Přívětivě i v betonu

Nový rodinný dům uprostřed ovocného sadu nedaleko Prahy měl být v první řadě prostorný. To se podařilo splnit dokonce více než stoprocentně. Vždyť jak často vidíte takový luxus, který představuje obývací pokoj přes dvě patra?

Prostor byl jedním z hlavních požadavků majitelů na budoucí bydlení. Vedle něj to bylo využití betonu, skla, kovu a dřeva. Moderních domů, které s úspěchem splňují všechny tyto podmínky, není málo, tento konkrétní ale nad nimi vyniká. Důvodem je výjimečné pojetí interiéru i netradičně řešený tvar domu s betonovým atriem coby reminiscencí na někdejší stodolu. V obou ohledech v jistém smyslu extrémy však působí přirozeně, a to díky harmonii na mnoha frontách: dokonalému propojením vnitřních prostor s okolím, skutečnosti, že tvar domu vychází z povahy místa, i vybavení, které vyvažuje stroze pojatý základ.

VÍC, NEŽ SI PŘÁLI

Pokud by majitelé zvolili tradičnější řešení, kromě velkého obývacího prostoru v přízemí by měli v patře k dispozici o dvě uzavřené místnosti víc. Pokoje oželeli a nelitují. Velká obytná hala s jídelnou a kuchyní tak představuje nejen velkorysou plochu, ale stoupá i do výšky, kde je obyvatelům domu k dispozici galerie s knihovnou či sezením. Vzdušnost a otevřenost tohoto malého soukromého chrámu je maximálně podpořena použitím skla. Ať už na zábradlích kovového schodiště vedoucího na „ochoz“ i galerie samotné, nebo v podobě velkých posuvných dveří, které od obytné haly oddělují – neoddělují vstupní zádveří. Sklo ve všech těchto situacích má za úkol nezabraňovat průhledům všemi směry a plní jej dokonale. Za pocit volnosti může i velmi těsné propojení interiéru s okolím. Díky proskleným plochám ve fasádě, které lze navíc plně otevřít, je zahrada po celý rok nedílnou součástí domu.K pocitu prostornosti konečně přispívá vybavení interiéru v čistém a funkčním stylu. Majitelé jej záměrně volili z přírodních materiálů, které vyvažuje působení betonu, kovu a skla.

SOUKROMÍ NECHYBÍ

Pokud některý z členů rodiny zatouží po soukromí, jsou k dispozici dva dětské pokoje umístěné v patře na protilehlých stranách, s vlastními koupelnami a terasami, a rodičovská ložnice v přízemí situovaná za obytným prostorem. Ta je rovněž vybavena koupelnou a také šatnou. V bočním křídle domu s půdrysem ve tvaru písmene L pak nabízí útočiště ještě pokoj pro hosty s vlastním vstupem a sociálním vybavením, využívaný i jako pracovna.

ATRIUM S RODINNÝM STROMEM

Zajímavé a opět netradiční je atrium před ložnicí majitelů, v němž zasadili „rodinný“ strom. Je reminiscencí na někdejší rozpadlou kamennou stodolu, která zde stávala. Nejen tento prvek podporuje přirozené spočinutí domu uprostřed nádherného ovocného sadu. Přispívá k němu také dřevo na obkladu, terasách, rámech oken a dveří i přiznaných konstrukčních prvcích.

Ing. arch. Michal Havelka

AH – Ateliér

„S majiteli jsme si od začátku ,sedli´ a během celého procesu stavby se neustále vzájemně inspirovali. Lehkost, s jakou dům vznikal, je na výsledku jasně patrná. Dům je zároveň důkazem, že v kontextu s velkorysým prostorem a v kombinaci se dřevem může být i beton příjemný materiál. K výslednému působení přispívá i přirozené osvětlení, respekt k orientaci domu ke světovým stranám a propojení se zahradou.“

Pohled majitelů

„S odstupem času stále více doceňujeme práci architekta, jeho nadčasový návrh dispozic stavby a volbu kvalitních přírodních materiálů, které domu umožňují s noblesou stárnout. Jsme moc rádi, že můžeme žít v domě, který přesně odpovídá našim představám.“

Text: Kateřina Nová; Foto: Jaroslav Hejzlar

Edit:

Komentáře

Napsat komentář