Byt se zelenou stěnou

Byt v pražském činžovním domě z šedesátých let minulého století s původní dispozicí 4+1 se loni změnil k nepoznání. Jako připomínka původní podoby tu zůstaly pouze parketové podlahy, vše ostatní včetně většiny příček bylo odstraněno.

Byt zaujímá plochu 120 m2 a jeho nová dispozice 4+kk vyhovuje mladé rodině nesrovnatelně lépe než ta předchozí. Když se obrátili na architektonické studio Ti Architekti s žádostí o pomoc při rekonstrukci jejich nového domova, příliš konkrétní představu, jak by měl byt vypadat, ale neměli. Martin Machů a Anna Holešovská, kteří s mladým párem řešili proměnu jejich místa k bydlení, proto vycházeli převážně z funkčního zadání, z vlastních nápadů, které jim prostor nabízel, a také z předem daného rozpočtu, který byl na celou rekonstrukci k dispozici.

Přední plochy kuchyně jsou v matném laku. Pracovní desku vybrali architekti klasickou laminátovou.

Změna dispozice

„Původní dispozici bytu 4+1 jsme změnili na 4+k.k. Kuchyni jsme propojili s jídelnou a obývacím pokojem. Zcela jsme změnili i dispozici jádra, které je umístěno ve středu bytu. Zádveří jsme rozšířili zbouráním příčky a od pracovny jej nyní dělí jen nábytková stěna. Beze změny pak zůstalo umístění ložnice a dětského pokoje,“ líčí architekt Martin Machů.
A dodává: „Předností bytu je velkorysá podlahová plocha a stropní vytápění. Tu jsme museli vyzdvihnout. Vytvořili jsme průhledy celým bytem v obou jeho osách. Již od vstupních dveří je vidět celková délka bytu. Obývací pokoj s jídelnou a kuchyní se rozprostírá přes celou šířku bytu – respektive patra – a je tak tedy odsud přístup na oba balkóny.“

Květiny, kari síť i kolo

Při vstupu do bytu vás uvítá úzká dlouhá chodba ústící do velkoryse pojatého hlavního obytného prostoru, kde najdete kromě obývací části také jídelnu a kuchyňský kout. Příjemně světlá místnost má po obou stranách okna a také balkony, které ještě o něco zvětšují celkovou podlahovou plochu bytu a jsou vítaným spojením s okolním světem venku. Vskutku optimisticky tu působí květinová stěna za jídelním stolem. Právě ta vůbec nebyla zahrnuta do původního plánu rekonstrukce a vznikla zcela náhodným způsobem z přání paní majitelky, která chtěla mít v obývacím pokoji kromě nábytku také nějaké živé rostliny.
„Pro zavěšení rostlin jsme použili takzvanou kari síť, místo obrazu či autorského prvku jsme na stěnu zavěsili kolo (autentický dopravní prostředek na kontrolní dny) jako symbolickou parafu za dokončeným projektem,“ vysvětluje architekt neobvyklou výzdobu stěn v hlavním pokoji.

Vše potřebné na dosah

Vrátíte-li se zpět do chodby, naleznete tu dveře ústící do dalších tří místností – do ložnice, dětského pokoje a naproti němu také do pracovny. Zázemí bytu pak tvoří prostorná koupelna s dvojumyvadlem, vanou a sprchovým koutem, dále oddělené WC a na koupelnu navazující technická místnost, kam se pohodlně vejde pračka a další nezbytnosti. Podlahu v těchto prostorách pokrývá dlažba v identickém dekoru, jaký naleznete i v kuchyňské části. V ostatních místnostech zůstaly na podlahách zachovány původní parkety, které však bylo nutné zrenovovat, aby mohly dále sloužit svému účelu.

Výmalba, tapety i cihlové zdivo

Většinu stěn místností v bytě pokrývá klasická bílá výmalba, pouze v obývací části za televizorem je stěna natřena modrou barvou. Opticky tak vyděluje televizní kout ze zbytku multifunkčního prostoru a navíc pěkně barevně ladí s nízkou modrou komodou, na níž stojí televizní obrazovka. V dětském pokoji pak najdete na stěně tapetu z produkce české značky Lavmi.
„V kuchyni a jídelní části jsme odhalili cihlovou stěnu komínu. Cihly jsme nechali natřít na bílo, abychom do prostoru dostali nějakou strukturu, popisuje Martin Machů architektonický záměr, díky němuž prostor získal další zajímavý pohledový prvek.

Vypínače a zásuvky značky Berker interiér stylové doplňují.

Vybavení na míru

Téměř veškerý nábytek, kterým je byt vybaven, nechali majitelé vyrobit na míru. Pouze některé kousky pocházejí z bazarů či antiků, vše ale pěkně ladí dohromady a souzní s kombinací dřevodekorů a barevných odstínů modré a bílé doplněných navíc ještě antracitovou barvou, jež potkáváte v celém bytě.
Samostatnou kapitolou je pak osvětlení. „Osvětlení je řešeno vcelku elementárně,“ popisuje architekt. „Vzhledem k rozpočtu jsme volili běžně dostupná svítidla. Radost jsme si ale udělali v podobě vypínačů a zásuvek Berker, které nám prostor hezký ozdobily. Osvětlením v ložnici jsme pak chtěli ozvláštnit stěnu za čelem postele.“

Jde to i bez radiátorů

Hlavní zajímavost bytu je však zvědavým pohledům skryta. Představuje ji crittalové stropní vytápění. „Díky tomu jsme nemuseli nijak řešit radiátory a prostor je krásně otevřený. Tento systém s sebou nese ale také jistá omezení a komplikace. Například s kotvením do stropu – a tím pádem i s instalací a umístěním světel,“ vysvětluje dále Martin Machů s tím, že žádné další technické vymoženosti vymykající se průměrnému vybavení už v bytě instalovány nebyly.
„V procesu návrhu jsme jen museli respektovat přání, aby se po bytě mohl bez problému pohybovat robotický vysavač a měl také někde schovanou dokovací stanici. Tu jsme umístili do skříně u vstupních dveří.“

TI ARCHITEKTI

Architektonické studio se zabývá návrhy a realizacemi interiérů i novostaveb a také rekonstrukcemi starších objektů.
„Navrhujeme interiéry bytové i komerční, malé i velké, luxusní i skromné. Rádi kombinujeme zdánlivě nezkombinovatelné, recyklujeme nepoužitelné, zdobíme nevzhledné.
Rekonstruujeme vše, na co nám síly stačí. Od nábytku po domy. Rádi pokračujeme v rozvyprávěném příběhu a navazujeme na řemeslnou kvalitu a materiálovou poctivost. Ať jde o zahradní domek či výrobní halu, vše si zaslouží pozornost architekta. Pomůžeme Vám zorientovat se v nepřeberném množství materiálů, norem, předpisů a zákonů.“

Kontakt:
Ing. arch. Martin Machů
Ing. arch. Anna Holešovská
Přístavní 7, Praha
tel.: 724 565 371

Půdorys:
1 – chodba, 2 – dětský pokoj, 3 – ložnice rodičů, 4 – obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, 5 – spíž, 6 – WC, 7 – koupelna, 8 – technická místnost, 9 – pracovna, 10 – balkony

VIZITKA BYTU

Architektonický návrh: Ing. arch. Martin Machů, Ing. arch. Anna Holešovská
Realizace: 2017
Užitná plocha: 120 m2
Podlahy: parkety, dlažba
Okna: stávající plastová
Interiérové dveře: CAG
Systém vytápění a ohřev vody: stropní vytápění, Crittal, kotelna

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: Zdeněk Buchlák

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář