Chystáte zahradní párty?

Nechcete letos zůstat jen u tradičních špekáčků a piva? Pak vám jistě přijdou vhod recepty, které jsme pro vás připravili. Nejsou totiž jen o mase, jsou hlavně o létě, sluníčku a pohodě…

 Zkuste to letos úplně jinak…

Proč byste měli vždycky vařit jen vy? Přenechejte zodpovědnost na vašich dospívajících dětech, třeba vás rády překvapí. Vybrali jsme záměrně jednoduché a skvělé recepty z nové kuchařky Julie Kučerovské – Kuchařka pro teenagery. V kuchařce jich ale samozřejmě najdete ještě mnohem, mnohem víc…

1. Letní chia smoothie

Doba přípravy:
20 minut nabobtnání semínek + 5 minut krájení a mixování
Suroviny na jednu porci:
100 ml kokosového mléka
1 lžička chia semínek
1 hrst malin
1 hrst borůvek
3 jahody
1 lžíce tekutého medu
1 lžíce bílého jogurtu

Postup:
Do hrnku nalijte kokosové mléko a nasypte do něj chia semínka. Nechte je alespoň 20 minut v mléku stát, aby nabobtnala. Maliny, borůvky a jahody opláchněte, jahody odstopkujte a přepulte. Všechno ovoce vložte do mixéru společně s jogurtem a mixujte tyčovým mixérem, dokud nebude ovoce s jogurtem tvořit hladkou hmotu. Nakonec nalijte hotovou směs do láhve, přidejte med a kokosové mléko se semínky. Vše opatrně promíchejte. Hotovo!

2. Krevetový špíz s arašídovým dipem

Doba přípravy: 20 minut
Suroviny na 5 špízů:
20 mražených krevet
2 stroužky česneku
rostlinný olej na smažení
Na dip:
1 malý kousek čerstvého zázvoru
4 lžíce vody
3 lžíce arašídového másla
2 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce medu
1 lžička sójové omáčky

Postup:
Česnek oloupejte a pokrájejte na plátky. Na pánvi rozpalte trochu oleje a plátky česneku na něm asi minutu restujte. Mezitím si napíchejte krevety na špejle, na každou navlékněte čtyři. Hotové špízy dejte na rozpálený olej s česnekem a smažte z každé strany asi 3 minuty. Kousek zázvoru oškrábejte a najemno nastrouhejte, stačí ho jen tak na jednu lžičku. Vodu, arašídové máslo, limetkovou šťávu, med a sójovou omáčku smíchejte v mističce a nakonec přidejte nastrouhaný zázvor. Pečlivě promíchejte, aby se suroviny spojily, a pozor, zázvor se někdy usazuje na dně.

3. Masové kuličky s rajčatovým dipem

Doba přípravy: 30 minut + 1 hodina odležení
Suroviny na 15 kuliček:
1 snítka čerstvého rozmarýnu
600 g mletého hovězího masa
sůl
čerstvě namletý pepř
rostlinný olej na smažení
Na dip:
200 g rajčatového protlaku nebo passaty
1 lžička oregana
1 stroužek česneku
sůl
čerstvě namletý pepř

Postup:
Lístky rozmarýnu otrhejte ze stonku a dejte do mísy. Přidejte mleté maso, osolte a opepřete podle chuti a rukama směs promíchejte. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a dejte na hodinu do lednice, aby se chutě lépe spojily. Mezitím přidejte do passaty nebo protlaku oregano, prolisujte česnek, osolte a opepřete podle chuti a důkladně promíchejte. Z odleželé masové směsi vytvarujte asi 15 stejně velkých kuliček. Na pánvi rozpalte trochu oleje a koule smažte ze všech stran asi 10 minut, dokud se maso úplně nezatáhne. Přendejte je na papírovou utěrku, která z nich odsaje přebytečný olej.

TIP:
„Masové kuličky se na párty skvěle hodí, dají se totiž uzobávat jen tak po jedné. Nejlépe chutnají s rajčatovým dipem…“

4. Cuketové placičky

Doba přípravy: 20 minut
Suroviny na 10 placiček:
1 střední cuketa(cca 260 g)
2 vejce
60 g najemno strouhaný parmezán
70 g strouhanky+ cca 30 g na obalení
špetka mletého muškátového oříšku
1 lžička soli
čerstvě namletý pepř
10 lžic rostlinného oleje na smažení

Postup:
Cuketu omyjte a nahrubo nastrouhejte do velké mísy. Přidejte vejce, strouhanku, najemno nastrouhaný parmezán a muškátový oříšek. Všechno pořádně promíchejte, aby se suroviny spojily dohromady, přidejte sůl a pepř podle chuti. Nakonec z této hmoty rukama vytvořte deset stejně velkých kuliček. Ty pak malinko rozplácněte, aby vznikly placičky. Do mísy nasypte strouhanku a placičky v ní obalte. Rozpalte pánev s olejem. Nakonec placičky osmažte z obou stran na rozpáleném oleji, z každé strany asi 2–3 minuty. Hotové placičky budou nazlátlé.

TIP
Tzatziki jsou tradiční řecké jídlo – předkrm nebo dip. Stačí nastrouhat půl salátové okurky, přidat lžíci bílého řeckého jogurtu, lžičku tzatziki koření, osolit a opepřit podle chuti. Normálně do nich patří i kopr, ale ne každému chutná, proto je lze dochutit i česnekem a olivovým olejem.

5. Cibulové čatní

Doba přípravy: asi 40 minut
Suroviny na 6 sklenic po 200 ml:
700 g červené cibule (oloupané a nakrájené na tenká půlkolečka)
3 stroužky rozetřeného česneku
3 balíčky Třtinového karamelového cukru Dr.Oetker
2 zarovnané KL soli
½ KL bílého mletého pepře
½ KL tymiánu
3 PL olivového oleje
3 PL tmavého balzamikového octa
100 ml Portského vína
1 balíček Želírovacího cukru se stévií Dr.Oetker

Postup:
Do hrnce dejte cibuli. Přidejtee česnek, karamelový cukr, sůl, pepř, tymián, olej, ocet, víno a želírovací cukr se stévií a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně 5 minut. Případnou pěnu odeberte a plňte do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřete pečlivě víčkem, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.

Tip:
Čatní se hodí ke grilovaným a pečeným masům, sekané, na topinky, k těstovinám nebo na dochucení omáček a jiných pokrmů.
www.droetker.cz

6. Grilované vanilkové ostružiny a borůvky s karamelovým cukrem

Suroviny na 4 porce:
Na omáčku:
250 ml smetany na šlehání
2 KL Vanilkové pasty Dr.Oetker
4 žloutky
100 g moučkového cukru
250 g ostružin a borůvek
2 balení Třtinového karamelového cukru Dr.Oetker
zapékací miska

Postup:
Smetanu nalijte do kastrůlku a ohřívejte na mírném ohni. Přidejte vanilkovou pastu a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny a nechte asi 20 minut stát. Žloutky s cukrem šlehejte v misce metličkou do zhoustnutí a přidávejte po malých částech do smetany. Opět přiveďte pozvolna k varu, až krém zhoustne. Pak ihned postavte kastrůlek do studené vody a občas promíchejte, až krém zchladne. Ostružiny a borůvky naskládejte do zapékací misky a zalijte krémem, nechte asi hodinu v lednici odležet. Před podáváním posypte třtinovým karamelovým cukrem a nechte pod grilem zapéct, až cukr zkaramelizuje (asi 200°C, 30 minut). Podávejte horké nebo mírně vychladlé.

TIP:
Ovoce můžete libovolně měnit dle sezóny, výborně se hodí banány nebo ananas. Vše si připravte předem a pak jen dogrilujte.
www.droetker.cz

7. Tartaletky s mascarpone a ovocem

Suroviny na 8 kusů:
250 g hladké mouky
125 g mletých mandlí
100 g moučkového cukru
1 lžička soli
220 g másla
3 lžíce ledové vody
Krém:
300 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
3 lžíce cukru moučka

Zdobení:
Jahody, maliny, ostružiny
Pomocníci (zakoupíte na svetcukraru.cz)
formičky na tartaletky
cukrářský sáček se zdobicí špičkou ve tvaru hvězdičky

Postup:
Mouku, mandle a sůl dejte do mísy a pomocí robota zpracujte tak, aby byly ořechy rozemleté. Přidejte máslo a promíchejte, až vznikne drobenka. Přidejte 3 lžíce ledové vody a promixujte, čímž se těsto spojí. Těsto pak ještě prohněťte rukama a uložte do lednice na 15 minut. Formičky na tartaletky lehce vymažte máslem. Těsto rozdělte na 8 stejných dílků a namačkejte ho do formiček tak, aby vytvořilo mističky. Ty uložte zhruba na hodinu do ledničky. Předehřejte si troubu na 180 °C. Formičky vyskládejte na plech, vyložte je pečicím papírem a zatižte, například fazolemi. Díky tomu se dno během pečení nenafoukne. Pečte zhruba 20 minut. Poté odstraňte fazole a pečicí papír a dopečte dozlatova. Nechte vychladnout.
Připravte si krém. Smíchejte smetanu společně s cukrem, šlehejte do tuha, poté zašlehejte mascarpone. Krém dejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a naplňte košíčky. Dozdobte sezonním ovocem.
www.svetcukraru.cz

8. Hovězí rib eye steak v červené curry pastě s grilovanými plátky brambor a koriandrovým dipem

Suroviny na dvě porce:
dva plátky rib eye steak á 200 g
lžička červené curry pasty
50 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
300 g vařených mladých brambor ve slupce
sušený česnek
20 ml olivového oleje
100 g zakysané tučné smetany
1 stroužek česneku
hrst sekaného koriandru
sůl

Postup:
Curry pastu rozmíchejte ve vlažné vodě se lžící olivového oleje a marinádou potřete steaky. Nechte odležet cca 20 minut. Poté setřete marinádu a vložte do grilu rozpáleného na steak. Zaklopte a grilujte na požadovaný stupeň propečení. Poté vyjměte a na teplém místě nechte odpočinout asi 5 minut, osolte. Brambory nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm. V míse je promíchejte se sušeným česnekem, solí a olivovým olejem. Vložte do grilu rozpáleného na zeleninu a pečte do zlatova. Zakysanou smetanu rozmíchejte s koriandrem a česnekem utřeným se solí.
www.tefal.cz

Připravila: Mirka Vernerová
Foto: archiv firem a redakce

Edit:

Komentáře

Napsat komentář