Proměna v industriálním duchu

Rezidenční byt s malým balkónem poskytuje mladým majitelům rozlohu příjemných 98 m2. K bytu náleží vlastní parkovací stání řešené zakladači, které se nachází v ulici přímo před domem.

Novou podobu, kterou developer vtiskl bytu s dispozicí 3+k.k. ve zrekonstruovaném bytovém domě nedaleko Letenského náměstí v Praze, hodlali majitelé hned od samého začátku změnit podle svých představ. Proměny jejich nového domova se zhostila mladá architektka Klára Valová ze studia SMLXL ve spolupráci s ing. arch. Evou Mohylovou.
„S klienty jsme si porozuměly hned od začátku jak po stránce estetické, tak i lidské, spolupráce probíhala moc dobře,“ vzpomíná na počáteční fázi vzájemného poznávání Klára Valová.
„Přestože se jedná o klasickou starou pražskou činžovní zástavbu, developer kromě oken všechny původní prvky odstranil. Snažily jsme se je do bytu navrátit, ale zároveň vše také posunout někam dál,“ doplňuje.

V duchu industriálního stylu byla vybírána také svítidla do jednotlivých obytných místností i do obou koupelen.

Ještě jednou nový začátek

Byt byl od developera předán ve stavu „shell and core“, což je ideální stav pro návrh i samotnou realizaci.
„Přesto se nešlo nevyhnout stavebním úpravám vyplývajícím z nově navržené dispozice – rozvody elektroinstalací, úpravy a změny pozic stavebních otvorů, rozvody vody a odpadů, nový sádrokartonový strop,“ vysvětluje architektka.
„Bytu jsme chtěly zároveň částečně navrátit původní charakter, který byl nyní daný už jen špaletovými okny. Dveře jsme proto zvolily obložkové profilované a na míru, které jsme oproti původnímu návrhu nechaly zvýšit. Podlaha je v obytných místnostech dřevěná a parkety, které jsme zvolily v atypicky větším rozměru, jsou skládány ve francouzském stylu. Záměrem bylo tyto původní prvky kombinovat s industriálními a barevnými detaily.“

Prostorná modrá pohovka v obývací části byla vybrána od značky BoConcept, konferenční stolek od výrobce Menu.

V jednotném duchu

Jednotná linka bytu, která prostupuje interiéry bytu, je modrá barva, jež byla použita například v malbě na cihlové stěně v obývacím pokoji, na sedací soupravě, v modré mozaice v koupelně okolo vany, ale také na dveřích do soukromé koupelny hned vedle ložnice.
„Industriální prvky se pak opakují v kovu, který je využit v různých podobách, jako posuvné dveře oddělující vstup od obytného prostoru, knihovna z roxorových prutů nebo plech za kuchyňskou linkou. Velkou váhu jsme také kladly na výběr topení – nakonec jsme se s klienty shodli na litinových tělesech doplněných o retro černé ventily. Celý prostor bytu byl od počátku laděn v jednotném duchu jako celek včetně vybraných doplňků a dekorací,“ popisuje Klára Valová.

Černobílá vstupní hala

Hned za vstupními dveřmi vás přivítá úzká vstupní hala ve tvaru písmene L, vybavená skříněmi a praktickým věšákem pro odkládání svršků. Černá dlažba na podlaze tohoto prostoru má svou funkci – opticky odděluje vstupní část bytu od obytných prostor. K vybavení haly náleží také posuvné ocelové zrcadlo vyrobené na míru, které důmyslně ukrývá skříňku s elektrorozvaděči. Před zrcadlem stojí designový solitér – betonové křesílko.

Z haly volně do kuchyně

Černý box, jenž přechází ze vstupní haly do hlavní obytné místnosti, supluje jak úložné prostory pro boty a kabáty, tak pro veškeré kuchyňské elektrospotřebiče a další náčiní potřebné při vaření. Jako materiál zde byla použita překližka mořená na černo v kombinaci s dvířky v tabulové černé barvě. Samotná překližka je pak nepravidelně skládaná. Nízká část v prostoru kuchyně je v bílém laku v kombinaci s ocelovými plechy ponechanými v přirozené barvě po válcování za tepla. Plech tvoří také atypické opláštění ostrůvkové digestoře, dále se opakuje i na dvířkách pod dřezem a na stěně za kuchyňskou linkou.
Pracovní deska právě na kuchyňské lince byla vybrána z bílého a černého corianu. Jídelní stůl tvoří pevnou součást kuchyňského ostrůvku a byl vyroben z dubového mořeného masivu. Jednotlivé dubové fošny jsou propojeny roxorovými pruty. Jídelní židle architektky vybraly z produkce renomovaných nábytkářských značek DKW a Vitra.

Sny v modrobílém provedení

Také v ložnici se opakuje modrobílé barevné ladění charakteristické pro prostor obývacího pokoje. Výrazným prvkem je zde manželská postel značky Hästens – opět s potahem s typickou modrobílou kostkou. Manželské lůžko architektky doplnily o překližkové čelo zhotovené na míru. Po obou stranách postele nechaly umístit volně stojící noční stolky.
Šatní skříně lemující stěny ložnice byly také vyrobeny na míru a mají atypicky frézovaná dvířka. Jako úchytky byla opět použita lana – jako na ostatních kusech nábytku v celém bytě.
V ložnici však najdete ještě jednu zvláštnost. „Propojení koupelny s ložnicí fixním zasklením bylo přáním klientů, které jsme rády dodržely,“ vysvětluje architektka neobvyklé řešení, které malý koupelnový prostor sousedící s ložnicí navíc obohatilo o větší množství denního světla.

Také v koupelně propojené oknem s ložnicí se objevuje industriální prvek – ocel, a to na rámu skleněné zástěny sprchového koutu a na orámování zrcadla.

Industriálně laděné

V bytě jsou dvě koupelny, jež jsou řešeny minimalisticky. Větší z nich je vybavena vanou, okolo níž byla jako obklad použita modrá mozaika. Ta volně navazuje na šedivou betonovou voděodolnou stěrku pokrývající zbytek stěn koupelny. Celou kompozici místnosti vkusně dotváří jen několik kousků nábytku z mořeného masivu.
Druhá, menší koupelna je vybavena prostorným sprchovým koutem typu walk-in, odděleného od zbytku prostoru skleněnou stěnou s tmavým ocelovým rámem. Ve stěnách sprchového koutu byly vybudovány praktické niky na odkládání mycích potřeb a dalších drobností. Pro tuto koupelnovou místnost je charakteristická kombinace šedé dlažby a obkladu imitujícího beton v kombinaci s bílou voděodolnou malbou. Také v tomto interiéru najdete industriální prvky: například ocel na rámu skleněné stěny a na zrcadle ukotveném na zdi za umyvadlem.

Studio SMLXL

Ing. arch. Klára Valová
Architektonické studio nabízí komplexní služby v oblasti rekonstrukcí a navrhování interiérů domů a bytů počínající vstupní konzultací přes vypracování architektonické studie až po finální realizaci projektu, a to s plným zastoupením klienta.
klara@smlxl.cz

Půdorys
1 – vstupní hala, 2 – obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, 3 – pracovna, 4 – balkon, 5 – větší koupelna, 6 – ložnice, 7 – koupelna, 8 – technická místnost

VIZITKA BYTU

Doba realizace: září 2017
Užitná plocha: 105 m2
Podlahy: dřevěná vícevrstvá prkna, velkoformátová dlažba, betonepoxidová stěrka, mozaika
Okna: špaletová
Dveře: vstupní – bezpečnostní hladké bílé, vnitřní – profilované lakované, hladké lakované (na míru)
Vytápění a ohřev vody: centrální systém (v domě je kotelna)

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: BoysPlayNice

Edit:

Komentáře

Napsat komentář