Dům v sadu aneb Hruška v zahradě

Architekt Jan Šépka postavil pro svoji kamarádku z dětství originální dům ve svahu v pražských Kyjích, čímž jí splnil sen – vždy si přála mít netradiční bydlení. Zároveň chtěla využít příležitosti, že jí pozemek věnovali rodiče. Přesto, že šlo o docela složitý terén, navíc orientovaný na sever, zvládli architekti svůj úkol na výbornou. O tom ostatně svědčí jak spokojenost klientky, tak loňská nominace domu na cenu za nejlepší evropskou architekturu – Mies van der Rohe Award.

Jedním z hlavních požadavků investorky byla úspora nákladů při zachování maximální originality stavby. Architekt Šépka se tohoto zadání chopil vskutku po svém, jak je u něj ostatně zvykem a vymyslel založení domu v podobě jedné betonové nohy, čímž investorce ušetřil náklady v řádech několika set tisíc korun. Klasické založení stavby ve svahu by podle něho bylo mnohem dražší. „Použitím jedné betonové nohy coby založení celé stavby se nám vyřešil i problém s izolací od terénu, protože kromě ní není jiné místo, kde by se dům terénu dotýkal,“ říká architekt.

Dům opticky zabírá jen minimum místa. Jeho skutečný objem je ale ve skutečnosti 350 m3.

Místo krychle hruška

Netradiční tvar či vzhled domu, který připomíná hrušku, je pak výsledkem kruhového tvaru nosného plata, které je posazené na betonové nožce. Ta a nosné plato jsou sice železobetonové, ale zbytek domu je v podstatě klasická dřevostavba. Architekt k tomu dodává: „Konstrukci domu jsme vytvořili z dřevěných trámků. Nejprve jsme si v počítači vytvořili 3D vizualizaci a podle ní jsme na stavbě pokračovali, jako když skládáte stavebnici. Samotná dřevěná konstrukce zabrala asi dva měsíce – rozdělili jsme ji do trojúhelníkových segmentů. Jednak proto, že jsou důležité kvůli statice a zároveň stavbu rozčlenily do rovinných prvků, na které jsme potom mohli klást březové překližkové desky, které jsou vlastně základem celého interiéru,“ vysvětluje architekt.
Půdorys kruhové stavby je na jižní straně doplněn o dva čtverce, do nichž jsou situovány některé místnosti vyžadující pravoúhlou dispozici, například kuchyň. Obývací pokoj je pak umístěn na straně severní, zbylé místnosti jsou orientovány východně. Aby i v severně umístěných pokojích byl dostatek světla, přivedl jej sem architekt pomocí světlíku, který nad domem trčí jako periskop, z dálky vypadá jako komín.

Krásně sem zapadne

Svažitý severní pozemek s několika vzrostlými stromy nový dům krásně přijal a nenásilně do sebe začlenil. Proto architekt o tomto domě hovoří jako o domě v sadu. Když stojíte v obývacím pokoji, dohlédnete až do údolí řeky Rokytky. Přitom výsledná podoba domu vzešla vlastně z přemýšlení o tom, jak se vyhnout složitému zakládání stavby a vysokému finančnímu rozpočtu. Dům na noze působí neskutečně křehce, lehce a přitom stabilně. „Ocelová lávka staticky spolupůsobí a vytváří zavětrování konstrukce. V interiéru je dřevěná konstrukce přiznána, z venkovní strany je stavba zateplena polyuretanem s vrchním ochranným nástřikem proti vodě,“ vysvětluje architekt a dodává: „Mám tenhle dům moc rád, což ale ostatně všechny domy, na kterých jsem se podílel.“

Ing. Akad. arch. Jan Šépka (*1969)

1988–1995 Fakulta architektury ČVUT
1993–1997 Škola Architektury AVU
V letech 1998 až 2009 byl společně s architekty Petrem Hájkem a Tomášem Hradečným společníkem ateliéru HŠH architekti, s.r.o. Od roku 2004 působí jako pedagog na fakultě architektury ČVUT, od roku 2009 vlastní projekční kancelář Šépka architekti a od roku 2014 vede ateliér A1 na UMPRUM. V roce 2015 vydal knihu Jak se dělá město.
Vybrané projekty:
Úpravy Horního náměstí v Olomouci
Úpravy Jiřského náměstí na Pražském hradě
Arcidiecézní muzeum v Olomouci
Vila v Berouně
Vila Hermína
Úpravy zámeckého návrší v Litomyšli
Návrh národní knihovny v Praze
Pokoj v krajině v Modravě
Instalace Vnímání v Českých Budějovicích

Kontakt:
Šépka architekti
tel.: 737 239 671
www.sepka-architekti.cz

1. NP:
1 – předsíň, 2 – koupelna, 3 – WC, 4 – kuchyň, 5 – obývací pokoj, 6 – dětský pokoj

3. NP:
1 – pracovna s výhledem

2. NP:
1 – podesta schodiště, 2 – ložnice rodičů + samostatná šatna, 3 – koupelna

VIZITKA DOMU

Autor: Ing. Akad. arch. Jan Šépka
Spolupráce: Ing. arch. Vítězslav Kůstka, Ing, arch. Jan Kolář

Obestavěný prostor: 342 m³
Užitná plocha: 80 m²
Realizace: 2014 až 2016
Náklady: 3,5 mil. Kč
Konstrukce: smrkové dřevo
Interiér: březové dřevo
Plášť domu a střecha: stříkaný polyuretan
Okna: bezrámová, neotevíravá. Větrání je zajištěno větracími štěrbinami ukrytými za ocelovými žaluziemi, aby za ně nezatékala voda.
Vytápění: podlahové + krbová kamna

Připravila: Mirka Vernerová
Foto: Tomáš Malý

Více informací se nachází v zářijovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Edit:

Komentáře

Napsat komentář