Prostor jako odměna

Velkorysý, prosvětlený, moderní, přívětivý, pohodlný, inteligentní a také úspěšný. Takový je jen v základních rysech dům v Průhonicích u Prahy. Není náhodou, že má tolik dobrých vlastností a sklidil i uznání odborníků. Majitelé při jeho stavbě nepodcenili zhola nic. Skvělý dům a zahrada, které jim již čtyři roky nabízejí nanejvýš příjemné bydlení, jsou tak zaslouženou odměnou za zodpovědný přístup.

Jak takový zodpovědný přístup vypadá v praxi? V tomto případě začal správným výběrem architektů, kteří navrhli dům, investoři je vyhledali na základě doporučení, což je ideální cesta. A na samém počátku byl povolán rovněž zahradní architekt, respektive architektka. Součinnost obou profesí od prvních kroků se vyplatila – zahrada a dům se navzájem doplňují a působí jako jeden harmonický celek.
Dalším prozíravým krokem majitelů, kteří si takový přístup zřejmě přivezli ze svého rodného Nizozemí, byly jasně dané požadavky, jež měl jejich budoucí domov v České republice splňovat. Nebylo jich málo: maximální propojení domu se zahradou, dostatek soukromí, v interiéru komfort, minimalistický přístup k designu, použití prémiových materiálů, pečlivé zpracování detailů. Také určili přesný počet místností. Zároveň se rozhodli pro dům inteligentní, který nabídne snadnou obsluhu, a to i na dálku. Odborníci se tedy pustili do návrhu rekonstrukce obytného objektu postaveného v devadesátých letech minulého století. Z  rekonstrukce ale nakonec sešlo…

Fasáda je kombinací světle šedé štukové omítky a cementových panelů.

NOVÝ BUDE LEPŠÍ

Posledním zásadním krokem, za který se dnes dům svým obyvatelům odměňuje, bylo totiž zastavení snahy přestavět původní objekt tak, aby byl schopen splnit všechny vytyčené nároky a úkoly. Ani zkušení architekti totiž nenacházeli rozumné řešení – bylo tedy rozhodnuto stávající dům zbourat a na jeho místě postavit nový. Zbavili se tedy omezení a překážek, které by již existující stavba bezpochyby přinášela, a získali tak příjemnou svobodu pro návrh domu nového. Podařilo se díky tomu vytvořit rodinný dům, který je v nejvyšší možné míře propojen s okolní zelení a dosahuje vysoké úrovně vnitřního komfortu i energetické úspornosti.

Dům charakterizuje vstupní fasáda s výraznými liniemi prosklených ploch, které umožňují přístup dennímu světlu do interiéru a spolu s přesahy střech dodávají výrazu domu na lehkosti.

CHVÁLA PROSTORU

Dům je vskutku velkoryse pojatý, jedná se o dvoupodlažní budovu se zapuštěným suterénem, která na první pohled upoutá plastickou vstupní fasádou, prosklenými plochami, velkým balkonem i přesahem střechy. Objekt nabízí komfortních 560 metrů čtverečních obytné plochy.
Přízemí představuje velký otevřený prostor – hala, kuchyně propojená s jídelnou a obývacím prostorem, knihovna. Zde se odehrává společenský život rodiny. V přízemí se nachází také část pro hosty zahrnující velkou hernu a samostatný pokoj s koupelnou.
Soukromému životu je určeno patro domu, které představují dvě nezávislé zóny: rodičovská – ložnice s přidruženou šatnou, koupelnou a pracovnou, a dětská – tři pokoje se společnou šatnou a dvěma koupelnami.
Zbývá zmínit ještě suterén, v němž se rovněž žije, přesněji řečeno odpočívá. Nachází se zde totiž posilovna, vířivka a sauna. Tato fitness zóna se otevírá do soukromého anglického dvorku určeného k odpočinku po saunování. Kromě toho je v suterénu také koupelna, prádelna, sklad a technologické zázemí domu. Dům funkčně rozděluje schodišťová hala, která prochází ze suterénu do obou nadzemních podlaží.

DOKONALÉ SOUKROMÍ

Propojení domu se zahradou je skutečně zajištěno v maximální možné míře, a to díky velkoryse prosklené fasádě. Jak se za těchto okolností podařilo splnit požadavek na soukromí, když se navíc dům nachází v poměrně hustě zastavené lokalitě a pozemek, stejně jako společenská část domu s terasou jsou orientovány do ulice? Tento problém vyřešila prostorná garáž. Nejenže ochrání několik vozů současně, ale funguje také jako bariéra, která obyvatele domu chrání před pohledy zvenčí.

V domě se nachází celkem pět koupelen. Tři jsou k dispozici v přízemí, dvě v soukromém patře domu a jednu mají majitelé v dosahu fitness místnosti v suterénu. Na stěnách a podlahách koupelen byl použit carrarský mramor.

KOMFORT A KVALITA

Architekti dostáli i požadavku na vysoký standard použitých materiálů, dokonalého zpracování detailu a celkově minimalistického pojetí obytných prostor. Převažuje v nich dřevěná podlaha z běleného dubu, v koupelnách byl na stěnách a podlahách použit carrarský mramor, vestavěný nábytek je vyroben z lakovaných MDF desek v kombinaci s dřevěnou dýhou wenge. Architekti dále využili pohledové kvality betonových stropů a ve schodišťové hale dali prostor i sklu. Ačkoli jsou veškeré materiály nanejvýš kvalitní, ba přepychové, výsledkem jejich kombinace není okázalost, ale naopak decentní elegance, pohodlí a nevtíravý pocit luxusu.

DOMOV V TELEFONU

Inteligentní systémy měli investorům usnadnit péči o dům, zajistit bezpečí jeho obyvatel a také aby pracoval co nejúsporněji při co nejvyšším pohodlí. To bylo rovněž naplněno. Majitelé mohou ovládat nebo kontrolovat stav osvětlení, zastínění, audio a video, vytápění a zabezpečení domu, a to nejen na stacionárních dotykových panelech rozmístěných po domě, ale také vzdáleně – prostřednictvím telefonu, tabletu, notebooku a připojení na internet.

I JAKO VZPOMÍNKA

Zahrada, jak již zaznělo, tvoří s domem dokonale harmonický celek. I o její podobě měli investoři jasno. Požadovali, aby byla pojata stejně minimalisticky jako dům, aby byla jednoduchá a dobře čitelná. Přáli si, aby do ní zahradní architektka zakomponovala i vodní prvek, ale také, aby se v ní nějakým způsobem ozývalo Nizozemí – jejich vlast. Zahrada je tak ryze moderní a jednoduchá.
„Koncept je přísně pravoúhlý, s centrální travnatou plochou, do níž jsou jako intarzie vložené ortogonální záhony s převážně monokulturní výsadbou. Zahradě dominují bloky hortenzií a okrasných travin, barevnost do ní vnáší pásy trvalek,“ říká autorka projektu, zahradní architektka Ing. Martina Forejtová. Jednoduchou zahradu zdobí svými květy narcisy, tulipány různých barev (kromě červené a žluté, ty si investor nepřál), ozdobné česneky. Na zahradě bylo vysazeno 2500 cibulí jarniček, které si investoři přivezli z Holandska.
Nechybí samozřejmě vodní plocha. Ta jednak plní úkol dekorativní, vnáší do zahrady pohyb a zrcadlí se v ní zahrada, ale po setmění osvětlení odrážející se od zvlněné hladiny zdobí fasádu domu. Zurčení chrliče vody zároveň příjemně přehlušuje ruch z okolí.

KDYŽ KONČÍ JARO

Po odkvětu zastoupí jarní cibuloviny v okrasné funkci trvalky a ozdobné traviny, ale také nádherné bílé hortenzie. Podél plotu rostou bambusy, které pomáhají bránit pohledům z ulice. Podobně slouží i tvarovaný živý plot z ptačího zobu. Vypadá jako letitý, ale je přibližně stejně „starý“ jako dům – byl totiž do zahrady přivezen v podobě dva metry dlouhých plotových dílců a jednoduše zasazen. Výsadba má svou specifickou logiku, mimo jiné proto, aby se majitelé mohli kochat každou z rostlin. „Výsadba je odstupňovaná podle výšky vzrůstu. Při pohledu z terasy jsou v popředí rostliny nejnižší a za nimi rostliny vyšší,“ podotýká architektka. Spolu s majiteli se v zahradě rozhodla zachovat tři vzrostlé stromy – borovici, jedli a javor, přičemž javor byl při zahájení výsadby úspěšně přesazen.
Promyšlený projekt zeleně v okolí domu počítal i s poměrně zásadní hmotou garáže. I ta je pevnou součástí zahrady, neboť sama zahradou je – její střecha je totiž osázena extenzivní zelení a při pohledech z horního patra se stává součástí zeleného celku.
I v zahradě se rozhodli majitelé jít cestou moderních možností, trávník udržuje robotická sekačka a o dostatek vláhy se stará automatický zavlažovací systém.

VIZITKA DOMU

Realizace: 2013-2014
Užitná plocha: dům 560 m2, garáž 87,3 m2
Zastavěná plocha: dům 331 m2, garáž 100 m2
Okna: dřevohliníkový rám + izolační trojsklo
Dveře: sklo/dřevo + lak
Vytápění a ohřev vody: tepelné čerpadlo
Systém inteligentního ovládání: Insighthome
Návrh zahrady: A05
Generální dodavatel: Kompakt Příbram
Realizace zahrady: Colutea.cz

PROJEKT DOMU

Jestico + Whiles
Architektonická kancelář Jestico + Whiles byla založena v roce 1977 v Londýně a postupně se vyprofilovala jako přední architektonická společnost se zaměřením na architekturu, interiérový design a územní plánování, která realizuje projekty napříč Evropou, v Austrálii, Africe, Indii a na Středním východě. V roce 1990 společnost otevřela jako jedinou pobočku mimo domácí trh kancelář v České republice.

PROJEKT ZAHRADY

Ing. Martina Forejtová
Ateliér Land05

Martina Forejtová je autorizovanou krajinářskou architektkou a zakladatelkou ateliéru Land05. Vystudovala obor Zahradní a krajinářská architektura na zahradnické fakultě v Lednici na Moravě při Mendelově univerzitě v Brně. V roce 2005 spoluzakládala ateliér a05, kde byla partnerem po dobu jeho existence až do roku 2015. Za dobu své více než patnáctileté praxe pracovala na řadě projektů jak z veřejného, tak soukromého sektoru. Za své návrhy získala řadu ocenění.

PRESTIŽNÍ OCENĚNÍ

Projekt vily v Průhonicích získal v roce 2015 Čestné uznání v soutěži Grand Prix architektů 2015 v kategorii Rodinný dům a ocenění Fasáda roku 2015 v kategorii Novostavba rodinného domu.

Text: Kateřina Nová
Foto: archiv firem

Edit:

Komentáře

Napsat komentář