Laskominky na úrovni

2

Pro chlapečka

 

S láskou, péčí a něhou připravovaná knížka Sladký design vám otevře dveře k profesionálnímu zdobení. Nejenže zjistíte, že většina vašich sladkých snů je opravdu realizovatelná, ale možná vás překvapí, jak snadné to může být. Když víte, jak na to. 

Kniha Hanky Rawlings představuje variace základních receptů na korpusy, sušenky, cupcakes, minidortíky a dortová lízátka (cake pops), nabízí přehled nejdůležitějších pomůcek a potřeb ke zdobení, které ušetří mnoho času, seznámí vás s prací s potahovými a modelovacími hmotami, objasní používání rozmanitých barviv k docílení realistického vzhledu, odhalí tajemství práce s čokoládovou polevou – ganache, sirupem, krémem a bílkovou polevou, jež zaručí profesionální vzhled i doma vyrobeným dezertům. V deseti kapitolách naleznete celkem třicet sladkých delikates, které s pomocí názorných fotografi ckých postupů a podrobných instrukcí zvládnete vyrobit sami. Každá kapitola se vždy věnuje jednomu slavnostnímu tématu (například Narození miminka, Narozeniny dítěte, maminky či tatínka, První školní den, Svatba, Oslavy jara, Zimní radovánky a mnoho dalších). Sladký design Hanky Rawlings vás provede těmi nejdůležitějšími okamžiky vašeho života.

3

Oslavy jara

 

VANILKOVÉ CUPCAKES
175 g změklého másla, 160 g krystalového cukru, 1 lžička přírodního vanilkového extraktu, 2 vejce, 200 ml kysaného podmáslí, 250 g prosáté polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 špetka soli, kůra z biocitronu
Kakaové cupcakes
Nahraďte 3 lžíce mouky 3 lžícemi kakaa.
Citronové cupcakes
Nahraďte vanilkový extrakt šťávou z citronu.

Postup
◗ Do formy na cupcakes si připravte papírové košíčky. Nebo silikonové formičky důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
◗ Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
◗ Změklé máslo šlehejte do krémové konzistence.
◗ Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr.
◗ Do světlého nadýchaného másla s cukrem postupně zašlehejte obě vejce.
◗ Do mouky vmíchejte prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru. Sypké ingredience přidávejte do těsta střídavě s podmáslím po malých dávkách. Vmíchávejte robotem na nižší otáčky.
◗ Pečte 25 minut, vyzkoušejte špejlí, zda jsou upečené. Špejle musí být po vytažení suchá.
◗ Po vytažení z trouby nechte cupcakes 2–3 minuty odpočinout ve formě, nožem opatrně vyjměte z formiček a nechte vychladnout na mřížce.
◗ Nenazdobené cupcakes skladujte v plastové krabici s víkem. V lednici vydrží do druhého dne, v mrazničce i několik týdnů. Nazdobené cupcakes ihned spotřebujte nebo skladujte v papírové krabici maximálně do druhého dne. Cupcakes s krémem byste měli uložit do lednice, cupcakes s fondánem do lednice nedávejte.

Tip: Cupcakes ráda nechávám vychladnout na mřížce, nezpotí se.

 

4

PRO TATÍNKA
Třpytivé cupcakes
Třpytivé pudry si mě okamžitě získaly. Jediným tahem štětce s nimi dokážete probudit dezert k životu. Stačí přidat třpytky a tlumené barvy mají rázem jiskru. Pokud se bojíte výrazných barev a radši se držíte při zemi, měli byste se vybavit pudrem. Ostatně psychedelické barevné kombinace nejsou ani moje parketa. Jenže pak občas stojím nad dezertem a přemýšlím, co by byla ta správná závěrečná tečka. V kapitole pro pány je řešení jednoznačné. Zopakuji vám ho ještě jednou – pudr. Prodává se v mnoha nádherných odstínech. Snadno jej barevně sladíte s plánovanou oslavou. Oslní nejen tatínky. V jemných perleťových odstínech slonovinové, champagne a pudrově růžové budou cupcakes úžasné i při oslavě zásnub, svatby či narození holčičky. U dortů to prostě funguje stejně jako s líčením – jemný pudr v patřičném odstínu není nikdy zbytečný.

Suroviny
12 cupcakes se sirupem a ganache, 4 potažené bílým fondánem, 4 světle šedým fondánem (gelové barvivo Wilton, Black) a 4 karamelově béžovým fondánem (gelové barvivo Wilton, Ivory + Brown) (viz Základní techniky – barvení fondánu a potahování cupcakes)

Na dozdobení 150 g bílého fondánu, 150 g světle šedého fondánu (gelové barvivo Wilton, Black), 150 g karamelově béžového fondánu (gelové barvivo Wilton, Ivory + Brown) Trocha vody v malé mističce Bronzový nebo zlatý perleťový pudr Stříbrný nebo bílý perleťový pudr

Potřeby a pomůcky
Silikonové prkénko, malířská paleta, ostrý nůž nebo malířská špachtle, 3 tlusté kulaté štětce, tenký štětec

◗ Připravený fondán propracujte, aby byl hezky vláčný. V dlani vyválejte bílé, šedé a béžové kuličky tří různých velikostí.
◗ Nožem nebo špachtlí naneste trochu perleťového pudru od každé barvy na malířskou paletu. Suchým kulatým štětcem naneste bílý pudr na bílé kuličky, stříbrný na šedé kuličky a zlatý nebo případně bronzový pudr na béžové kuličky.
◗ Hotové kuličky seskládejte do skupin po třech, vždy od každé barvy a velikosti jednu (viz obrázek hotových cupcakes).
◗ Přilepte kuličky štětečkem namočeným v malém množství vody. Kuličku vždy chviličku přidržte na místě, aby nesklouzla.

Do druhého dne spotřebujte. Skladujte v papírové krabici s víkem na chladném temném místě. V plastové krabici se cupcakes zapotí.

5

Hanka Rawlings,
autorka knihy
Krása cukrovinek mě lákala již od raného dětství. Bílkovou polevou jsem kreslila a psala raději než tužkou na papír. Jako malá jsem doma nadšeně pomáhala při chystání každé slavnostní příležitosti. Babička s maminkou pekly a já s pečlivostí a láskou roztírala marmeládu a krém na vychladlé dobroty. S přibývajícími roky jsem pomáhala i se složitějším zdobením. Ale až po studiích na vysoké škole, během příprav své vlastní svatby v Sydney, jsem objevila kouzlo čokoládové ganache a elegantních fondánem potažených dortů. Tomuto krásnému řemeslu jsem se učila na jedinečné designérské škole Planet Cake, kterou se zaujetím pro každičký detail vede energická Paris Cutler a její neuvěřitelný tým v čele s Annou Marií Roche. V Austrálii jsem absolvovala celou řadu kurzů sladkého dekoru, stala se členkou asociace Cake Decorators Association Australia. V roce 2009 jsem založila blog o svých sladkých kreacích. Díky jeho úspěšnosti jsem začala pořádat kurzy zdobení a spolupracovat s českými i zahraničními médii.
Více na hanarawlings.cz

1

SLADKÝ DESIGN – pečení a zdobení s Hankou Rawlings První vydání, formát 210 x 290, celobarevné, postupové fotografi e, fotografi e dezertů, 256 stran, 599 Kč. Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

 

Datum vydání: 10. 6. 2015

Edit: