Prázdninová romantika na Sardinii

Blankytné nebe, azurové moře, překrásný výhled ze skaliska, na němž stojí dům dýchající romantikou – v přímořském vánku na oknech povlávají sněhobílé závěsy a interiér je prozářen sluncem. Ocitli jste se v domě na Sardinii, který je svou prázdninovou atmosférou bez nadsázky nakažlivý…

Dům na samotném kraji skalnatého útesu na ostrově Sardinie má za sebou již téměř šedesátiletou historii, v níž fungoval jako dvojdomek – vždy s různými majiteli obou částí. Česko-italskému páru se čtyřmi dětmi se nedávno podařilo koupit obě poloviny objektu. Rozhodli se spojit je v jeden celek, celý objekt zrekonstruovat a celkově sjednotit. K úkolu, který obnášel náročnou práci přes hranice a byl ještě komplikován skutečností, že lokalita je významnou chráněnou oblastí, přizvali investoři architektonické studio Espriinterier architekta Martina Franka. Měli s ním už předchozí skvělé zkušenosti z rekonstrukce domu v severní Itálii, znali jeho práci a vsadili i na jeho zkušenost s rekonstrukcí od A do Z, tedy od projektu přestavby až po vybavení interiéru včetně doplňků.

GENIUS LOCI

V lokalitě se nachází asi sedm desítek domů, které byly postaveny v průběhu 60. let v jednotném stylu. Jedná se o architektonicky zdařilý komplex domů, které mají všechny stejný výrazový charakter, použitý kámen na fasádě a liší se pouze svou velikostí. Pro lokalitu platí určitá pravidla a omezení, jichž bylo nutné se při navrhování projektu držet. Dům ve své nové podobě nesměl nijak významně vybočovat z architektonického stylu okolí. Proto byl například při stavebních pracích použit místní kámen, který se však v původních místech již netěží, získáván byl tedy z demolicí. Objekt také nebylo možné rozšířit, ačkoli si to původně investoři přáli. Nový velký bazén se ale naštěstí umístit podařilo, pomohla pozice domu na samém okraji útesu. Bazén je zasekán z jedné strany do skály, aby mohl být rozložen přes celou délku domu. Při výstupu z interiéru jeho hladina splývá s hladinou moře.

K domu se podařilo umístit velký bazén, který je zasekán do skály, aby mohl být rozložen přes celou délku domu. Při pohledu z interiéru splývá jeho hladina s hladinou moře.

TROCHU PLÁŽOVÁ KABINKA

Přání investorů a jejich představy o budoucí podobě domu shrnuje architekt Martin Frank takto: „Měli jsme vytvořit prázdninový dům, s lehkou a ležérní letní atmosférou, neformálního charakteru, který na sebe nebude strhávat pozornost množstvím nápadů a použitých materiálů, značkových kusů nábytku, bude přiměřeně investičně náročný a přirozeně se začlení do stávajícího prostředí. Trošku primitivní, lehce patinovaný a zároveň pohodlně sparťanský. Trochu plážová, dřevěná převlékací kabinka, kde současně zaznívá odkaz na dobu vzniku domu.“
Jak se všechny tyto požadavky podařilo zapracovat do projektu? Zdá se, že stačilo jen chvíli nasávat atmosféru místa: „Už při první návštěvě nás oslovila a při pohledu na moře z výšky nás napadl interiér střídmý, lehký, prostě bílý, interiér jako mezi mraky v oblacích,“ prozrazuje Ing. arch. Martin Frank.

V domě se nacházejí dva dětské pokoje, jeden se čtyřmi lůžky, druhý se dvěma. I zde vládne bílá barva, dřevo a odkazy na dobu vzniku domu.

SUCHÁ TRÁVA A KÁMEN

Prázdninová, sluncem příjemně zpomalená atmosféra z celého domu přímo čiší. Může za to mimo jiné důsledné použití materiálů, které jsou typické jak pro lokalitu, tak pro místní žhavé podnebí. „Surovost okolní přírody, mohutných útesů a skal a jejich šedá barevnost, kdy člověk vnímá pouze daleký horizont, vyprahlou vegetaci, skály a všude kolem mořskou hladinu, nás vedla k maximální barevné a materiálové pokoře a současně k vytvoření komfortního a útulného prostoru pro bydlení,“ popisuje architekt. Základním stavebním materiálem je místní šedý kámen, charakteristický i pro okolní domy. Byl využit na dostavbu domu, na fasádu a částečně i na stěnu v interiéru, do kterého prostupuje. Zároveň našel uplatnění při úpravě okolí domu, kdy je přirozeně ,,rozházen“ do velkých skupin a osázen místní vegetací. I díky tomu je dům ze vzdálených pohledů neviditelný, neboť splývá s okolní skálou a krajinou.

BÍLÁ BARVA A SUCHÁ TRÁVA

Ostrov Sardinie je po většinu roku vyprahlý, a skála, na níž dům stojí, je na zeleň chudá. Barevnost sardinské přírody, její vyprahlé vegetace, divokých trav a mohutných olivovníků, její divokost a přirozenost, vedla architekty k tomu, že použili velmi málo výrazových prostředků i v interiéru. Jeho záměrnou obyčejnost podporují přírodní materiály – dřevo, kámen, jednoduchá velkoformátová dlažba v designu přírodního kamene, ale i lehké lněné závěsy povlávající na oknech. „Celkově jsme chtěli, aby dům byl nenápadný vůči svému okolí. Nejdůležitější pro nás byly pocity a vjemy z okolí, které člověka osloví, když bude na tomto místě trávit čas. Také jeho poloha vysoko na útesu nad mořem. Když se zde ráno probudíte, vidíte přes velká okna pod sebou jen modrou, nikde nekončící hladinu… Pohled jako z nebe,“ líčí Martin Frank. Tyto pocity přiměly architekty použít v interiéru téměř výhradně bílou barvu, a to na jemnou látku čalounění, na dřevo nábytku, na doplňky. Bílá je kombinována s šedou barvou, která z okolního kamene prostupuje do interiéru na podlahu a částečně i na nábytek v několika dalších tónech, ale také s barvami suché trávy, jejím zlatavým nádechem, který je použit na pár kusech surových dřevěných stolků, lustrech z přírodní trávy nebo na jutových kobercích.

STOPA DOBY

V interiéru ale najdete také drobné reminiscence na období, v němž byl dům postaven. „Chtěli jsme zanechat lehkou, stylovou stopu doby, v níž stavba vznikla. Čtvercovou keramickou dlažbu v barvě okolního kamene jsme nechali náhodně atypicky nařezat do diagonálních linek. Solitérní kusy nábytku jsme osadili na subtilní ocelové konstrukce nožiček z trubkového profilu, celočalouněné židle v bílé lněné látce jsme doplnili o model drátěných židlí Bertoia, odkazujících na dobu padesátých a šedesátých let. Rovněž pracovní stůl v dětském pokoji poukazuje na dobu stavby domu,“ upozorňuje na jednotlivé prvky Martin Frank.

POHODLÍ PRO ŠEST

Atmosféra je jedna důležitá stránka bydlení, pohodlí druhá, neméně významná. V tomto domě pravidelně tráví čas šestičlenná rodina a jejímu stylu života bylo nutné přizpůsobit vybavení i po praktické stránce. Kromě tří ložnic, tří koupelen a pro případ návštěvy také pokoje pro hosty je počtu členů rodiny uzpůsoben zejména společenský prostor – obývací pokoj s jídelnou a kuchyní. Vzhledem k tomu, že rodina miluje dobré jídlo a také ráda vaří, zaujme na první pohled velkoryse řešená kuchyně s ostrůvkem. Nabízí veškeré pohodlí pro oblíbené vaření. Zajímavostí je digestoř o rozměrech 1 x 2,40 m, která čistí vzduch po délce celého varného ostrůvku. Část kuchyně je vyrobená na míru prostoru, část představuje sériovou výrobu od italské společnosti Varena. Kromě části kuchyně a několika kusů nábytku (postele, pohovka, křesla a židle) je pak veškeré vybavení řešeno na míru. Dokonce i typová postel je osazena atypicky řešeným dřevěným čelem a pomyslnými nebesy s moskytiérou proti komárům.

REKONSTRUKCE PŘES HRANICE

Po praktické stránce s sebou práce na nové podobě domu přinesla přirozeně výjimečný počin. Jak popisuje architekt, komplikaci nepředstavovala jen vzdálenost sama o sobě, ale i pozice na ostrově a také Sardinie a její styl života jako takový. „Pro investory pracujeme ještě na domě v severní Itálii, a přestože i tam se jedná o velkou vzdálenost, rozdíly jsou značné. Na Sardinii je například složitější práce s řemeslníky, na profesionalitu a odbornost zde nejsou kladeny takové nároky, takže bylo nutné zajistit po celou dobu prací pečlivý dozor. Složitější je přirozeně také komunikace, každý krok bylo nutné řemeslníkům přetlumočit,“ vzpomíná architekt Martin Frank. Stavební práce na domě zajistila italská firma s najatými místními řemeslníky, kterou si vybral investor, na místě byli domlouváni místní dodavatelé i pořízena většina stavebního materiálu. Keramické obklady a dlažby dodali investoři sami, vlastní totiž společnost na jejich výrobu. Pokud jde o vybavení nábytkem, a to i atypickým, 90 % pochází z České republiky a cestovalo na Sardinii v kamionech. Zbývajících deset procent je dovezeno z Itálie, týká se to především nábytku kusového – židlí, křesílek a postele.

PRO POTĚŠENÍ

Co prázdninového říci na závěr? „Navrhovali jsme dům pro odpočinek, relaxaci, zábavu, bezstarostnost, pro požitek z dobře připraveného jídla z místního trhu a stolování u velkého, surového stolu, pro nic nerušené výhledy do dalekých horizontů, pro letní život rodiny u moře bez zbytečných příkras, pro potěšení. S potěšením,“ činí letní tečku za domem plným sluncem jeho tvůrce.

PŮDORYS
1 – kuchyně, 2 – obývací pokoj + jídelna, 3 – ložnice rodičů s dvojlůžkem, 4 – šatna, 5 – prádelna, 6 – koupelna + WC, 7 – ložnice dětí pro dva, 8 – chodba, 9 – hostinský pokoj s dvojlůžkem a sklápěcí postelí, 10 – ložnice dětí s dvěma palandami pro čtyři, 11 – terasa

VIZITKA DOMU

Realizace: 2016
Obytná plocha: 112 m2
Zastavěná plocha: 140 m2
Okna: hliníková
Dveře: interiérové dřevěné, venkovní hliníkové
Vytápění a ohřev vody: elektřina, solární panely
Prázdninový dům na Sardinii se účastnil soutěže INTERIÉR ROKU 2017 v kategorii Soukromý interiér (rekonstrukce), jíž je Pěkné bydlení mediálním partnerem.

Studio DECONCEPT

Architektonický ateliér DECONCEPT se zabývá projektováním staveb, ale také návrhy a kompletní realizací interiérů včetně nábytku, osvětleni a všech bytových doplňků. Nabízí klientům kompletní styling a dodáni vybavení interiéru do posledního prostíraní na stůl v jednotném stylu, barevnosti, atmosféře.
„Pokud s námi spolupracujete a máte přesnou představu o interiéru, uvedeme vaše představy ve skutečnost. Pokud představu nemáte, pak společně s vámi pro váš interiér najdeme styl a atmosféru tak, abychom vám vytvořili domov, ve kterém se budete cítit dobře.”

Studio DECONCEPT
Štefánikova 2664, Zlín

Text: Kateřina Nová
Foto: Lukáš Hausenblas

Edit:

Komentáře

Napsat komentář