Byt se žlutým akcentem

V malém prostoru půdní nástavby vznikl mezonetový byt, který si pořídila mladá žena. Majitelce zpočátku vyhovoval, ale časem jí začal připadat strohý a smutný, jako bez duše…Rozhodla se pro změnu a o pomoc požádala Markétu Musilovou, aby její byt proměnila v příjemný a barevnější interiér, kde by se krásně žilo a v budoucnu by se dal lehce upravit na plnohodnotný byt pro rodinu.

Hlavním bonusem bytu je dostatek denního světla, které do něho proniká jak svislými, tak střešními okny. Majitelka si pochvaluje i praktickou dispozici – vše má po ruce a jednotlivé prostory na sebe příjemně navazují. Zařízení kuchyně a koupelny, stejně tak jako podlahy, se při nové rekonstrukci neměnily – investorka chtěla vyřešit především prostor obývacího pokoje v přízemí, který navazuje na kuchyň s jídelnou a provést „upgrade“ předsíně i obou hostinských pokojů v patře, včetně vytvoření pohodlného pracovního koutu.
Vzhledem k tomu, že co do prostoru nejsou horní pokoje nijak veliké, navíc jim ubírají místo zkosené stropy, ocitla se architektka před záludným úkolem, jak vyřešit absenci úložných prostor a ještě zařídit, aby oba pokoje působily vzdušně a nebyly přecpané nábytkem. V obou pokojích využila volné stěny pro vestavné skříně a ostatní prostor nechala volný. Pro nestísněný pocit je zejména v ložnici důležité nechat kolem postele dostatek místa, aby se k ní dalo jednoduše a pohodlně přistoupit. To je zásadní i pro optické vnímání prostoru.

V přízemí bytu je obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, prostor díky velkým proskleným plochám nepůsobí stísněně.

Ženy si rozuměly

Spolupráce architektky a investorky probíhala naprosto idylicky, bez větších problémů. Majitelčino zadání bylo jasné – dostat do bytu kvalitní mobiliář a zařízení, které odolá všem módním trendům a směle zde vydrží spoustu let v perfektní kondici. Proto se například společně rozhodly pro na míru vyrobené šatní skříně, které objednaly až v Itálii a s nimiž měla architektka dobré zkušenosti již z minulých rekonstrukcí. Navíc skříně mají elegantní kování a celkově působí velice esteticky, do pojetí bytu krásně zapadnou.
Architektka dodává: „Vsadila jsem na italskou tradici a design, které v bytě nakonec převládají, protože se v nich snoubí pohodlí, elegance i nádech jakoby samozřejmého luxusu, který má v sobě zároveň nadhled, lehkost a šmrnc… A především se velmi líbí samotné majitelce.“

V prostoru nad schodištěm vznikl provizorní pracovní kout, který se ale moc dobře osvědčil a již zde zůstal natrvalo. Je dokonale zásoben denním světlem.

Jak prostor odlehčit?

Dobrým řešením se ukázala otevřená šatna v předsíni, kam si lze snadno odložit věci, opřít se či si sednout, přičemž prostor může stále dýchat. Podobně se osvědčila i skleněná posuvná stěna tvořící vchod do komory: poloprůhledné sklo skrývá vše, co nemusí být na očích, a zároveň neubírá prostoru hloubku, nezmenšuje jej ani v nejmenším tak, jak by to udělaly dveře pevné.
Centrem obývacího pokoje je kruhový konferenční stolek a pohovky – vše v oblých tvarech, které jinak spíše strohé zařízení bytu zútulňují. Podobný efekt obstaraly dlouhé splývavé závěsy, opět z italské kolekce Castello del Barro. Architektka si dala záležet i na detailech – pečlivě vybírala například originální osvětlovací tělesa (od značky Artemide).

Pohled do jedné z ložnic v podkroví. Přes den spousta světla ze střešních oken, večer dokonalá intimní atmosféra díky textiliím a osvětlovacím tělesům.

Žlutý akcent

Pokud jde o barvy, architektka vyšla vstříc požadavku neutrálních a spíš klidných tónů: v bytě převládá bílá a béžová, do níž vnesla akcent žluté. Jednu výraznou barvu interiér unese, v tomto bytě se stala symbolem života a energie. Lze ji samozřejmě po čase obměnit, až se okouká… I když to prý zatím rozhodně nehrozí, snad také proto, že architektka to se žlutou nepřeháněla. Použila ji pouze na menších plochách a doplňcích, v tlumenější podobě se objevuje na kuchyňské pracovní desce.
Budoucí plány
Majitelka je s výsledným řešením a pojetím bytu velmi spokojená. Dokonce si ani ve snu nepředstavovala, že její byt bude tak univerzální, že bude snadno fungovat jako místo, kam si může pozvat své přátele, jako prostor, kde se bude cítit opravdu doma, kde se jí bude příjemně pracovat a odpočívat. A překvapení na závěr – i její tajný sen, že byt bude jednou sloužit i její rodině, se jí splnil. Momentálně s architektkou připravují předělání hostinského pokoje na dětský pokoj a úpravu ložnice.

Půdorys patra:
1 – chodba a úložné prostory; 2 – ložnice; 3 – pracovní kout na galerii
Půdorys přízemí:
1 – předsíň; 2 – obývací pokoj s kuchyní a jídelním koutem; 3 – koupelna; 4 – WC; 5 – komora a technická místnost; 6 – hostinský pokoj; 7 – ložnice; 8 – terasa

VIZITKA BYTU

Architektonicky návrh: Ing. Markéta Musilová
Projekt a realizace: 3D.H Interiér, truhlář Augustin Vondřich
Realizace: 2011 a 2014
Užitná plocha bytu: cca 90 m2
Podlahy – ve všech místnostech, koupelnách, na chodbě: dřevěná lepená podlaha, bílá mozaika
Okna: původní dřevěná
Dveře: původní dřevěné
Vytápění: fancoily
Orientace bytu ke světovým stranám: SV, JV


Ing. Markéta Musilová
*1982

Studium:
2000 – 2006 ČVUT, pozemní stavby a architektura
2006 – 2012 3D.H Interiér, s.r.o.
2012 až dosud – samostatná činnost

Kontakt:
Tel.: 777 785 249
marketa.musilova@m2architekt.cz

Připravila: Mirka Vernerová
Foto: Marián Beneš, archiv architektky

Uložit

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář