Oáza v Green Village

V cestách za moderním a vkusným bydlením jsme se tentokrát vypravili za hranice České republiky, i když ne příliš daleko. Tento příjemný byt jsme objevili nedaleko slovenské metropole.

Podobně jako v Praze i v Bratislavě a jejím okolí vyrůstají bytové projekty tak rychle, jak jen to jde. Tento byt je součástí projektu s názvem Green Village, který se nachází v obci Dunajská Lužná, jen kousek od slovenského hlavního města. Green Village nabízí velmi dobrou občanskou vybavenost. K dispozici je tu školka, škola, obchody i služby, park či dětské hřiště. Byty jsou příjemně prosvětlené a dispozičně dobře řešené. Tento menší byt si však přesto jeho majitel přetvořil k obrazu svému. Tvorba interiérů je totiž jeho hobby.

VČASNÉ ÚPRAVY

Byt orientovaný na západ zabírá necelých 50 metrů čtverečních. Dispozičně nabízí samostatnou ložnici a obývák spojený s kuchyní. „Interiér je úžasně prosvětlený díky velkým oknům, z obou obytných místností je navíc přístup na terasu,“ chválí si majitel Martin Jerz a dodává: „Byt jsem koupil ještě v době, kdy byl projekt na papíře, a nebyl problém provést drobné úpravy. Hned v počátku jsem tedy učinil změnu v dispozici – dal jsem zbourat příčku mezi toaletou a koupelnou a obě místnosti spojil. Dále jsem nechal posunout některé elektrické zásuvky, měl jsem už totiž jasnou představu, kde bude umístěna postel, spotřebiče a podobně. Stejně jsem dal přemístit světla, aby se například nestalo, že bude vymalováno a lampa nebude vycházet na střed postele. V obývací části jsem zcela zrušil centrální světlo a kabel jsem protáhl ke stěně. Odtud jsou natažena bodová světla, která lemují celou místnost po obvodu,“ vypočítává jednotlivé kroky Martin.

Veškerá světla v bytě jsou stmívatelná, tedy i LED pásky tažené podél dřevěných polic od kuchyňské linky až k oknu. Při práci v kuchyni je lze rozsvítit na plný výkon a v průběhu večeře jedním klikem ztlumit pro vytvoření zcela odlišné atmosféry.

ÚSPORA ČASU A ORIGINALITA

Valnou většinu nábytku vyráběl truhlář na míru prostoru i jeho majiteli. Díky tomu je vybavení laděno ve stejném stylu, barvě i materiálu. Podle Martina je to řešení sice finančně o něco náročnější než nakupování sériově vyráběného vybavení, ale kromě originality jednotlivých kusů šetří toto řešení i čas. Vyžaduje jen pár hodin strávených s truhlářem zaměřováním, sdělením představ o podobě toho kterého kusu, materiálu, barvě či kování. Truhlářská firma poté nábytek vyrobí, doveze, vynosí do bytu a namontuje. Řešení na míru je ale také praktické. „Například rozměr nočních stolků – pokud by každý z nich byl byť jen o pět centimetrů širší, nedala by se dobře otevřít skříň, druhý stolek by překážel při manipulaci se závěsy. Anebo atypická police vedle televizoru. Nejedná se jen o designový kousek bez účelu. Když vstoupíte do místnosti, okamžitě byste viděli kabely a vše, co se nachází za televizorem zavěšeným na stěně. Police ale zakrývá jeho boční stranu, a tak je vše dokonale ukryté. Podobný účel plní skříň v koupelně, v níž je schovaný kotel a pod ním pračka. Vše je skryté, a tak nic nekazí celkový dojem,“ říká investor.

PŘÍJEMNÝ DUB

Materiálově interiéru vládne dřevo, které doplňují bílé a šedé plochy, kombinace, kterou má majitel rád. Z masivního dubu je vyroben obklad stěn, kuchyňská deska, všechny police, vrchní deska na dlouhé skříňce pod televizorem a také vrchní desky na noční stolek. Vertikální části nábytku jsou stejně jako dvířka na kuchyňské lince z dřevotřísky. Všechna dvířka i čela zásuvek jsou stříkána matnou bílou. Většina dveří na skříních a skříňkách se otevírá pomocí click systému. Šuplíky jsou bez madel, hrany čel jsou proto zaříznuté tak, aby se šuplík dal pohodlně otevřít.

SVĚTELNÁ ATMOSFÉRA

V celém bytě jsou použity stmívatelné světelné zdroje. Umožňují vytvářet různé světelné atmosféry. „Osvětlení až do takového detailu mnoho lidí při zařizování neřeší, a potom mají večer v bytě bud příliš mnoho světla, nebo naopak tmu. Já mám ve večerním čase rád rozsvícený celý byt, ale všechna světla ztlumená na minimum. V obývací části jsem se rozhodl zcela zrušit centrální svítidlo a použít LEDky, které lemují místnost po obvodu. Když přijde návštěva, je příjemné, že všem na hlavu či na střed stolu nesvítí jedno silné světlo, ale zdroje jsou rozložené po celé místnosti,“ komentuje Martin.

KUCHYŇ PRO DVA

Kuchyňská linka nabízí množství úložných prostor zejména ve spodní části. Pro dvě osoby, kterým je byt určen, je to dostačující. Nad linkou je pouze jedna uzavřená skříň na sklenice či šálky, zbylý prostor vyplňují police. Obklad zad je masivní dub. „Povrch se snadno čistí, nejsou na něm vidět nečistoty jako například na skle či lesklém obkladu a zároveň působí jednolitě s kuchyňskou deskou,“ vysvětluje majitel.

POLICE NA OBRAZY

V bytě nenajdete obrazy klasicky zavěšené na stěně, pouze police, na nichž jsou obrázky a fotky různě rozmístěny. „Pokud někdo chce malý obraz, opře si ho na polici, pokud chce velký, opře tam velký. A pokud nechce obrazy, ale například svíčky, zaplní police svíčkami. Přijde mi to jako mnohem praktičtější volba,“ komentuje autor interiéru.

Vizitka bytu

Realizace: jaro 2018
Dispozice: 2+kk
Užitná plocha bytu: 49 m2, terasa 10 m2
Podlahy: dlažba – imitace dřeva
Okna: plastová
Dveře: vstupní bezpečnostní, vnitřní strana přelepená bílou matnou folií pro barevné sladění s interiérem.
Vytápění (a ohřev vody): elektrický kotel, podlahové vytápění

Mgr. art. Martin Jerz

Absolvent Vysoké školy múzických umění v Bratislavě, katedra Produkce na filmové a televizní fakultě.
„Pracovně se věnuji produkci televizních seriálů, realizace interiérů je jen mým hobby. Mám rád design, baví mé přetváření všedních prostor na něco výjimečného. Díky tomu, že mne živí zcela jiný obor, můj koníček nemá žádné komerční využití a své představy realizuji ve vlastních bytech.“

Text: Kateřina Nová
Foto: TheVisionPhotos

Edit:

Komentáře

Napsat komentář