Nové šaty pro starý dvojdomek

Starší rodinný dvojdomek z počátku minulého století jako by z oka vypadl dalším stavbám v sousedství, které jsou v této části brněnské vilové čtvrti jeden jako druhý. Noví majitelé se však rozhodli pro rekonstrukci a vybočili z řady zcela po svém.

Dům, který byl jako jeden ze dvou rodinných domů zařazen do ročenky České architektury 2015–2016, však ještě na počátku roku 2013 nepůsobil příliš reprezentativním dojmem. Téměř stoletý objekt volal již řadu let po rekonstrukci, jež byla nakonec svěřena do rukou brněnskému architektonickému ateliéru Archanti. Podle návrhu studia ji provedl Ondřej Kozubík se svou firmou Lamar Trading.

Starý zahradní přístavek architekti proměnili ve sklad zahradního náčiní.

Rodina měla jasný plán

Polovina dvojdomku, patřící mladé rodině, má hlavní průčelí s předzahrádkou orientované na severovýchod. Zahrada za domem, kde se nachází ještě drobná hospodářská přístavba využívaná v minulosti jako chlívek, se pak otevírá na stranu opačnou.
Přáním nových majitelů bylo přizpůsobit dispozici aktuálním potřebám rodiny v duchu současných trendů moderního bydlení. Požadavků bylo hned několik, a tak zadání pro architekty znělo následovně: navrhnout odpovídající vstup do budovy (s vyhovujícím zádveřím a šatnou), propojit hlavních prostor obývacího pokoje s kuchyní a vybudovat domácí pracovnu, dále vytvořit v prostorách domu zimní zahradu pro pěstování sukulentů. Co se týče patra domu, zde mladá rodina stála především o plné využití prostoru, který podkroví nabízí, a jeho rozšíření o dětský pokoj.

Nezůstala cihla na cihle

Rekonstrukce domu, tedy přesněji řečeno poloviny dvojdomu, proběhla opravdu z gruntu: z původní podoby zůstala zachována jeho hmota a všechny podstatné nosné konstrukce včetně schodiště. Kompletní proměnou prošly podlahy i povrchy ve všech místnostech, dále okna i dveře a také veškeré instalace a rozvody. Nově dům získal navíc půdní vestavbu a přístavbu v přízemí, kterou majitelé využívají jako zimní zahradu.
„Původně šlo o stavbu s dispozicí 3+1, přízemí obsahovalo kuchyni, obývák, pokoj a koupelnu, podkroví pak ložnici. Po rekonstrukci přibyla pracovna, zimní zahrada a v patře koupelna a dětský pokoj,“ popisuje proměnu domu Martin Daněk ze studia Archanti.

Symbióza starého s novým

Původní zádveří, které už bylo v žalostném stavu, architekti nahradili novým prostorem se stejnou šířkou, který ovšem protáhli až k jižnímu cípu budovy. Dosáhli tak optimálního propojení domu jak s ulicí, tak se zahradou. V nové vstupní části najdete řadu úložných prostor, pomocí posuvných dveří ji lze rozdělit na čistou a provozní část.
Proměnou prošla také obývací a kuchyňská část, které byly propojeny zvětšením dveřního otvoru. Z původního dětského pokoje v přízemí vznikla pracovna, která funguje také jako příležitostný pokoj pro hosty. Všechny tři prostory v přízemí je pak možno spojovat nebo oddělovat podle potřeby – a to pouhým pohybem praktických posuvných dveří.
Na interiéry v přízemí navazuje zimní zahrada, jež funguje jako teplotní nárazník s ní sousedící kuchyně a jídelny. V létě je možno prosklenou stěnu zimní zahrady odsunout a prostor se tak rázem stane „prodlouženou zahradou“. Pevná střecha nad zimní zahradou pak plní funkci slunolamu.

Dvířka skříněk jsou z bíle lakované dřevotřísky, pracovní deska z tmavého kompozitu, pro obklad za pracovní deskou bylo vybráno lakované kalené sklo.

Oáza klidu pod střechou

Klidová zóna je situována v podkroví, kde se nachází ložnice, dětský pokoj, koupelna i WC. Původní poloha ložnice zůstala zachována, pouze strop bylo nutno nahradit novým. Nově vybudovaný dětský pokoj je navíc vybaven odpočinkovou plochou ve zvýšené úrovni a má svůj vlastní vstup na terasu na střeše nové části domu. V jižní části podkroví vznikla i nová koupelna s vikýřem.
„Celkem má dům dvě koupelny a jedno WC. V přízemí je technická koupelna, kde je zavěšený klozet a umyvadlo, obojí od výrobce Laufen. Zážitková koupelna je v podkroví, má vikýř do zahrady, velké umyvadlo Keramag, vanu Concept a baterie Grohe. Hned vedle najdete samostatné WC, kde je závěsný klozet a malé umývátko, obojí opět z produkce značky Laufen,“ vysvětluje architekt Daněk.

Řešení na mnoho let

Interiéry domu vznikaly postupně během vzájemné spolupráce, majitelé i architekti hledali krůček po krůčku společná řešení, jak propojit staré s novým. Každá část interiéru musela projít vzájemným schvalováním oběma stranami. Výsledkem jsou nekomplikované, neutrálně barevně i materiálově laděné místnosti v nadčasovém duchu, jejichž vybavení hned tak z módy nevyjde. Kuchyně a vestavné úložné prostory jsou zhotoveny na míru, další nábytek pochází z produkce známých nábytkářských firem nebo z rodinné pozůstalosti – například truhla na podestě nad schodištěm.
„Koncept svítidel byl tvořen ve spolupráci s odborníkem na světelnou techniku z firmy AB Technik. Stejná firma pak svítidla do celého domu dodala i nainstalovala. Na přání investora však byly v některých obytných prostorech použity původní lustry,“ vysvětluje architekt Daněk a dodává: „Každá místnost má svůj individuální světelný režim. Důraz jsme kladli i na venkovní osvětlení, které bylo rozmístěno do různých částí zahrady.“

Prostor pod širým nebem

Nutné úpravy podstoupila také zahrada a přilehlé okolí domu. Protože pozemek není příliš velký, museli architekti důsledně řešit v těsné blízkosti stavby téměř všechny navazující plochy. Nakonec padla volba na kombinaci štěrku, betonové dlažby a dřevěné pobytové terasy. Přibližně polovinu pozemku směrem od terasy představuje zelená část zahrady, jejíž řešení bylo sice rovněž navrženo, ale na realizaci této části projektu zatím nedošlo.
„V některých věcech měl investor od začátku jasno, jinde více navrhoval a vymýšlel architekt, záleželo na konkrétním tématu. Po celou dobu však klienti vyžadovali absolutní nasazení pro věc, spolupráce tudíž byla velmi časově náročná. Věřím ale, že výsledek tomu odpovídá,“ uzavírá Martin Daněk hodnocení spolupráce, která se rozhodně vyplatila.

Studio Archanti

Martin Daněk, Martin Doležal a Barbora Ponešová působí v brněnském architektonickém ateliéru Archanti, založeném v roce 2008. Středobodem jejich zájmu je zejména soudobá architektura a urbanismus. Klientům nabízejí kompletní projektovou činnost – počínaje vypracováním studie přes zhotovení potřebné dokumentace pro stavební povolení až po autorský dozor při samotné realizaci projektu. V ateliéru zpracovávají jak návrhy interiérů, tak také projekty rodinných domů i studie větších urbanistických celků a obytných souborů.
Pravidelně se také účastní architektonických soutěží.
Kontakt:
Studio Archanti
Kabátníkova 1, 602 00 Brno
studio@archanti.cz

1. NP
1 – zádveří, 2 – šatna, 3 – chodba, 4 – koupelna s WC, 5 – kuchyň, 6 – obývací pokoj, 7 – pracovna/hostinský pokoj, 8 – zimní zahrada, 9 – zahradní domek, 10 – terasa

2. NP
1 – chodba, 2 – WC, 3 – koupelna, 4 – dětský pokoj, 5 – ložnice, 6 – terasa

VIZITKA DOMU

Návrh: 2013
Realizace: 2016
Užitná plocha: 170 m2
Podlahy: keramická dlažba, PU stěrka, dřevěné lamely z jasanového dřeva
Schodiště: původní železobetonové s novým povrchem – cementová stěrka
Okna: dřevěná s dvojsklem
Dveře: dřevěné
Vytápění a ohřev vody: plynový kotel se zásobníkem, kombinace nástěnných otopných těles a teplovodního podlahového vytápění

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: Barbora Ponešová

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář