Zákoutí budiž chvála

Více komfortu, více osobitosti, lepší využití. Takové byly požadavky investorů na společenskou část rodinného domu postaveného v 70. letech minulého století. Prostor měl sice své přednosti, ale trpěl také mnoha nedostatky. Těmi byly zejména nedostatek světla a také nešťastná dispozice.

Dvoupatrový rodinný dům se nachází na pozemku s přímým výhledem na brněnskou přehradu. Byl postaven před necelými padesáti lety a původně byl určen k rekreaci, nyní jej ale užívá k trvalému bydlení mladý pár s malým dítětem a psem. Z toho důvodu byla v nedávné době zahájena celková rekonstrukce objektu, kterou majitelé provádějí postupně, na etapy. V horním patře, kde se nachází soukromá část domu s dvěma ložnicemi, již byla zrekonstruována koupelna, vyměněna okna a podobně. Nyní přišlo na řadu společenské patro zahrnující kuchyňský kout s jídelnou a obývákem. To vyžadovalo změny zásadnějšího charakteru. Investoři proto oslovili architektonický ateliér Senaa. Po architektech požadovali, aby prostor přizpůsobili současným požadavkům na bydlení i potřebám mladé rodiny, dostali do něj více světla a lépe jej využili.

Konferenční stolek z instalatérských trubek je originálním výrobkem majitelů.

SCHODIŠTĚ JAKO OŘÍŠEK

„Kromě nedostatku světla a nevhodné orientace prostoru trpěl interiér značnou různorodostí a nesladěností povrchů. Promyšlenější řešení vyžadovalo také schodiště, které ukusuje podstatnou část místnosti,“ shrnuje chyby původního pojetí společenského patra architekt Jan Sedláček, jeden z autorů projektu rekonstrukce, a dodává, že interiér měl i své výhody: „Největší předností prostoru jsou velká okna. Okno do zahrady s výhledem na přehradu má šířku téměř pět metrů, zároveň lodžie horního patra vytváří přesah, který zabraňuje přehřívání interiéru a chrání ho i před deštěm a sněhem.“

JASNÉ PŘEDSTAVY

O budoucí podobě podlaží, kde rodina tráví společné chvíle, měli majitelé určité představy, které architektům předložili na samém počátku. Týkaly se konkrétních prvků, které se jim líbily, a zároveň barevnosti, zcela odlišné od původní podoby. „Majitelka sama přišla s konceptem čistě černobílého interiéru doplněného o dřevo a některé industriální prvky, jakými jsou například posuvné dveře na ocelové kolejnici,“ podotýká Jan Sedláček.

ŽIVOT V ZÁKOUTÍCH

Rekonstrukce trvala zhruba půl roku, na jejím počátku byl celý prostor vyčištěn, realizovaly se nové rozvody elektra. Architekti pak pojali obývací pokoj s kuchyní jako jeden celek s různými zákoutími. Barevně splnili požadavek investorů – interiér je proveden ve výrazné černobílé kombinaci doplněné dřevěnými prvky, které celkový výraz zjemňují. „Sjednocením barev a povrchů jsme roztříštěnou místnost spojili v jeden společný prostor. Ten ovšem není monotónní – při okraji pokoje jsme vytvořili několik zálivů pro různé příležitosti, činnosti a nálady,“ popisuje architekt. Každý pobytový kout je kromě jiného definován jiným světelným prostředím, každý má dokonce své vlastní – výrazné svítidlo.
Koncept osvětlení tohoto prostoru je vůbec promyšlený. Zahrnuje jednoduchá bílá přisazená svítidla, která doplňuje několik solitérů navržených v duchu celého prostoru v kombinaci černého matného plechu. „Zajímavostí je světlo za zavařovacích sklenic nad konferenčním stolem, to si investoři sami vyrobili podle návodu na internetu,“ upozorňuje architekt.

Z ocelových jeklů byla vyrobena atypická knihovna, na posuvné dveře, které jsou natřené tabulovou barvou, se dá psát křídou.

PRAKTICKÉ I ESTETICKÉ

…takové řešení našli architekti pro dřevěné schodiště, které v původním stavu zabíralo značnou část prostoru a jeho okolí bylo nevyužité. Navrhli pohledovou policovou stěnu, kterou jej částečně zakryli. Kromě schodů ukrývá stěna i netušené úložné prostory – police jsou hlubší, než se zdají, zároveň jsou záda této knihovny částečně plná a částečně volná, takže vizuální propojení se schodištěm zůstává zachováno. Vytvořením průhledové knihovny se spoustou úložných prostor navíc vytvořili architekti pomyslnou opěrnou stěnu, která umožnila orientovat atypickou rozkládací pohovku ve tvaru písmene L směrem do zahrady i na stěnu s televizí a krbem. Pod sedací soupravou jsou také situovány další cenné úložné prostory.

SVĚTLO DO KUCHYNĚ

Pokud jde o kuchyňský kout, snahou bylo dostat do této části místnosti maximum světla. Původní malá a vysoko umístěná okna proto architekti nahradili jedním velkým oknem. Kromě výrazného prosvětlení kuchyňského koutu nabízí toto okno také příjemný výhled do zahrady, kterým se mohou majitelé kochat při přípravě pokrmů. Zdánlivě prostá změna představovala v rámci rekonstrukce malý zádrhel: „Výrobce podle našeho výkresu okno vyrobil a osadil, ale zrcadlově obráceně, muselo se proto vyrábět znovu,“ vzpomíná Jan Sedláček.

VÝHODNÉ SOUZNĚNÍ

Současný interiér působí moderně, vzdušně a harmonicky, nové řešení opticky významně přidává na pocitu otevřenosti a prostornosti, zdá se až neuvěřitelné, že místnost ve skutečnosti zaujímá plochu necelých 40 metrů čtverečních. Ke zlepšení vnitřní pohody přispělo také nově zavedené podlahové topení a výměna původních špatně táhnoucích kachlových kamen za nová, funkční krbová kamna.
„Při práci na projektu jsou nám investoři rovnocennými partnery, na jejich dotazy a požadavky se snažíme reagovat a hledat nejlepší možné řešení. V tomto případě nás zasypali spoustou zajímavých nápadů, které jsme ale museli pečlivě zvážit, aby seděly a hlavně fungovaly v rámci tohoto konkrétního prostoru. Nejzásadnější a zároveň nejkomplikovanější bylo, jak se vyrovnat s místností, která má na jedné straně schody, na druhé rozměrné okno a na třetí průchod do kuchyně,“ zmiňuje úskalí projektu jeden z jeho autorů. A výsledek? „Investoři nám po dokončení poslali několik děkovných zpráv, že jsou nadšení z fungování nového interiéru, který předtím obývali, ale zcela jiným způsobem. Jsou to naši přátelé, takže se při občasných návštěvách o interiéru a hlavně o celém domě bavíme a myslím, že máme ještě veliký kus práce před sebou, především co se týká vnější části domu – podle kréda, že rodinný dům vlastně není nikdy zcela hotový, protože si ho lidé zvelebují po celý život, včetně zahrady a okolí,“ uzavírá Jan Sedláček.

VIZITKA ATELIÉRU

Ing. arch. Jan Sedláček a Ing. arch. Václav Navrátil
Architektonický ateliér SENAA
„Cenné pracovní zkušenosti jsme získali v ateliérech v Brně, Praze, Rotterdamu, Los Angeles, New Yorku a dále je rozvíjíme. Ke každému zadání přistupujeme individuálně, hledáme nová řešení a klademe velký důraz na proveditelnost stavby. Zabýváme se všemi oblastmi architektury od urbanismu přes novostavby, rekonstrukce až po návrhy interiérů. Zpracováváme všechny stupně projektové dokumentace.“

Ing. arch. Jan Sedláček

*1981 Prostějov

STUDIUM
2003-2011 FA VUT Brno
2007-2008 University of Brighton, Velká Británie

2010 atelier DRNH, Brno
2009 Zakrzewski Hyde Architects, New York
2008 RoTo Architects, Los Angeles
2007 Hexaplan International, Brno
2006 Kuba & Pilař, Brno
2005 Radek Hála architekti, Brno

Ing. arch. Václav Navrátil

*1983 Kyjov
Autorizovaný architekt ČKA

STUDIUM
2003-2009 FA VUT Brno

2012 Architekti Hrůša & spol., Ateliér Brno
2009-2012 AA Ladislav Lábus, Praha
2008 Znamení čtyř – architekti, Praha
2007-2008 GROUP A, Rotterdam
2006 Velek Velková Velek Architekti, Brno

Půdorys bytu:
1 – kuchyňský kout, jídelna, obývací zóna,
2 – prádelna, 3 – komora, 4 – WC, 5 – terasa

VIZITKA BYTU:

Realizace (termín): 2017
Užitná plocha: 37 m2
Podlaha: dubové třívrstvé lamely
Okna: původní plastová
Dveře: atypické, posuvné, MDF natřena tabulovou barvou
Vytápění: elektrické podlahové topení
Ohřev vody: elektricky

Dům s výhledem na brněnskou přehradu se účastnil soutěže INTERIÉR ROKU 2017 v kategorii Soukromý interiér (rekonstrukce), jejíž je Pěkné bydlení mediálním partnerem.

Text: Kateřina Nová
Foto: Institut bytového designu

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář