Krásné sladké Vánoce!

„Samozřejmě netvrdím, že se máte přestěhovat do roubenky, naházet do pece padesát druhů cukroví, celý večer halekat koledy a o půlnoci ještě donést zbytky srnkám. Takhle to v životě nechodí… Ale rozhodně si můžete doma vyzkoušet pár tradičních českých receptů, které jsem pro vás připravila a které budete mít hotové v cuku letu. Když navíc do přípravy zapojíte i své ratolesti, užijete si s rodinou spoustu smíchu a zábavy – a věřte mi, že právě na tyhle společné okamžiky pak jednou budete vzpomínat nejvíc,“ říká Stáňa Mutlová.

4

ZAMILOVANÁ OČKA
(Příprava 10 minut + chlazení přes noc + pečení 30 minut)

Těsto
180 g změklého másla
70 g moučkového cukru
2 žloutky
260 g hladké mouky
kůra z poloviny biocitronu
semínka z poloviny vanilkového lusku

Náplň
50 g husté rybízové marmelády
1 žloutek na potření cukroví

POSTUP
1. Změklé máslo utřete s cukrem do hladka a postupně přidávejte oba žloutky. Výsledkem by měla být pěkně soudržná hmota. Ruční elektrický šlehač vám práci usnadní, ale pozor, šlehejte krátce. Je třeba všechny suroviny hezky spojit, ne vyšlehat do pěny.
2. Na dřevěný vál nebo do mísy nasypte mouku, nastrouhejte do ní kůru z poloviny citronu a vyškrábněte semínka z půlky vanilkového lusku. Doprostřed vyklopte máslovou hmotu a rukama vše zpracujte do hladkého těsta. Z něj pak vytvořte úhledný bochánek.
3. Těsto zabalte do potravinové fólie, lehce zploštěte a odložte do lednice. Nechte odpočívat přes noc, pokud nemůžete tak dlouho čekat, tak alespoň dvě hodiny. Počítejte s tím, že čím déle těsto necháte odležet, tím lépe se vám s ním pak bude pracovat.
4. Druhý den anebo o pár hodin později zapněte troubu na 170 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
5. Bochánek těsta rozdělte na poloviny. Jednu vraťte zpět do chladu a druhou položte na lehce pomoučněný vál nebo silikonovou podložku.
6. Z těsta vyválejte souměrné hady o průměru asi 2 cm. Rozkrájejte je na malé kousky a v rukou z nich zformujte kuličky. Každá z nich by měla mít opět asi 2 cm v průměru, a hlavně by všechny měly být stejně velké, aby se rovnoměrně propékaly. Přeneste je na plech a lehce prstem zploštěte. Vařečkou se širší rukojetí vytlačte důlek uprostřed každého očka.
7. Krátce prošlehejte žloutek, který vám zbyl na zdobení. Očka jím rovnoměrně potřete. Rybízovou marmeládu promíchejte lžičkou a přeneste do malého cukrářského sáčku. Můžete jej nahradit i dostatečně pevným svačinovým sáčkem. Následně do každého očka kápněte trochu marmelády tak, aby nepřetékala ven. Jinak by při pečení mohla z očka utéct pryč.
8. Připravená očka pečte v předehřáté troubě asi 8 až 12 minut. Podle zlatavé barvičky poznáte, že jsou správně propečená. Pokud si přesto nejste jistí, jedno očko vyndejte na prkénko a zkuste okoštovat. Ale opatrně, ať si nepopálíte jazyk o marmeládu. Očka vydrží i několik týdnů, tedy pokud je rodině budete přiměřeně dávkovat a neprozradíte svou tajnou skrýš.

„Na přípravu jsou až překvapivě jednoduchá, ale ta chuť! Jemné máslové pečivo se vám rozplyne na jazyku a následně osvěží chuť marmelády. Rybízová tak nějak neodmyslitelně patří k Vánocům a i zamilovaným očkům moc sluší.“

5

VOŇAVÉ SUŠENKY
(Příprava 10 minut + odležení přes noc + pečení 40 minut + zdobení)

Na 20 až 30 menších sušenek si připravte:
225 g změklého másla
150 g třtinového cukru
35 g klasického sirupu na bázi cukru nebo sirupu z agáve
1 vejce
350 g hladké mouky,
25 g holandského kakaa
3 g soli
3 g čerstvě namletého kardamomu

Na zdobení
2 bílky, moučkový cukr, trochu vody, citrónovou šťávu, gelové barvy

POSTUP
1. Změklé máslo a cukr vložte do mísy kuchyňského robota. Nasaďte třecí metlu a na střední stupeň zhruba tři minuty propracujte. Následně zašlehejte vejce.
2. Mouku, kakao a sůl přesejte do druhé mísy. Přidejte čerstvě umletý kardamom a promíchejte. Vzniklou směs postupně zapracovávejte do máslové hmoty v robotu. Míchejte jen do té doby, než se všechny suroviny spojí. Jakmile těsto drží jakžtakž pohromadě, vypněte robota a proveďte test. Prstem zatlačte do těsta na metle, pokud se nelepí, je hotovo. V opačném případě přisypte ještě trochu hladké mouky a promíchejte.
3. Těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál a špachtlí nebo nožem rozdělte na tři díly. Rukama pak jemně každý díl těsta zpracujte na bochánek.
4. Každý bochánek zabalte do potravinové fólie, lehce zploštěte a pošlete na noc do ledničky.
5. Druhý den předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C (u horkovzdušné) a plechy vyložte pečicím papírem.
6. V sušenkovém těstě je hodně másla, proto vždy pracujte s jedním balíčkem. Těsto podsypte zespodu i seshora a na válu rozválejte na tloušťku 4 mm. Rychle vykrájejte libovolné tvary a přesuňte na plechy. Mezi sušenkami nechte 3 až 4 centimetry odstup. Každý plech před pečením dejte ještě na 15 minut do lednice.
7. Pečte zhruba 10 až 12 minut, záleží na velikosti vykrájených tvarů. Protože jsou sušenky hnědé a nepoznáte, zda zezlátly, řiďte se svým čichem. Jakmile se vám po kuchyni rozline vůně kakaa a kardamomu, která postupně sílí, tak už je čas. Samozřejmě jako druhotnou zkoušku proveďte ochutnávku jednoho vzorku. Sušenky jsou božské ještě teplé i za studena.
8. Upečené sušenky nechte pár minut odležet na plechu a pak je přesuňte na chladicí mřížku, kde zůstanou do úplného vychladnutí. Přesuňte do vzduchotěsné nádoby, kde na vás počkají, než dostanete náladu si je nazdobit. Vydrží sedm až deset dní. V mrazáku pak až měsíc.

POLEVA
základní bílková poleva, tzv. Royal Icing:
2 bílky ze středně velkých vajec, cca 500 až 600 g přesátého moučkového cukru, šťáva z půlky citronu, voda
Postup
1. Do kuchyňského robota s třecí metlou vsypte 500 g moučkového cukru a vyklepněte bílky. Nechte běžet na střední rychlost, dokud se obě ingredience nespojí v hutnější kaši. Pokud se vám zdá hmota řídká, přisypte ještě zbylý cukr. Zvyšte rychlost na maximum a nechte robota pět minut pracovat. Podle potřeby přidejte pár kapek citronové šťávy. Vznikne vám krásně hladká, lesklá poleva, která drží tvar. Tohle je základní bílková poleva.
2. Pokud se vám zdá konzistence příliš řídká, přisypte ještě trochu cukru. Je-li naopak hutná, přidejte citronovou šťávu nebo trochu studené vody.
3. Na zdobení sušenek se používá v lehce tekuté verzi, proto si do menší mističky odeberte potřebné množství základní polevy. Přidejte gelovou barvu, chcete-li. Po malých lžičkách přidávejte studenou vodu nebo citrónovou šťávu a míchejte. Správnou konzistenci zjistíte jednoduchým trikem. Lžičkou naberte trochu polevy, cik cak jí pokapejte zbytek polevy v mističce a začněte počítat. Kapičky by měly splynout se zbytkem polevy do hladka během cca 15 sekund. Tato konzistence vám zaručí, že jednotlivé okrajové linky, které namalujete okolo sušenky, udrží svůj tvar, a zároveň až budete sušenky „vybarvovat“ další vrstvou polevy, tak se vám během chvilky krásně uhladí.
4. Pak už stačí naplnit cukrářský sáček vybavený cukrářskou špičkou velikosti 2 na kreslení a jemné dekory. Velikost 3 je skvělá na vyplňování větších ploch. Nazdobené sušenky nechte zaschnout alespoň 24 hodin.

„Vánoce a medové perníčky jsou další nerozlučná dvojka. U nás je zdobení perníčků společenskou událostí, při níž se sejdou všechny ženské a děti, a to byste viděli ten hukot… Ale pozor na ochutnávání zpackaných kousků, pokud máte alergii na med a skořici. Ano, i takoví jsou mezi námi. Musím říct, že mi to bylo fakt líto, a tak jsem vloni k perníčkům přidala ještě tyhle voňavé sušenky. Vždyť kombinace kakaa, kardamomu a bílkové polevy je tuze dobrá a můžeme tak při zdobení koštovat všichni.“

3

Stáňa Mutlová je jedna z prvních Češek, které propadly umění tzv. sweet barů – sladkých stolů a koutků. Roky své recepty ladila k dokonalosti ve svém vypečeném podniku PunkRockCakes a teď je sepsala do kuchařky, jakou český trh ještě neviděl! Stáňa přistupuje k pečení i psaní po svém, její rázný styl vás pobaví a skvělé fotky Davida Tureckého budete chtít rovnou sníst.
Kontakt:
www.sladkebary.cz

1

Sladké bary – 50 snadných receptů, díky kterým se blýsknete.
Pevná vazba, 240 stran, za cenu 424 Kč
koupíte na www.smartpress.cz.
◗ Kniha je rozdělena do deseti kapitol podle atmosféry, jakou chcete vytvořit.
◗ Všechny recepty jsou prověřené dlouhou praxí, ale zvládne je samozřejmě i laik.
◗ Všechny laskominy mají naznačenou obtížnost i dobu na přípravu.
◗ Stáňa má efektní řešení i na klasickou infarktovou situaci, když nemáte co dát na stůl a návštěva má dorazit za 20 minut.

Datum vydání: 25. 3. 2015

Edit: