Co umí domácí vinotéka

Znalci vína vědí, že lahve tohoto nejkvalitnějšího moku si zaslouží jen ty nejlepší podmínky. Pokud nemáte vinný sklep, v lednici nebo v interiéru vaší kuchyně vínu poskytnete potřebnou péči asi jen stěží. Jedna možnost, jak víno skladovat co nejlépe, se však nabízí.

Nejen, že se postará o víno, které chcete doma po nějakou dobu uskladnit, ale může pozvednout i styl interiéru místnosti, do které ji instalujete. Domácí vinotéka alias chladicí vitrína, jak bývá občas nazývána, totiž už dávno není jen funkční elektrospotřebič, ale také dekorativní doplněk domácnosti.
Než si domů přinesete tuto pohlednou pomocnici, ujasněte si základní parametry jejího výběru: kolik lahví chcete mít doma stále po ruce, tedy jak velkou kapacitu by měla vinotéka mít, jaký typ chlazení zvolíte a zda spíše využijete jednozónovou či vícezónovou variantu.

Plně integrovatelná jednodveřová vinotéka Gaggenau řady 400 RW464361 (na fotografii dvě vedle sebe), výška 213,4 cm, objem 390 l, kapacita 98 lahví, dvě separátní zóny, nastavitelná teplota v rozmezí 5 °C až 20 °C, elektronické ovládání, hlučnost 42 dB, 170 990 Kč, www.brandexperiencecenter.cz/cs/gaggenau

S jednou či více zónami

Důležitým parametrem, nad kterým se musíte při výběru vinotéky zamyslet, je počet zón, kterými by měla být vybavena. Mezi nejrozšířenější typy patří jednozónové a dvouzónové vinotéky.
Pokud plánujete skladování pouze bílého nebo pouze červeného vína, je pro vás vhodnější vinotéka jednozónová. Hodláte-li však uskladnit více různých druhů vín – bílá, červená, růžová, alkoholizovaná (například portské atd.), tou pravou volbou bude některá z vícezónových vinoték. U těchto modelů totiž můžete nastavit v každé oddělené zóně úplně jinou teplotu skladování.

Domácí vinotéka AEG SWB66001DG s nastavitelnými dřevěnými policemi, které poskytují prostor pro vodorovné uložení vín, 27 047 Kč, www.aeg.cz

Archivace v domácím prostředí

Zejména vícezónové vinotéky (nejlépe se třemi oddělenými zónami) můžete využít také k archivaci vybraných vín. V tomto případě totiž hrají zásadní roli zejména dva faktory: čas a stálá teplota. Protože je archivace vína dlouhodobá záležitost a teplotou při jeho skladování můžete výrazně ovlivnit chuť, stačí vinotéku zbytečně neotvírat a výběr vhodného nápoje pro tu kterou příležitost nejprve raději provádět přes skleněná dvířka.
„Chuť vína se plně rozvine, je-li podávané při správné teplotě. Vzhledem k tomu, že jen málokdo má k dispozici optimální sklep, jsou vinotéky nejlepší způsob uskladnění vína. Ideální teplota pro skladování je 11 °C. To už asi většina zákazníků ví, ale jen někteří si uvědomují, že stejně tak důležitá je stálost teploty a vlhkosti,“ doporučuje Kristina Zavoralová ze společnosti Vinitor.

Prostor, který vinotéce v domácnosti vyměříte, samozřejmě přímo souvisí s její kapacitou, tedy s množstvím uskladněných láhví, které pojme.
Kromě dostatečného prostoru musíte brát v úvahu i možnost odvodu tepla ze zadní části vinotéky, podobně jako je tomu u volně stojící chladničky. Můžete si však pořídit také vinotéku vestavnou a učinit ji tak plnohodnotnou součástí kuchyňského interiéru.
Co se týče kapacity, na trhu jsou v současné době k dostání mini modely, které pojmou jen několik málo láhví vína, které byste spočítali na prstech rukou, ale také větší vinotéky, do nichž uskladníte až několik desítek lahví oblíbeného nápoje.
Kromě polic na uložení lahví vína může být vnitřní prostor vinotéky vybaven ještě dalším praktickým příslušenstvím – například policí či boxem na uskladnění dekantační karafy, několika sklenic, otvíráků a dalších nezbytných pomůcek.

Teplotní škála jednotlivých modelů vinoték se liší, většinou ale disponují dostatečným rozpětím zhruba od 5 °C do 20 °C.
Způsob chlazení, který vinotéka používá, je důležitým parametrem, jenž zásadním způsobem ovlivňuje cenu za její provoz.
První možnost představuje kompresorové chlazení, které používá také většina chladniček a mrazáků. Funguje tak, že přístroj vybavený potřebným chladivem ochladí vložené nápoje během několika desítek minut na požadovanou teplotu. V porovnání s termoelektrickými typy vinoték je u těchto modelů spotřeba energie přibližně o třetinu nižší, jejich hlučnost je však na druhou stranu vyšší – často překračuje 40 dB.
Termoelektrické chlazení naopak vyniká nižší pořizovací cenou díky absenci chladiva a garantuje vám také téměř nehlučný provoz (zpravidla pod 30 dB) bez nežádoucích vibrací chladicího kompresoru. Spotřebu má však takový přístroj o řád vyšší, navíc byste měli počítat i s o něco nižším chladicím výkonem.

Vinotéka Electrolux ERW0670A z řady Compact, nastavení teploty od 5 °C do 20 °C, energetická třída A+, 23 518 Kč, www.electrolux.cz

Užitečná výbava

Ať již zvolíte přístroj z jedné nebo druhé kategorie, většina vinoték nabízí v současné době poměrně komfortní ovládání pomocí přehledného displeje s dotykovými tlačítky, dále disponuje funkcí automatického odmrazování nebo také automatického zamykání ovládacího panelu či dvířek. Při výběru vína oceníte vnitřní LED osvětlení, které už dnes bývá automatickou součástí většiny nových modelů.
Vinotéky (podobně jako chladničky) mohou disponovat inteligentní cirkulací vzduchu. S pomocí této funkce přístroj automaticky vyhodnotí okamžité podmínky ve svém vnitřním prostoru a přizpůsobí je vašemu aktuálnímu nastavení. Některé modely mohou být dále vybaveny i funkcí omezující škodlivé vibrace kompresoru, které by skladovaná vína mohly znehodnotit.

Skladování vína

Aby bylo víno uloženo správně a nedošlo k jeho poškození, je třeba pamatovat na pár základních pravidel:

  •  Optimální teplota pro dlouhodobé skladování – měla by se pohybovat okolo 9 až 11 °C. Pozor, nesmí ale kolísat.
  •  Vlhkost prostředí – také vlhkost nesmí kolísat, měla by být okolo 65 % až 80 %. Nižší vlhkost prostředí může způsobit odpařování vína, vyšší vlhkost třeba i vznik plísní.
  •  Ne denní světlo – sluneční svit ani příliš umělého světla vínu neprospívá.
  •  Optimální poloha láhví – láhve s korkovou zátkou musí být uloženy tak, aby zátka byla stále namočena ve víně a nevysychala. Tím totiž zamezíte přístupu vzduchu do láhve.
  •  Ne pohyb – s láhvemi pokud možno nemanipulujte, vínu rozhodně nesvědčí, když je budete překládat, různě otáčet, nebo bude vystaveno pravidelným vibracím (například motorových agregátů chladicího zařízení).
    Zdroj: www.global-wines.cz

Při jaké teplotě podávat jednotlivé druhy vín?

  • Bílé víno bude nejlépe chutnat při teplotě 10 až 12 °C.
  • Mladé bílé víno naopak podchlaďte na 9 až 10 °C.
  • Červené víno bude nejlépe v kondici při teplotě 11 až 12 °C.
  • Sladší a těžší červená vína se však plně rozvinou při teplotách o pár stupňů vyšších, potřebují kolem 15 až 17 °C.
  • Dezertní vína vám nejlépe budou chutnat servírovaná s teplotou kolem 10 až 12 °C.
  • Pro sekty a šampaňské je optimální teplota podávání pouhých 9 °C.

Zdroj: www.philco.cz

Několik tipů pro dokonalý požitek z vína

Doporučuje Filip Jantač ze společnosti Global Wines.

  •  Vždy počítejte s tím, že při servírování a následném nalití do skleniček stoupne teplota vychlazeného vína přibližně o 2° C.
  •  Obecně je vhodné servírovat červená vína ve speciálním košíčku. Zajistíte si tak podobný sklon lahve, jako je tomu při uložení ve sklepě, díky němuž zůstanou případné usazeniny na dně. U většiny červených vín, kromě těch jednoduchých a základních, je vhodné provést dekantaci.
  •  A jak správně ochutnávat? Nejprve pomalu zakružte sklenkou, aby se uvolnily vůně i chutě. Poté se zlehka napijte a můžete začít hodnotit. Pokud jste v restauraci, stačí souhlasné přikývnutí směrem k číšníkovi, uznáte-li, že je víno v pořádku. V lepších podnicích by měl víno ochutnat i číšník nebo sommelier a sám případnou vadu vína odhalit. V opačném případě se dá očekávat, že je víno v pořádku a vy jen stvrdíte názor sommeliera.

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: archiv firem

 

Uložit

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář