Byt sluncem milovaný

Luxus tohoto bytu nespočívá jen v počtu metrů čtverečních, v dispozici, která je velkorysá, či v atraktivní lokalitě, v níž se nachází. Komfort představuje především světlo, které zalévá snad každý jeho kout. Takhle se bydlí ve Sluneční věži!

DOMOV OD BOŘKA ŠÍPKA

Tento po všech stránkách výjimečný prostor k bydlení zaujímá jedno z nejvyšších pater Sluneční věže v pražském Karlíně. Architektonicky nepřehlédnutelnou dvaadvacetipodlažní budovu, která byla dokončena před sedmi lety, navrhl Bořek Šípek. Charakterizuje jí celoprosklená fasáda, nezaměnitelný vnější design, na kterém se nejvíce podílejí slunolamy – hliníkové lamely, a interiéry charakterizující luxus prostornosti, světla i kvalitních materiálů. Mladý pár, který tento byt zakoupil, stanul v prázdném prostoru před úkolem, jak jej zabydlet. Výjimečnost stavby i samotného interiéru vyžadovala odborný přístup. Investoři se tedy obrátili na architektku Tereza Čudovou Ajmovou.

OSVĚTLENÍ
Kromě výrazných závěsných svítidel v kuchyni a nad jídelním stolem zajišťují umělé osvětlení v hlavním obytném prostoru jen jednoduché zavěšené žárovky. Nechávají tak vyniknout designovým kouskům pocházejícím od dánské značky Nordlux.

DIKTÁT PODLAHY

Klient požadoval vybavit byt příjemně a pohodlně, a to bez stavebních úprav. Návrh vybavení tak nutně vyšel ze základních a designově výrazných prvků, které se v bytě již nacházely: „Byla to zejména podlaha, která byla z lesklé keramické dlažby imitující mramor a pod níž je instalováno podlahové vytápění. Výměna podlahy by za takových okolností byla časově i finančně velmi náročná, bylo tedy rozhodnuto ji zachovat a respektovat. Stejně výrazným a v mnoha ohledech limitujícím prvkem byly atypicky tvarované stropní podhledy. V bytě byly sice hotové koupelny, ale chyběla kuchyňská linka a úložné prostory. Na velkorysou výměru bytu jich zde byl nedostatek,“ popisuje architektka.

ROZUMNÉ KOMPROMISY

Architektka měla navrhnout příjemné, útulné bydlení, maximálně praktické, s dostatkem úložných prostor. Konkrétním požadavkem klientů bylo jen umístit v bytě dvě vinotéky a pohovku z předchozího bydliště. Udány nebyly ani finanční limity, ale v rámci spolupráce probíhaly mezi architektkou a klienty kompromisy vedoucí k odůvodněným investicím do prvků, které za to stojí. Tak například zvítězil pravý carrarský mramor na kuchyňské lince, který se klientům líbil, zatímco u jiných, méně zásadních kusů vybavení bylo rozhodnuto zvolit finančně úspornější řešení. Veškerý nábytek je vyrobený na míru, včetně čalouněné kontinentální postel nebo pohovky v obývacím pokoji.

ČISTÉ, MINIMALISTICKÉ

„Provedení podlah a stropní podhledy byly natolik výrazné, že vybavení bylo nutné navrhnout tak, aby se nesnažilo tyto dominantní prvky přebít, tedy co nejjednodušší, minimalistické, čisté, a celek sjednotit a dotvořit, aby působil příjemně a harmonicky fungoval. Velkou pomocí byla v tomto ohledu prosklená fasáda, z maximálního přístupu denního světla a výhledů do okolí se tak dalo nejvíce těžit,“ říká architektka.

VIZITKA BYTU

Realizace: 2017
Dispozice: 4 + 1
Užitná plocha: 198 m2
Terasa u kuchyně: 12,5 m2
Terasa ochoz: 37,6 m2
Podlahy: keramická dlažba
Okna: hliníková
Dveře: dýha, lakované
Vytápění a ohřev vody: horkovod

Text: Kateřina Nová
Foto: archiv firem

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář