Matrace a rošty

O kvalitě spánku rozhoduje několik faktorů. Je to dostatečná délka, přiměřená teplota v místnosti, ideálně vyvětrané prostředí, čisté a příjemné lůžkoviny… Zásadní vliv na to, jak se vyspíme, má ovšem matrace, která je spolu s roštem nedílnou součástí postele.

MNOHO DRUHŮ:

Sortiment matrací se dělí podle použitých materiálů i podle způsobu výroby. Vybírat přitom obvykle můžete z těchto kategorií matrací:
Latexové
Z polyuretanové pěny
Ze studené pěny
Z „líné“ pěny
Pružinové (taštičkové)
Sendvičové

Matrace Karup Comfort Black (180 x 200 cm, výška 15 cm) je inspirovaná japonským tradičním stylem bydlení – futon byl a stále je využíván především k meditaci a odpočinku. Materiál 70 % bavlna, 30 % polyester, paměťová pěna, snímatelný potah, 7999 Kč. www.bonami.cz

Matrace Karup Comfort Black (180 x 200 cm, výška 15 cm) je inspirovaná japonským tradičním stylem bydlení – futon byl a stále je využíván především k meditaci a odpočinku. Materiál 70 % bavlna, 30 % polyester, paměťová pěna, snímatelný potah, 7999 Kč. www.bonami.cz

RŮZNÉ PĚNY

Latexové matrace jsou odolné a vysoce elastické, jejich předností je tvarová stálost a bodová elasticita. Jsou tvořeny směsí syntetického latexu a přírodního kaučuku. Latex je prodyšný, anti-mikrobiální a díky odolnosti proti roztočům vhodný pro alergiky.
Studená pěna je vyráběny za studena a pomocí tlaku vody. Označuje se také jako HR pěna (z anglického High Resilience, tedy vysoce pružná). Výhodou matrací z tohoto materiálu je totiž právě vysoká elasticita, pružnost, vzdušnost, ale i dlouhá životnost.
Líná pěna má paměťový efekt (pomalu se vrací do původního tvaru). Matrace z tohoto materiálu mají dobré termoaktivní schopnosti, reagují na tlak, ale i na teplotu. Přizpůsobí se konturám těla v jakékoliv pozici.
Polyuretanová neboli PUR pěna je molitan. Patří k levnějším materiálům. Molitanová matrace je pružná, má výborný odpor proti stlačení a vysokou tvarovou stálost.

Vysoká postel z masivu Salga I, rozměr 160 x 200 cm. Horní hrana bočnice ve výšce 45 cm nad zemí usnadní vstávání z postele. Materiál smrk, barva bílá, povrchová úprava lak, 8150 Kč. www.gazel.cz

Spirit Continental jsou kontinentální postele vyrobené s českým řemeslným fortelem, navrhované s důrazem na pohodlí a podporu těla při spánku. Široká možnost individualizace designu. Pro letošní rok také v nových károvaných látkách. Více na www.spirit-continental.cz.

JAKO SENDVIČE

Označení „sendvičová“ matrace vychází z toho, jak jsou jednotlivé materiály vzájemně kombinovány – poskládány na sebe pro získání co nejlepších celkových vlastností matrace. Dosahuje se tak mimo jiné kombinace různých vlastností v jednotlivých místech matrace, která mohou mít rozdílnou tuhost. Umožňují dále také pořídit dvě matrace v jednom výrobku. Pouhým přetočením matrace si můžete zvolit tvrdost, která vám momentálně vyhovuje, ale třeba také letní nebo zimní stranu pro komfort spaní v každém ročním období.

Ani sebelépe vybraná matrace sama o sobě pohodlí při spánku nezajistí. Potřebuje k sobě také stejně dokonalou postel – rám, případně rošt, jimž odpovídá nejen velikostí. Ani nejkvalitnější matraci nemůžete položit jen tak na zem a domnívat se, že jste pro tělo udělali maximum. Ideální je, pokud celý „spací systém“ vybíráte souběžně a nejste-li si jistí, poraďte se s odborníky. Matraci byste si v každém případě měli před koupí ozkoušet. Prodejci dnes už nabízejí tuto službu i v pohodlí domova – matraci vám na několik dní zapůjčí k otestování.

Svěží romantický vzor EMOTIVO zaujme pestrobarevnými motýly doplněnými o jemný motiv třešňových květů na bílém podkladu. Luxusní provedení 100% přírodní bavlny v kombinaci s barvami, které neblednou. V mnoha rozměrech, od 885 Kč. www.matejovsky-povleceni.cz

S povlečením ROSANE ložnice rozkvete. Luxusní provedení 100% přírodní bavlny v kombinaci s barvami, které neblednou. Doporučujeme kombinovat s prošívaným přehozem ve stejném dezénu, stejně tak si lze hrát s pestrými prostěradly. V nabídce všechny rozměry, včetně atypů a francouzských velikostí, od 885 Kč. www.matejovsky-povleceni.cz

JE VÁM PŘÍJEMNĚ?

Nejen na matraci či roštu ale závisí, zda se dobře vyspíte. Pozornost zaslouží i ložní povlečení, a to jak materiály, tak i vzory. Na omak i na pohled by mělo povlečení lákat k příjemnému spočinutí. I v tomto sortimentu jsou oblíbené přírodní materiály, které nabízejí lidskému tělu pohodlí, možnost dýchat a dobře pohlcují vlhkost. A ještě na závěr – uléhejte také v pohodlném a příjemném nočním oděvu – pyžamu. Pokud nesnesete spát nazí, spěte ve volných „modelech“, které při spánku téměř nevnímáte.

ODBORNÍK RADÍ

Přírodní materiály

I v sortimentu matrací jsou populární přírodní materiály, pro přirozenost a schopnost pečovat o lidské tělo. Tuhost zajišťují pevnější materiály, jako je kokosové či bambusové vlákno, měkkost pak bavlna či len. „Doporučuji kombinaci více materiálů ve vrstvách, které zajistí matraci optimální tuhost. Minimální počet vrstev je většinou pět, a to i v případě, že se jedná jen o dva použité materiály. To zajistí maximální pohodlí při spánku. Proti syntetickým matracím jsou přírodní materiály o něco těžší a je třeba se o ně starat a pravidelně je otáčet, čímž se zabraňuje proležení a zachovávají se jejich unikátní vlastnosti. Odvděčí se za to dlouhou službou, vydrží totiž až 20 let i více.“
Jakub Šoufek, www.prirodni-matrace.cz

Více informací se nachází v dubnovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Uložit

Datum vydání: 8. 5. 2017

Edit: