Pasivní dům aneb Úsporně nad Berounem

Od samého počátku byli majitelé rozhodnuti, že dům, který si postaví, bude energeticky pasivní. Po třech letech jeho užívání jsou spokojeni s komfortem, který jim nabízí, i s provozními náklady. Velkým bonusem je stále čistý a čerstvý vzduch v domě. Nejvíce si užívají těsného spojení s exteriérem i panoramatického výhledu na Beroun, nejlépe z prostorné terasy ve druhém podlaží domu.

O tom, komu svěří návrh, rozhodlo malé výběrové řízení. Z pěti oslovených architektů majitele nejvíce zaujal Radek Začal, který měl v té době s projektováním energeticky úsporných domů poměrně bohaté zkušenosti, a hlavně, jak říkají, „sedli“ si lidsky i názorově.

Zděný energeticky pasivní dům má hlavní obytný prostor umístěný v jednopodlažním kvádru, na jehož střeše je umístěná terasa, která nabízí panoramatický výhled na Beroun a okolí.

Kvádry s francouzskými okny

Dům respektuje principy energetické úspornosti, v prvé řadě má kompaktní tvar, který přesto není nudný. K základnímu dvojpodlažnímu kvádru přiléhá menší jednopodlažní, který zároveň vytváří záliv skrývající garážová stání. Odděluje tak dokonale pobytovou část domu a zahrady od přiléhající komunikace. Vzhled domu oživují i dvě různá řešení fasád – s omítkou a dřevěným obkladem.
Opět v souladu s principy energeticky efektivního domu jsou hlavní obytné místnosti orientovány na jihozápad a jihovýchod, obslužné prostory jako šatny, koupelny, technická místnost jsou v opačné části domu. Kromě jediného pokoje v patře mají všechny místnosti bezprostřední výstup na terasu či do zahrady francouzskými okny. Velká rohová celoprosklená stěna a další velkoformátové zasklení na fasádě domu jsou zároveň vydatným zdrojem pasivních solárních tepelných zisků z jihovýchodu i jihozápadu. Letnímu přehřívání a případným přebytkům slunečního záření zamezují polohovatelné exteriérové žaluzie. Předokenní žaluzie také zajišťují potřebnou intimitu a soukromí v domě.

Čtveřice posuvných dveří ve stavebních pouzdrech J.A.P. umožnila zachování volného prostoru ve vstupní hale. Prostor pod schodištěm je využit pro pianino.

Otopný žebřík v koupelně bylo nutné umístit na stěnu se stavebním pouzdrem J.A.P. pro posuvné dveře, což obvykle není možné. Řešení se našlo v navýšení počtu desek záklopu (OSB, SDK), které stěnu zesílily. Ve druhé koupelně jsou posuvné dveře využity k umístění zrcadla.

Velká výzva

Dům je zděný z vápenopískových cihel. Jejich výhodou je vysoká únosnost při malé tloušťce stěny, což umožnilo použít silnou vrstvu izolace a přitom zachovat akceptovatelnou celkovou tloušťku obvodové stěny.
„Stavba rodinného domu začala jako první v celé nově rozparcelované a zasíťované lokalitě. Ještě ani nebyly hotové komunikace a už se navážel materiál. Byl to pro nás velký adrenalin organizovat bagr, který vytáhne plně naložený kamion se zdivem z bahna,“ vzpomíná architekt. „Ostatně celá stavba byla velká výzva jak technologicky, tak i realizačně. Vyzkoušeli jsme si nové postupy a technologie a hodně se při tom naučili. Například zakládání domu na pěnovém skle, lepení kontaktního zateplení fasády bez použití kotev, instalaci dřevěného opláštění na zateplení domu. Na důležitých, předem koncipovaných detailech stavby jsme instalovali vakuové tepelné izolace a další prvky a přípravky pro zamezení tvorby tepelných mostů. Velké množství stavebních detailů jsme řešili s maximální péčí a podle nejnovějších poznatků v technologiích a stavebních postupech.“

S vlastní elektřinou

V domě je instalováno teplovodní podlahové topení. V původním návrhu se počítalo s instalací termických solárních kolektorů. Díky tomu, že majitel je, jak sám říká, technický fanda a hračička, padla nakonec volba na fotovoltaické panely, které přeměňují tepelnou sluneční energii v elektrickou. Tyto kolektory jsou zdrojem energie pro elektrickou patronu vyhřívající centrální integrovaný zásobník tepla o objemu 600 l, který slouží k ohřevu jak topné, tak užitkové vody. Část přebytků vyrobené elektrické energie se využije pro spotřebiče v domácnosti. A naopak, při nedostatku vlastní elektřiny z panelů je v zásobníku instalován doplňkový elektrický dohřev s dodávkou energie z veřejné sítě. V pasivním domě samozřejmě nechybí systém řízeného větrání s rekuperací odpadního tepla. Systém větrání zajišťuje přísun čerstvého vzduchu a zároveň rekuperuje energii ze vzduchu odpadního, odváděného ven.

Práce s prostorem

Vnitřní prostor působí vzdušně díky dostatku denního světla a převaze světlých materiálů a barev. „Ve vstupní hale jsme chtěli zachovat maximum volného místa, protože jde o hlavní komunikační zónu domu. Proto jsme zde použili čtveřici dveří posuvných do stavebního pouzdra. Přestože se to nezdá, polohové umístění pouzder se ladilo téměř na milimetry, budoucí poloha dveří určovala další využití prostoru v místnosti za dveřmi,“ popisuje architekt. Posuvné dveře byly řešením i pro koupelnu, a dokonce vyřešily i otázku, kam se zrcadlem – na dveře.
Na vstupní halu navazuje z jedné strany kuchyň a z druhé obývací pokoj, na protější straně je vstup do hostovského pokoje / pracovny. Obytný prostor je s halou na jedné straně a kuchyní na straně druhé propojen dvojicí velkoformátových celoprosklených posuvných dveří.
Prosklené posuvné dveře flexibilně propojují či oddělují navazující prostory při zachování optického kontaktu. Zařízení místností včetně osvětlení bylo zcela v režii majitelů. Kuchyňskou linku vybrali v bílé barvě s vysokým leskem a tohoto odstínu se drželi i při výběru spotřebičů. Aby bylo vždy rychle uklizeno, je na míru vyrobená kuchyňská linka vybavena otevřenými policemi, které se dají kdykoliv zavřít. Bílá barva dominuje všem místnostem, jen obývací pokoj a horní koupelna jsou laděny do hnědých tónů.

Po třech letech

„Oproti předchozímu bydlení pozorujeme dvě zásadní změny k lepšímu. Za prvé je to tepelný komfort, v domě je stabilní teplota a také stabilní vlhkost. Toho si obzvlášť ceníme, protože v předchozím bytě jsme měli problémy s nadměrnou vlhkostí a rosením oken,“ hodnotí majitel. „A neznamená to, že nemůžeme otevírat okna, jak se někteří lidé obávají. Můžeme, ale nepotřebujeme. V zimě se větráním okny odvádí i o teplo, v létě si zase otevřenými okny vpouštíme zbytečně horký vzduch. Ale když je venku tak akorát, máme klidně otevřeno dokořán. Výhodou je, že i přísun vzduchu se dá regulovat. A druhou výhodou je kvalita vzduchu. Nestane se nám, že se probudíme ve vydýchané ložnici, nebo když máme návštěvu, stačí jen zvýšit výkon větrací jednotky. A nesmím zapomenout na účty za elektřinu. Ročně platíme zhruba 25 000 korun za veškerou spotřebu elektrické energie v domácnosti, a to elektřinou i topíme a ohříváme vodu.“

Půdorys přízemi:
1 – vstup, 2 – technická místnost, 3 – pracovna, pokoj pro hosty, 4 – šatna, 5 – koupelna, WC, 6 – hala, schodiště, 7 – spíž, 8 – kuchyň, jídelna, 9 – obývací pokoj, 10 – terasa, 11 – garáž, 12 – technická místnost

Půdorys patra:
1 – hala, 2 – koupelna, WC, 3, 4 – pokoje, 5 – ložnice, 6 – šatna, 7 – terasa

Vizitka domu

Návrh: Radek Začal, Jan Růžička
Realizace: Stanislav Šturc, Radek Začal

Zastavěná plocha: 132 m2 (bez skladu a parkoviště)
Obytná plocha: 170 m2
Základy: základová deska na podsypu z recyklovaného skla – pěnové sklo
Konstrukce: vápenopískové bloky (Kalksandstein) s železobetonovými monolitickými stropy, tepelná izolace vnějších obvodových stěn šedým polystyrenem EPS-Greywall celoplošně lepeným bez mechanického kotvení (zateplení tloušťky 30 cm)
Konstrukce střechy: tzv. duo střecha – hydroizolace mezi vrstvami tepelné izolace, tloušťka izolace 50 – 63 cm
Okna: dřevohliníková, Internorm
Dveře: J.A.P.
Vytápění: teplovodní podlahové, zdroj tepla – integrovaný zásobník tepla ohřívaný elektrickou patronou a patronou z FV elektrárny
Větrání: větrací rekuperační jednotka firmy Atrea


Ing. Radek Začal

Do roku 2016 spolumajitel a zakládající člen ateliéru Kubus, certifikovaný projektant pasivních domů (Passivhaus Institut Darmstadt). Nyní působí ve studiu pátý rozměr, které se zabývá projektováním a realizací energeticky efektivních domů koncipovaných na principech udržitelné výstavby. Své klienty vede celým procesem od úvodní architektury a návrhu interiéru domu až k celkovému dokončení stavby. Současně své zkušenosti předává studentům v Interier design škole INTERMEZZO v rámci lektorování kurzů Plánování prostoru a Stavební materiály. Pátý rozměr je členem Centra pasivního domu.

pátý rozměr, s.r.o,
www.rozmer.cz

Ing. Jan Růžička, Ph.D.

Zakladatel a spolumajitel ateliéru Kubus, který se zaměřuje na architekturu a design nízkoenergetických a pasivních domů navrhovaných na principech udržitelné výstavby. Zároveň se zabývá problematikou ekologického stavitelství i využívání alternativních technologií a stavebních materiálů. Působí jako přednášející a vedoucí projektů na FSv ČVUT v Praze, Katedra konstrukcí pozemních staveb. Ateliér Kubus je členem Centra pasivního domu.

Kubus atelier s.r.o.
www.kubus.cz

Text: Miloslava Perglová
Foto: Radek Pokorný, J.A.P.

Více informací se nachází v zářijovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Uložit

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář