Jak se bydlí v maštali?

Přijali byste pozvání strávit jednu nebo i více nocí v maštali? Ano? Pak to není žádný problém. Pravděpodobně však budete překvapeni, jaký luxus na vás čeká…

Prostřednictvím objednávkového formuláře na livingshowroom.cz můžete své přání rychle proměnit ve skutečnost. Ano, hádáte správně – jedná se o další projekt z konceptu Living Showroom, který se tentokrát nachází přímo v centru našeho hlavního města. První projekt, designový minibyt z prádelny v Brně, jsme vám představili v minulém čísle.

Historie stará pět set let

Architekt Adam Rujbr si tentokrát pro svůj projekt vybral atypický přízemní prostor ve starém domě, který byl dříve využíván jako maštale. Už celý objekt je pozoruhodný a má za sebou skutečně dlouhou historii – byl totiž postaven někdy v polovině 16. století, tedy v době, kdy po ulicích ještě dávno nejezdila auta, ale kočáry tažené koňmi.
V současné době lze polohu domu lokalizovat do místa, kde se protínají ulice Jakubská a Rybná. Zanedbaný vlhký prostor v přízemí na místě bývalé maštale nebyl dlouhá léta nijak využíván a nic ještě donedávna nenaznačovalo tomu, jaká proměna jej čeká v roce 2015. O to překvapivěji vyznívá jeho nová podoba, kterou se i přes veškeré komplikace podařilo zdárně dotáhnout do konce.
„Od svého vzniku dům několikrát vyhořel, býval zde pivní šenk, a samotný prostor Living Showroomu dříve sloužil jako konírna, nebo jako byt pro válečného veterána, který tu bydlel s živým medvědem,“ popisuje neobvyklou historii místa Adam Rujbr.

Domácnost ovládaná mobilem

Luxusní hi-tech apartmán, který zabírá plochu pouhých 36 m2, je vybavený těmi nejmodernějšími technologiemi, navíc s minimálními náklady na provoz. V bytě najdeme inteligentní systém, který pomocí mobilní aplikace ovládá vytápění, závěsy, dveře, ventilátory, domácí elektrospotřebiče a další vybavení – a to vše navíc s možností nastavení časovače. Za pozornost stojí i interaktivní skleněná příčka, která se stiskem jednoho tlačítka promění v dotykovou obrazovku a reproduktor zároveň, a také unikátní koupelna s průhlednými stěnami situovaná přímo do středu bytu.

Račte dále!

Do bytu vstoupíte z malého otevřeného nádvoří přístupného nenápadným průjezdem z Jakubské ulice. Za krytým zádveřím a vchodovými dveřmi najdete dvě hlavní obytné místnosti a koupelnu se skleněnými stěnami, díky nimž do celého prostoru proudí denní světlo jak z nádvoří, tak z klidné Rybné ulice, kam také směřuje jedno z oken apartmánu.
V přední části bytu se nachází obývací a jídelní část propojená s malou kuchyní, šikovně zakomponovanou do výklenku ve zdi. Tento multifunkční prostor může mít však i další využití: díky variabilnímu nábytku jej lze snadno přetvořit na pracovnu, ale také na druhou ložnici. Kolem kuchyňského koutu pak pokračujete zúženým průchodem v těsném sousedství koupelny do zadní části, kde byla vybudována ložnice s pracovní zónou.

Historické i moderní v symbióze

Byt je názornou ukázkou toho, jak lze skloubit historické prvky s moderními. Stropy a část stěn zůstala neomítnuta, a tak se můžete kochat pohledem na přiznané původní cihlové a kamenné zdivo, které příjemně kontrastuje s moderními materiály použitými na nábytku i s antracitovým dělicím portálem. Veškerý nábytek je zhotovený na míru a vyniká bílými lesklými plochami, jež architekti zkombinovali s dřevěnou podlahou, se zařizovacími prvky z přírodní dubové dýhy a plochami z černě probarvené MDF desky. Pohovka, křesílka a pracovní židle nechali potáhnout bílou a černou ekokůží. Podmanivou atmosféru tohoto atypického prostoru dokresluje ambientní nepřímé osvětlení tvořené LED pásky.

Skryté v nikách i v nábytku

V bytě byl beze zbytku využit doslova každý volný kout. Úložné prostory, instalace i technické zázemí – to vše je šikovně skryto v nikách a výklencích, ale i za bíle lakovanými dvířky, či za dřevěnými obklady atypického nábytku. Ten zde plní funkci úložných prostor a zároveň supluje chybějící technickou místnost.

V koupelně budoucnosti

Samostatnou kapitolu představuje koupelna. Kromě standardních prvků – umyvadla, WC mísy a prostorného sprchového koutu je součástí jejího vybavení také interaktivní skleněná stěna Smart-i-Wall, která dokáže promítat, přehrávat hudbu, ovládat nejrůznější bytové vybavení, přičemž reaguje podobně jako dotykový displej na chytrém telefonu. V případě, že v koupelně zatoužíte po soukromí, stačí jediný dotek a koupelna se stane neprůhlednou.
V dutině nad koupelnou pak najdete další nezbytné technické zázemí: klimatizační jednotku Atrea, kotel, zásobník teplé vody, rozdělovače podlahového vytápění i technické zázemí multifunkční koupelnové stěny.

Půdorys:
1 – zádveří 2 – obývací část (též druhá pracovna nebo ložnice) 3 – kuchyňský kout 4 – koupelna s WC 5 – ložnice/pracovna

Finančně nedostupné? Kdepak!

Přestože je byt plný nejrůznějších technologických vymožeností a řešení doslova „šitých“ na míru danému prostoru, nejedná se rozhodně o projekt, který by byl pro většinu lidí finančně nedostupný. Celkové náklady včetně projektové dokumentace na rekonstrukci, technického dozoru, koordinace a interiérového vybavení činily 3 100 000 Kč, z toho 2 350 000 Kč představují náklady na pořízení nemovitosti.
Velkou část vybavení prostoru získali tvůrci od nejrůznějších partnerů, pro které je Living Showroom zajímavou příležitostí, jak originálně prezentovat svoji nabídku veřejnosti.

Každý prostor je výzva

Rekonstrukce nebytového prostoru si vyžádala kompletní odstranění několika etap stavebních úprav: obezdívek stěn, mnoha různých vrstev podlahy i letitých omítek. Ve vznikajícím minibytě bylo následně potřeba vybudovat nové podlahové souvrství s kvalitní tepelnou izolací a izolací zabraňující pronikání zemní vlhkosti.
„Trápí mě, kolik zajímavých domů a prostorů v centrech měst nemá využití, zatímco na periferiích se dál staví, města se nepřirozeně „rozlézají“ a dojíždění do centra je stále komplikovanější. Proto jsem chtěl ukázat, jak je možné a snadné proměnit například takovou bývalou maštali o rozloze garsonky v moderní a ekologické bydlení,“ vysvětluje architekt Rujbr.

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: archiv Living Showroom

Edit:

Komentáře

Napsat komentář