Místo pro knihy a umění

Prostorný byt s dispozicí 4+1 v cihlovém domě, nacházejícím se na rozhraní pražských čtvrtí Vinohrady a Žižkov, už během své mnohaleté existence prošel nejednou proměnou. Některé zásahy byly citlivěji vedené, jiné prostoru spíše uškodily.

Roku 2017 jej hodlala koupit mladá intelektuálně založená rodina, k jejímž koníčkům patří mimo jiné zájem o umění a literaturu. Prostředí obou starších pražských čtvrtí s typickou městskou atmosférou, s četnými kavárnami, vinárnami a malými obchůdky v okolí mladým manželům učarovalo hned při první návštěvě. Byt, jenž připomínal koloniální rezidenci z minulého století, se však úplně neshodoval s jejich představami o příjemném moderním bydlení. Obrátili se proto na dvojici architektů Víta Svobodu a Pavla Nového, aby jim pomohli s úpravou dispozičního řešení jejich nového domova.

Hlavně velký prostor!

„Spolupráci s klienty jsme navázali ještě před koupí bytu. Je to služba, kterou standardně nabízíme. Z našeho pohledu je již při pořízení bytu vhodné spolupracovat s odborníky, kteří mohou poukázat na výhody či nedostatky pořizované nemovitosti,“ vysvětluje architekt Pavel Nový.
„Majitelé nás oslovili, protože výsledky naší práce znali. Jejich požadavkem bylo vytvořit velký obytný prostor spojený s kuchyní, dvě ložnice a pracovnu, která může sloužit i jako hostinský pokoj s vlastní koupelnou. Materiály a barevnost na začátku jasné nebyly a vyplynuly až z následné spolupráce při navrhování interiéru.“

Multifunkční místnost je orientována na jižní stranu. Modrý kvádr, který zde tvoří dominantu prostoru, přechází z části kuchyně, kde slouží pro kuchyňský provoz, přes bar až do obývací části. Zde se proměňuje v zásuvkový modul, jenž náleží k pracovnímu stolu.

Z kuchyně pracovna

Rozsáhlý byt o rozloze úctyhodných 152 m² bylo nejprve nutné očistit od stop rekonstrukce, která proběhla krátce po roce 2000. Aby mohla rodina celý prostor lépe využívat, navrhli architekti postupně drobné dispoziční úpravy, které plně vyhovovaly představám majitelů a jejich zadání.
Původní dispozice bytu před rekonstrukcí byla 4+1, úpravami se proměnila na 4+k.k. Stavební zásah si vyžádalo propojení obývacího pokoje s prostorem přijímacího salonu, jenž získal novou funkci: byla sem přesunuta kuchyně. Tento zásah umožnil vznik multifunkčního prostoru zahrnujícího obývací část, kuchyň a jídelnu a také vybudování samostatné pracovny.
„Stavební úpravy měly rozsah udržovacích prací, v některých místnostech jsme měnili nášlapné vrstvy podlah, došlo k úpravě koupelen a změnám v elektroinstalaci. Práci prováděla odborná stavební firma,“ popisuje Pavel Nový a dále dodává: „Původní podoba bytu působila celkově dost nevkusným dojmem, sádrokartonové podhledy byly osazeny plastovými fabiony. Celkově byt odkazoval svým zpracování ke kolonialismu, proto zde kromě některých podlahových krytin nezůstalo z původního zařícení nic…“

Hala s netradiční šatnou

Vstupní branou do bytu je prostorná hala, která zároveň tvoří jakousi pomyslnou křižovatku. Odtud totiž vedou dveře do všech dalších místností bytu. Dominantu, které si povšimnete ihned po vstupu, tvoří na míru vyrobená skříň s oblými rohy. Slouží jako šatna a botník v jednom a byla navržena tak, aby nebránila obyvatelům v průchodu a zároveň pojala veškeré oblečení i boty všech členů rodiny. Halu osvětlují netradičně tvarovaná prohnutá liniová svítidla, která byla navržena a vyrobena na míru výhradně pro tento prostor. Podlahu pokrývají dlaždice značky Refin.

Tři funkce v jednom

Srdcem celého bytu je multifunkčně pojatý prostor, jenž je výjimečný zaobleným rohem a oblým rohovým oknem. V přední části se nachází kuchyně a jídelní kout. Kuchyňská část je kompaktně navržena do dvou zón, pracovní, do tvaru U, a skladovací. Ta je zabudována do niky ve stěně. Kuchyňská sestava i kuchyňský ostrůvek, který přechází až do obytné části, jsou vyrobeny z modře tónovaného lamina. Pracovní deska je z kompaktního materiálu, jenž nese stejný dekor laminace jako nábytkové skříňky.
Spotřebiče si majitelé vybírali od různých výrobců, například Berbel, Neff a dalších. Obklad za kuchyňskou pracovní deskou tvoří stejné dlaždice značky Refin, které jsou použity také v hale a v obou koupelnách.
Obývací část je vybavena prostornou knihovnou, v níž je také projektor. Na stěně nacházející se proti němu je v podhledu zabudované automatické plátno pro videoprojekci. Obytný prostor je dále akcentován černou tabulovou stěnou, která poskytuje dostatek prostoru pro psaní nejrůznějších vzkazů.
Jídelna je v multifunkční místnosti situována do výklenku v blízkosti kuchyně. Právě sem architektonická dvojice navrhla autorský kus nábytku – zajímavě řešenou lavici.

Pracovna slouží příležitostně také jako hostinský pokoj. V bílé skříni, nacházející se ve stěně vlevo vedle dveří, je důmyslně ukryto sklopné dvojlůžko. S pokojem sousedí malá koupelna s WC.

V jižním křídle

V jižně orientované části bytu vstoupíte do pracovny. Ta je přístupná z haly přes chodbu naproti hlavnímu obytnému prostoru. K pracovně přiléhá i vlastní malá koupelna s toaletou. Samotný prostor pracovny byl zařízen jen několika nejnutnějšími kusy nábytku. Najdete tu stůl, židli, zásuvky a komodu, přičemž celkovou atmosféru místnosti dotváří několik knihoven lemujících stěny. Pracovna může příležitostně sloužit také jako hostinský pokoj. Pro tento účel jsou zde k dispozici dvě sklopné postele ukryté za dveřmi rozměrné skříně.

Prostor pro odpočinek

Ložnice s vlastní šatnou a dětský pokoj se nacházejí směrem na západ. Zde proběhla pouze základní renovace povrchů a pokoje byly nově vybaveny kusovým nábytkem. K těmto místnostem přináleží větší rodinná koupelna s vanou, která je přístupná opět dveřmi vedoucími z haly.

V království vody

Rodinná koupelna disponuje prostorným sprchovým koutem i vanou. Obyvatelé bytu zde mají k dispozici dvě umyvadla, zabudována ve skříni. Pod umyvadly je schovaný koš pro odkládání špinavého prádla s vhozem. Koupelnový koš je pak zabudován v boxu vedle vany. Dubové dřevo, z něhož byl nábytek v koupelně zhotoven, a to podle návrhu 0,5 Studia, dodává prostoru příjemný přírodní a zároveň zemitý náboj. Vodovodní baterie byly vybrány u značky Hansgrohe, sanitární keramika pochází z produkce značky Duravit a vana od výrobce Kaldewei.

Na míru i z bazarů

Většina volně stojícího nábytku, kterým architekti byt vybavili, je kombinací starších kousků, objevených a vybraných v nejrůznějších bazarech, a nově pořízeného vybavení od renomovaných značek. Šatna, skříně a další úložný nábytek byl převážně vyroben na míru.
„Úložné prostory soustředíme do větších celků, abychom docílili variability prostoru. Pokud nejsou stěny obloženy vestavným nábytkem, což je u našich realizací poměrně časté, jsou vymalovány na bílo, nebo barvou, která navazuje na barevnost použitou na zařizovacích prvcích v bytě. Primárně nekombinujeme různé barvy malby a tapety v našich návrzích takřka nepoužíváme. Vždy volíme funkční a estetická řešení,“ vysvětluje Pavel Nový.

Na podlaze a na stropě

Podlahu v obývací části pokrývají masivní prkna, v ložnicích architekti ponechali původní parkety. Novou parketovou podlahovou krytinu pak dostala pracovna. Prostor haly a koupelen byl sjednocen identickou keramickou dlažbou, která je velice praktická při úklidu těchto prostor.
„Osvětlení v bytě je řešeno výrobky od různých dodavatelů a také světly vyrobenými na míru. Poměrně dominantní je již zmíněné svítidlo ve vstupní hale. Klienti předem znali naše různá řešení osvětlení hal a chtěli podobné. Proto jsme pro ně navrhli osvětlovací těleso s tvarem vhodným přesně pro jejich prostor. Jedná se o led-diodové světlo v ohýbaném hliníkovém profilu,“ popisuje architekt.
„Spolupráce s investorem byla velice dobrá. Nejednalo se o jednostranné předkládání variant, ale o diskuzi a proces, jehož výsledkem je interiér, který reflektuje klientova přání.“

0,5 Studio

Architekti Vít Svoboda a Pavel Nový, kteří studovali na pražské VŠUP pod vedením Jindřicha Smetany, působí společně od roku 2011 pod názvem 0,5 Studio. Zaměřují se na návrhy obytných staveb i soukromých a komerčních interiérů, ale také projektů různých měřítek a typů, jejich činnost má přesah do oblasti architektury, urbanismu, designu i umělecké tvorby.

VIZITKA BYTU

Doba realizace: 2017
Užitná plocha: 152 m2
Podlahy: obytné místnosti – dřevěná prkenná a parketová podlaha, komunikační prostory – velkoformátová dlažba
Okna: stávající špaletová
Dveře: stávající bezpečnostní vstupní dveře, v obytných prostorách nové zvýšené dveře
Vytápění a ohřev vody: plynový kotel s akumulační nádobou
Inteligentní technologie: dálkově ovladatelné termostatické ventily topení, ovládání a propojení projektoru a projekčního plátna, zabudované reproduktory v koupelně

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: Peter Fabo

Edit:

Komentáře

Napsat komentář