Pohoštění k lahvince vína

K otevřené lahvi vína se hodí drobné občerstvení, které vám společný večer ještě o trochu více zpříjemní. Chuťové pohárky každého, kdo s vámi degustuje vybrané víno, potěší například kvalitní sýr, olivy, nejrůznější druhy oříšků, slané tyčinky i jednohubky, nebo na kousky nakrájené čerstvé pečivo a také ovoce.

Rituál servírování

Z pití vína můžete udělat malý rituál a povýšit je tak na netradiční gurmánský zážitek. Jeho součástí by mělo být vychlazení lahve na požadovanou teplotu (podle konkrétního vybraného druhu), dále otevření láhve a přičichnutí k zátce.
K otevírání si vyberte dobrou vývrtku, která zátku nerozdrobí. Některé modely jsou vybaveny také čepelí k uříznutí obalu hrdla láhve. Pokud takovou vývrtku nemáte, nevadí, ostrý kuchyňský nůž tento úkon zvládne také.
Poté by měl vybraný host ochutnat víno ještě předtím, než ho nalijete všem ostatním kolem stolu. Teprve když degustující host uzná, že je vše v pořádku a víno je opravdu v té pravé kondici, můžete je rozlévat do všech dalších skleniček.

Artesa Cheese Serving Set, prkénko z akácie s noži na sýr, značka Kitchen Craft, naoko.cz

Prkénko na sýr s nástroji, bukové dřevo a tvrzená ocel, tchibo.cz

Pár rad, jak na to…

  • Po otevření lahve se víno začne rychle okysličovat a vydrží v kondici přibližně tři dny. Abyste tento proces co nejvíce zpomalili, načatou láhev zazátkujte a uložte do chladničky. Pokud máte doma speciální zátku s pumpičkou, která z láhve odčerpá vzduch, prodloužíte tím vínu životnost o několik dalších dní.
  • Chystáte se nalévat víno přímo do sklenic bez dekantování? Pak sklenice naplňte přibližně do třetiny jejich obsahu.
  • Dekantování vína se provádí ze dvou důvodů: za prvé abyste víno zbavili případných sedlin, a za druhé abyste mu dopřáli možnost se takzvaně nadýchnout a lépe uvolnit své charakteristické vůně a chutě.
  • Necháte-li víno dekantovat, přelijte je do dekantovací nádoby po boční stěně a několikrát s ní zakružte. Případnou sedlinu na dně láhve do karafy nepřelévejte. Tu najdete zejména u starších vín či vín méně filtrovaných.
  • Před přelitím vína z láhve byste měli nechat karafu „zavínit“. To znamená nalít sem jen malé množství nápoje a zakroužit jím. Víno použité k zavínění karafy neservírujte, ale můžete si je nalít do sklenice a ochutnat, abyste se ujistili, zda je v pořádku. Lépe tak také odhadnete potřebnou délku dekantace.

Usva, kolekce keramického nádobí, různé rozměry, možno mýt v myčce, pentik.cz

Digitální teploměr na víno, LC displej z ušlechtilé oceli, baterie jsou součástí balení, tchibo.cz

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: archiv firem

Uložit

Uložit

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář