Dům obklopený lesem

Dům, který neobjevíte na leteckém snímku. Dům, u kterého téměř nezaregistrujete hranici mezi interiérem a okolím, a kde máte pocit, jako byste neseděli v obývacím pokoji, ale přímo v lese mezi borovicemi. Takový dům si nechali navrhnout mladí manželé od architektů Milana Raka a Aleny Režné z ateliéru ARCHTEAM.

Přání žít blíže přírodě zní často nadneseně, jindy banálně a někdy formálně. V tomto případě však ani jedno z těchto přirovnání nesedí. Tentokrát nezní slova o splynutí s přírodou ani trochu přehnaně. Už jen samotná lokalita, kde jsou domy zasazeny do souvislého lesního porostu, je splněním tohoto snu.

Hledání pozemku i architekta

Při pátrání po vhodném pozemku se manželé zaměřili na oblast východně od Prahy, aby měli blíže k rodičům v Mladé Boleslavi i v Hradci Králové. „Rázem krajiny by se nám líbily třeba i kerské lesy, ale měli jsme štěstí, že jsme objevili v lesích nedaleko Brandýsa parcelu s rekreační chatkou. Kromě vzrostlého lesa je tady velkou předností blízkost přírodního koupaliště,“ vypráví majitel.
Sem si manželé přáli zasadit přízemní dům, vzdušný, prosvětlený a hodně prosklený. Nastal čas pátrání na internetu, v časopisech a mezi známými, které vyústilo v oslovení architektonické kanceláře ARCHTEAM. „Toto zadání pro nás bylo výjimečné především místem, které nás okamžitě nadchlo, i příkladnou spoluprací s investory. Věděli, co chtějí, a přitom byli otevřeni našim námětům, nebáli se jít do netradiční koncepce,“ vzpomíná architektka Alena Režná.

Kolmo k borovicím

„Koncepce domu vychází z přírodního prostředí. Nízká přízemní hmota je umístěna mezi vzrostlými borovicemi tak, aby zůstaly v co největší míře zachovány – vytváří vertikálu mezi horizontálami,“ popisuje svůj přístup k návrhu architekt Milan Rak. Celkově je návrh veden snahou o neokázalost domu, o zmíněné splynutí s přírodou. Architekti z tohoto důvodu navrhli mimo jiné zelenou vegetační střechu: „Zneužili jsme stávající terén, a chtěli jsme ho takto nahradit,“ vypráví architekt. „Záměrně jsme zde neosazovali střechu rozchodníky či jinými obvyklými rostlinami používanými na zelených střechách, ale ponechali jsme prostor divoké vegetaci. Trávy a byliny z okolí domu vytvářejí louku na střeše.“
Z ptačí či letecké perspektivy proto není dům téměř rozeznatelný. Vstřícný k přírodě je i zvolený konstrukční systém – fošinková dřevostavba v kombinaci s ocelovými sloupy, která byla na stavbě montována z předem připravených velkoplošných stěnových dílů. Stavbě tak muselo ustoupit jen pár stromů nacházejících se bezprostředně v půdorysu domu. Okolní les zůstal nedotčen.

Průhledný obývák

Vchod do domu je situován pod přístřeškem, který zároveň kryje i parkovací stání. Prakticky řešené zádveří s pohodlnou lavici umístěnou v nice vestavěné skříně ústí do haly, odkud lze zamířit do klidové části k ložnicím, nebo do společenské části domu. Zvolíte-li druhou možnost, možná zaváháte, zda jste omylem nevyšli opět z domu ven, mezi stromy. Obývací pokoj jako by vystoupil z hmoty domu a nechal se obklopit lesem. Za tento pocit mohou tři celoplošně prosklené stěny. Pohled na les před vámi částečně kryje šedá hmota s krbem, úhledně naskládaným dřevem a televizní obrazovkou. Zvenčí se kolem stěn vine terasa, která pokračuje i před okna ložnic. „Záměr byl, aby pohled z obývacího pokoje byl co nejtransparentnější, proto jsme dali přednost ocelovým nosným sloupům. Sloupy ze dřeva by musely být mnohem mohutnější, kdežto ocelové sloupy jsou subtilní,“ vysvětluje architektka.
Také střecha je řešena tak, aby působila co nejsubtilněji – bez atiky. Jediným masivním prvkem v prosklené části je dělicí stěna mezi obývacím pokojem a pracovnou, která je ztužující a ukrývá svod ze střechy. Také je v ní zakomponováno krbové těleso, které, v prostoru ze tří stran obklopeném sklem a lesem, vytváří důležitý pocit tepla.

Za tělesem krbu se skrývá pracovna, která má přímý kontakt s okolím ze tří prosklených stran, přitom neztrácí ani kontakt s děním v obývacím pokoji.

Bílá, šedá, červená a les

I v ostatních místnostech je les neustále přítomen. Borovice vidíte francouzskými okny ložnic či kuchyně, celoplošným zasklením je zakončena i chodba. Architekti se podíleli i na návrhu vybavení interiéru. Dominuje zde bílá barva, která je kromě stěn a stropů použita i na vestavěném nábytku, dalším jednotícím prvkem jsou neutrální šedé plochy – betonové stěrky na krbovém tělese či v kuchyni a šedé obklady v koupelnách. Barevný akcent tvoří červené doplňky. Celý interiér sjednocuje i dubová podlaha ve všech obytných místnostech. Majitel si dal tu práci, že dřevěné tonetky, které zakoupil bez povrchové úpravy, namořil stejným odstínem, jaký má podlaha.

Z velké části svépomocí

Majitel si mnohé na svém domě zhotovil vlastníma rukama, trochu z nedůvěry ke kvalitě práce řemeslníků. „Můj dědeček byl truhlář a já mu od mala pomáhal v dílně,“ vypráví. „Dodavatelská firma realizovala hrubou stavbu, ostatní jsem dodělával sám. Vnější izolace je dřevovláknitá, s tou se dobře pracuje, a třeba parozábrany bych se opravdu bál svěřit někomu jinému. Práce se dřevem jako jsou obklady či terasy mne bavila, stejně jako se sádrokartonem. Co jsem nevěděl, na to jsem se zeptal, co jsem neuměl, na to jsem si pozval řemeslníky. V průběhu celé realizace byli nápomocni i architekti z ARCHTEAMu.“

Interiéru dominuje bílá barva, dalším jednotícím prvkem jsou neutrální šedé plochy – betonové stěrky na stěnách či krbovém tělese.

Nadřou se?

S tím, že dům uprostřed lesa nebude zcela jednoduchý na údržbu, majitelé počítali. Teď jsou spokojeni, že tak namáhavá zase není. Hodně tomu pomáhá vegetační střecha, která se dokáže sama vypořádat s napadaným jehličím. Fasáda z tepelně upravené borovice by mohla zůstat bez údržby, ale paní domu ji nechce nechat zešedivět, proto je třeba ji zhruba jednou za tři roky natřít olejem. Nejvíce údržby vyžaduje terasa, která se natírá každý rok. Časově náročné je mytí oken dvakrát za rok. „Ale za ten kontakt s přírodou to stojí,“ shodnou se majitelé.

Možná více industriálu

Je něco, co by po zkušenostech, které získali, udělali jinak? Co by změnili? „Koncepci rozhodně ne, s tou jsme naprosto spokojeni. Někdy se nás návštěvy ptají, proč nemáme v obýváku žádné hračky, jestli to dětem nedovolujeme. Ale ony prostě nemají tu potřebu je do obýváku přinášet, i když si hrají ve svých pokojích, neztrácejí kontakt s děním ve společenském prostoru,“ vysvětluje majitel.
Po zkušenostech se zámkovou dlažbou by dnes raději volili žulu. Zvlášť pod přístřeškem, kde na dlažbu neprší, se beton hůře udržuje. A pán domu by si možná dovolil i více industriální charakter interiéru – například hliníková okna či cementovláknité desky na stropě. Tyto změny již asi nezrealizují, ale pořád je co vymýšlet, třeba vyrobit schodiště na severní straně fasády, aby se mohli snadno dostat na střechu a pěstovat na ní rajčata.

Půdorys
1 – přístřešek pro auta, 2 – zádveří, 3 – technická
místnost, domácí práce, 4 – hala, 5 – koupelna,
6 – kuchyň, 7 – obývací pokoj s jídelnou,
8 – pracovna, 9 – chodba se šatními skříněmi,
10 – koupelna, 11, 12, 13 – pokoje

Vizitka domu

Autoři návrhu: Doc. Ing. arch. Milan Rak, Ph.D., Ing. arch. Alena Režná, Ph.D.
Projektová dokumentace: ARCHTEAM RODINNÉ DOMY s.r.o.
Konstrukce dřevostavby: KASPER CZ s.r.o.

Užitná plocha: 127 m2
Zastavěná plocha: 147 m2

Založení: plošné, na základových pasech a patkách z prostého betonu
Nosné obvodové konstrukce: dřevěný fošinkový systém v kombinaci s ocelovými sloupy, obvodové stěny tvoří dřevěné hranoly KVH s minerální izolací mezi hranoly a záklopem z OSB desek, z vnější strany dřevovláknitá izolační deska STEICO
Střecha: extenzivní vegetační, provětrávaná konstrukce z dřevěných lepených nosníků se ztužujícím bedněním z OSB desek, dřevovláknitá tepelná izolace STEICO
Fasáda: provětrávaná, obklad z dřevěných fošen Thermowood borovice severská
Terasy: modřín
Vnější podhledy, sokly: desky Cembonit
Vnitřní podhledy, stěny: sádrokarton
Výplně otvorů: dřevo-hliníková okna, zasklení izolačním trojsklem
Vytápění: centrální teplovodní podlahové, napojené na elektrokotel, krbová vložka
Ohřev vody: tepelné čerpadlo
Větrání: řízené s rekuperací tepla

Text: Miloslava Perglová
Foto: Filip Šlapal

Více informací se nachází v listopadovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář