V podkroví u Labutí

Pětičlennou rodinu Martina Labutě na ulici nepřehlédnete, nejde si nevšimnout, jak výrazně ryšavé vlasy všichni mají. A stejně jako upoutají pohledy kolemjdoucích jejich vlasy, i bydlení Labuťových pod zbraslavskou střechou přitáhne zraky těch, koho baví nakukovat, jak žijí ostatní…

Do úprav podkrovního bytu se pustil Martin Labuť s nadšením jemu vlastním, a jako zkušený stavební dozor na rozdíl od mnoha začínajících stavebníků velmi dobře věděl, do čeho se vrhá. Prostorné bydlení 4+1 s velkorysou podlahovou plochou 140 m2 vzniklo funkčním spojením dvou sousedních bytů. Rodině je k dispozici rozlehlé společné území téměř padesáti metrů čtverečních jídelny a obývacího pokoje s návaznou pracovnou domácí paní (a šatnou rodičů). Když se děti potřebují na chvíli stáhnout do samoty a věnovat se pouze vlastním zájmům a snění, zavřou se do svých pokojíků. Nejstarší Vojta má samostatný pokoj a mladší holčičky bydlí společně. Starší z dcerek spává z celé rodiny nejvýš, v patře, které vzniklo přímo pod střechou.

V KLASICKÝCH MATERIÁLECH

Manželé Labuťovi mají podobný vkus, takže se dobře shodli na střídmějším materiálovém výběru základních povrchů. Martin vsadil na klasiku, podlahy jsou dřevěné z ořechu, v dětských pokojích a v kuchyni je položeno odolné a teplé marmoleum. Stěny jsou vymalovány především bíle, k tomu ponechal některé zdi z odhalených cihel a za manželčin pracovní stůl přibil dřevěné obložení s příběhem. Aby se alespoň někde zbavil střešních šikmin, navrhl ze západní strany bytu nový arkýř, tam nyní rodina spokojeně usedá ke společnému jídlu. Jídelní stůl v barvě bouřkového nebe si přála paní Jana, vyrobil ho její bratr truhlář. Kuchyň v nadčasové bílé barvě si manželé vybírali v IKEA, šedé pracovní desky tenkrát koupili o něco víc a vyřešili s ní bravurně i okenní parapet.

OSOBITOST ZAJIŠTĚNÁ DETAILY

V každé místnosti narazíte na nějaký zajímavý prvek, který Martin vyrobil nebo navrhl. Nejstarším zřejmě bude jednoduchý stolek z palet, který zhruba o deset let předběhl současné paletové opojení. To už je ale dávná minulost… Mezi nejnovější kousky studia Labutdesign náleží krb na biolíh, vyrobený z polena, betonové misky a další předměty loňské kolekce Betonika, například zarážka na dveře. Do koupelny Martin navrhl a vyrobil solitérní sušák na ručníky, svařený ze starých vodovodních trubek. V ložnici má každý z manželů autorský kovový noční stolek, jeden v černé a druhý v bílé barvě.
Protože oba rádi a hodně čtou, musel Martin nějak elegantně vyřešit ukládání knih a časopisů, což se mu hezky povedlo. A nejen návrhy nočních stolků, celé Labuťácké podkroví zvládnul s přehledem. Rodině se tu dobře žije a navržená dispozice slouží přesně tak, jak si všichni přáli…

Půdorys bytu:
1 – vstup, 2 – jídelna, 3 – kuchyň, 4 – chodba, 5 – koupelna, 6 – WC, 7 – ložnice rodičů, 8 – obývací pokoj, 9 – chodba, 10 – pokoj syna, 11 – pokoj dcer

Martin Labuť

Narozen roku 1972 jako Husákovo dítě v Chrudimi.
Dětství prožil v obci Choltice ve východních Čechách.
Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební v Hradci Králové.
Z portfolia stojí za zmínku období kolem roku 2000, kdy se aktivně živil jako herec Divadla Karla Čapka v Hradci Králové, a následně jako produkční Divadla Dobeška v Praze. Posléze pracoval jako projektový manažer staveb.
Od roku 2014 se prosazuje s autorským designem originálních doplňků do interiéru a návrhy interiérů.
Mezi jeho koníčky patří cestování, fotografie, architektura a design.
Labutdesign je nová značka, která chce prezentovat autorský design.

Motto:
Myšlenka…
nápad je to, co hledám.
Jednoduchost…
je to, co do něho vkládám.
Originál…
je jen jeden.

Text: Jana Matoušková
Foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Uložit

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář