Elegance jednoduchosti

Rodinný dům na pozemku s výhledem na České Budějovice se musel přizpůsobit velmi obtížnému zadání z hlediska vnitřní i vnější dispozice domu. Majitelé svěřili jeho návrh dvojici Ján Stempel a Jan Jakub Tesař, která je zaujala racionalitou a jednoduchostí své tvorby.

A opravdu, je to až s podivem, že dům jednoduchého tvaru se střídmou, až strohou fasádou své autory nezapře. Dokonce ani na první pohled neprozradí, že se jedná o dva oddělené bytové celky. Majitel domu hovoří o „eleganci jednoduchosti“, která ho zaujala – o pragmatičnosti, funkčnosti, nevyumělkovanosti…

Minimalistické kompaktní řešení navenek
abstraktně pojatého domu vynikne směrem
do ulice.

Soukromí i výhled

Nově budovaný dům se měl stát domovem jak čtyřčlenné rodiny majitele, tak i majitelčiny matky. Přitom měly být tyto bytové jednotky zcela oddělené, se samostatným vchodem. Majitelé kladli důraz na to, aby byla intimita bytů zachována i směrem do zahrady. Přitom měly mít oba byty přímý vstup na zahradu z obývacích pokojů. A k tomu byl ve hře krásný výhled na panorama Českých Budějovic, který ale předpokládal umístění obývacího pokoje v patře domu.
A zcela specifickým požadavkem bylo, aby byt maminky co nejvíce odpovídal jejímu stávajícímu bytu v centru Budějovic, ze kterého se sem měla přestěhovat. „Toto zadání bylo výjimečné v tom, že se jednalo o dvougenerační dům, to není v současné době příliš obvyklé,“ popisuje architekt Jan Jakub Tesař. „A také to, že jsme s majitelčinou maminkou jednali jen zprostředkovaně. V přípravné fázi projektu je pro nás osobní kontakt s budoucími obyvateli domu důležitý, abychom mohli do návrhu co nejvíce promítnout jejich osobnost.“

Dům je zasazen v mírném svahu,
tvarování terénu je využito k vytvoření
dvou oddělených bytových celků.
Společenský prostor horního
bytu navazuje na terasu a zahradu
díky mírnému svahu vytvořenému
odtěženou zeminou.

Dvě terasy a atrium

Architekti využili mírného svahu a dům do něho částečně zahloubili. „Umístění bytu pro rodinu do horního patra umožnilo všechny požadavky bez kompromisů splnit kompaktním řešením navenek abstraktně pojatého domu,“ říká Jan Jakub Tesař. Horní byt se jakoby obtáčí okolo terasy a vytváří tak poloatrium, ke kterému stoupá terénní vlna vytvořená odkopanou zeminou. Na jednu stranu je tak zajištěn daleký výhled a na druhou požadované propojení se zahradou a návaznost na společenskou zónu domu. Terasa ze tří stran krytá domem nabízí velmi intimní soukromý prostor a zároveň se rozbíhá do zahrady.
Přízemní byt má v souladu se zadáním samostatný boční vchod i svou vlastní terasu navazující na obývací pokoj. I zde se podařilo tvarováním terénu zajistit maximální soukromí. Dvě bytové jednotky v jednom domě a v zahradě tvořící jeden celek se tak navzájem nikterak neruší.

Rychlá stavba, levný provoz

Majitelé si přáli dům zděný, nízkonákladový a nízkoúdržbový, tedy s minimem technologií. „Stavět nízkoenergetické domy je pro nás standardem, dobré výsledky zajišťuje již kompaktní tvar domu,“ vysvětluje architekt. „Zvolili jsme cihly plněné izolantem umožňující jednovrstvé zdění, tedy poměrně rychlou a jednoduchou technologii.“
„Architekti připravili podrobné zadávací podmínky a velmi detailní projekt pro výběrové řízení, ve kterém jsme vybrali firmu Auböck s.r.o.,“ vzpomíná majitel. „Výstavba probíhala hladce, za 13 měsíců od prvního výkopu jsme se mohli stěhovat. I bez klimatizace je zde v horkých dnech velmi příjemně, mimo jiné i díky žaluziím, které se automaticky stahují, když je horko. Topíme klasicky, plynem, a náklady jsou přibližně stejné jako v našem původním bytě.“

Řešení interiéru

V přízemí je kromě samostatného bytu umístěna garáž pro dvě auta, sauna a prostorný sklad. Do horního bytu vede dvouramenné schodiště. Byt je rozdělen na společenskou a intimní zónu, kuchyň je na přání majitelů samostatná. Cennou devízou bytu jsou otevřené průhledy do všech čtyř stran, dům tak působí velmi vzdušným dojmem.
Interiér si vybavovali majitelé sami ve spolupráci s místním truhlářem. Po téměř dvou letech, kdy tu bydlí, nenašli nic, co by potřebovali změnit, dokonce i úložných prostorů je zde dostatek. Možná i víc, než dostatek, jak říkají. A to nebývá v dnešních domácnostech úplně obvyklé.

Půdorys 1. podlaží
1 – vstup, 2 – garáž, 3 – šatna, 4 – sauna
s koupelnou, 5 – pokoj pro hosty, pracovna,
6 – samostatný byt pro maminku
Půdorys 2. podlaží
1 – schodiště, 2 – kuchyň s jídelnou, 3 – spíž, 4 – obývací
pokoj, 5 – čítárna, 6 – pracovna, 7, 11 – koupelna,
8, 10 – šatna, 9 – dětské pokoje, 12 – ložnice

Vizitka domu

Autoři: Stempel & Tesař architekti, Prof. Ing. arch. Ján Stempel, Ing. arch. Jan Jakub Tesař
Generální dodavatel: Auböck s.r.o.
Zastavěná plocha: 280 m2
Obytná plocha: 348 m2

Text: Miloslava Perglová
Foto: Tomáš Dittrich

Více informací se nachází v srpnovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Edit:

Komentáře

Napsat komentář