21 metrů bez limitů

Opuštěný střešní prostor připadal Adamu Rujbrovi skutečně zajímavý – a to nejen svým kouzelným výhledem na město. Poté co majitelé domu, bratři Stogerovi, souhlasili s proměnou bývalé prádelny v malý příjemný byt a prostor architektovi pronajali, jeho originálnímu nápadu již nestálo nic v cestě.

Pod střechou jednoho z bývalých pavlačových domů, kterých je v centru Brna stále nepočítaně, si pro realizaci netradičního projektu s názvem Living Showroom vybral nebytový prostor architekt Adam Rujbr. Na místě nefunkční prádelny tak v průběhu roku 2013 postupně vznikal kompletně zařízený minibyt, který na ploše 21 m2 dokáže nabídnout vše potřebné, co k pohodlnému životu ve velkoměstě potřebuje jeden člověk.

Součástí vybavení bytu jsou krbová kamna, tepelné čerpadlo vzduch/vzduch, klimatizace i podlahové vytápění.

Hlavní myšlenka

„Koncept Living showroom stavíme na energeticky velmi úsporném provozu, využití obnovitelných zdrojů, soběstačnosti a moderním designu. Byt je rozdělen do tří zón odpovídajících běžným lidským činnostem – spánek, práce a odpočinek, vaření a osobní hygiena. Tyto zóny jsme prostorově dimenzovali v poměru k času, který zmíněné činnosti zabírají. To vše na omezené ploše, kterou jsme měli k dispozici. Při realizaci dokonce vznikl malinký prostor, který je možné využít jako dětský pokoj nebo pokoj pro hosty,“ popisuje výsledné řešení architekt Rujbr.

Z oken se vám naskytne působivý výhled na Lesnou, Černá Pole a také na nejstarší brněnský park Lužánky.

Promyšleně i s citem

Prostor bytu je zařízen v nekomplikovaném funkcionalistickém duchu a promyšlen do těch nejmenších detailů. Vždyť místa tu není nazbyt. Na ploše 21 m2 najdete multifunkční pokoj fungující současně jako kuchyň, obývací prostor, pracovna i ložnice, dále samostatnou koupelnu s WC a za ní těsně pod střešní šikminou malý prostor, který lze využít několika způsoby: třeba jako dětský nebo hostinský pokojík, šatnu či komoru. Překvapí vás také spousta originálních řešení: například sprchový kout architekti oddělili mléčným sklem, což před den zajistí dostatečné osvětlení malé chodby za vstupními dveřmi.
Další zajímavost představuje sifon ve skříňce pod umyvadlem, jenž byl zasekán do zdi, aby zbytečně neubíral úložný prostor v koupelně. S citem bylo voleno i nábytkové vybavení v hlavním obytném prostoru – najdete tu výklopný pracovní stůl a polohovatelná křesla, aby tak nábytek mohl snáze plnit jídelní, pracovní i odpočinkovou funkci. Vše je zhotoveno na míru danému prostoru v provedení kombinujícím dubem dýhované desky, bíle lakované části a části z černě probarvené MDF. Sedací nábytek pokrývá praktická ekokůže.

Než povolali řemeslníky

Na samém počátku stálo mnoho nezbytných vyjednávání s úřady. Zástupci Adam Rujbr Architects dohodli financování celého projektu s bankou Waldviertler Sparkasse prostřednictvím investičního úvěru ve výši 350 000 Kč s tím, že maximální výše nákladů na opravu byla stanovena ještě před podpisem nájemní smlouvy. S majiteli domu se poté domluvili, že nájemné bude postupně odečítáno z hodnoty rekonstrukce.

V koupelně najdete nábytkové umyvadlo se spodní skříňkou, WC i prostorný sprchový kout.

Proměna starého v nové

Úprava prostoru léta nepoužívané prádelny vyžadovala kompletní zateplení, vybourání čelní stěny, dále osazení prosklené plochy suplující jednu z koupelnových zdí, vybudování střešního okna i nových vstupních dveří. Poté přišlo na řadu vyzdění nových příček, instalace rozvodů vody a elektřiny, stěny dostaly nový kabát v podobě omítky a obkladů, zem byla pokryta dlažbou i dřevem vonící zbrusu novou dubovou podlahou.
„Living showroom v sobě vhodně snoubí odpovědi na mnoho naléhavých otázek současného života – jak být originální, ekologický, úsporný a hospodárný, uspokojit své estetické požadavky – a přesto se těmito faktory necítit omezený a limitovaný. Prostory i zdroje ubývají a inspiraci, jak lépe a radostněji využít v praxi to, co je již k dispozici, uvítají jistě nejen mladí lidé. A příležitost vyzkoušet si vše na vlastní kůži a smysly bude, domnívám se, všemi vysoce ceněna,” zhodnotil projekt Petr Ivanov, ředitel festivalu Architecture Week Praha.

Historicky první

Byl to právě tento Living showroom, který jako první na světě vznikl v bývalém pavlačovém domě v Lidické ulici v Brně. 11. června 2013 zde byl slavnostně otevřen. Teprve po něm následovaly další – prozatím jsou dva (oba jsme již publikovali v minulých vydáních).

Jak to celé funguje?

Architekti a výrobci bytového vybavení mohou na základě platformy Living Showroom spojit své síly, což pomůže oživit nevyužitá místa v atraktivních lokalitách měst. Každý z projektů je přínosem pro majitele pronajatého prostoru i pro zúčastněné dodavatele, kteří mohou touto netradiční cestou prezentovat své produkty ve vzorovém bytě. Na konci celého projektu pak stojí klient, který showroom navštíví, pronajme si ho a vše si na vlastní kůži vyzkouší.

Těsně vedle kuchyňské linky je nízký vstup do malé prostory, která může fungovat jako sklad nebo spaní pro návštěvy.

Netradiční apartmán v číslech…

  • Celková doba rekonstrukce – 3 měsíce
  • Náklady na rekonstrukci – 180 000 Kč
  • Náklady na vybavení – 240 000 Kč
  • Celkové náklady – přibližně 420 000 Kč

Důležitým aspektem tohoto projektu je šetrnost k přírodě, udržitelnost a nezávislost apartmánu na zdrojích nejen elektrické energie, ale i vody. Living Showroom v Lidické ulici v Brně disponuje vlastními kamny a studnou, takže i v případě výpadku energie máte během ubytování zajištěn veškerý komfort.

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: archiv Living Showroom

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář