Recepty na gril

Teď už víte, jak na gril. Po ruce máte i všechny grilovací pomůcky, v ledničce se chladí pivo, počasí je dokonalé, hosté za dveřmi … Možná vám přijdou vhod tyto letní recepty, s kterými své přátele nejen nasytíte, ale i překvapíte. Tak s chutí do toho!

Brambory ve slanině

Ingredience (pro 2 osoby)
2 brambory (každá cca 200 g)
polévková lžíce másla
lžička koření (sůl, pepř a bylinky podle chuti)
12 plátků šunky Serrano (asi 120 g)
12 malých lístků šalvěje
60 g hoblinek sýru Pecorino Romano nebo parmezánu

Postup

Gril nechte zhruba 3 minuty předehřát při 220 °C na nepřímém ohni. Brambory potřete máslem a ochuťte kořením, poté je zabalte každou zvlášť do alobalu. Nechte je opékat pod zavřeným poklopem grilu při 220 °C asi hodinu, dokud nebudou měkké. Poté fólii otevřete a nechte brambory trochu vychladnout. Každou bramboru rozkrájejte na šest měsíčků. Na plátky šunky dejte hoblinky sýru a lístky šalvěje, a do takto připravených kabátků pevně zabalte měsíček brambory.Grilujte asi 6 minut při 220 °C.
Zdroj: www.outdoorchef.cz

Růžičky z listového těsta se švestkami

Ingredience (pro 3 až 4 osoby)
260 g listového těsta
10 velkých zralých švestek
10 g vanilkového cukru
2 žloutky
moučkový cukr

Postup

Rozehřejte gril na 250 °C, trvá to asi pět minut. Rozpulte švestky, odstraňte stopku i pecku a půlky nakrájejte na slabé plátky. Rozválejte listové těsto a nařezejte na proužky o rozměrech zhruba 20 x 2 cm, a ty rozložte tak, aby mezi sebou měly zhruba 8 cm velké rozestupy. Na proužky z těsta rozložte plátky švestek. Nechte je klidně trochu přesahovat přes okraje těsta. Posypte vanilkovým cukrem a opatrně srolujte do růžiček. Aby se růžičky nerozbalovaly, potřete okraj těsta žloutkem a opatrně přitiskněte. Nakonec žloutkem potřete i celou růžičku. Nastříhejte si pečicí papír na čtverečky o něco větší, než je velikost růžiček. Pak čtverečky naskládejte na plech. Vzduch tak bude lépe cirkulovat, než kdybyste použili kus papíru vcelku. Na čtverečky pečícího papíru naskládejte růžičky. Plech dejte na grilovací mřížku a pod zavřeným víkem pečte na nepřímém žáru při 220 °C. Asi po 15 minutách vyndejte růžičky z grilu a poprašte je moučkovým cukrem. Nejlépe chutnají ještě vlažné.
Zdroj: www.outdoorchef.cz

Kachní prsa s levandulí

Ingredience (pro 4 osoby)
4 kachní prsa (každé cca 200 g)
50 g olivového oleje (2 až 3 lžíce)
18 g koření (sůl, pepř, bylinky – hodí se estragon, oregano, rozmarýn, saturejka…)
1 g sušeného květu levandule
25 g sušených drcených chilli papriček

Postup

Nejprve si připravte kachní prsa – vrstvu tuku a kůže nařízněte do tvaru kosočtverců. Dejte ale pozor, abyste nožem nezajeli až do masa. Smícháním oleje a koření vytvořte marinádu, kterou prsa potřete a zabalíte je pevně do potravinové fólie. Nastavte gril na přímý žár a nechte grilovací plochu rozpálit po dobu asi pěti minut. Kachní prsa položte kůží na grilovací plochu a pečte, dokud kůže nezhnědne. Poté prsa otočte kůží nahoru a nechte asi 20 vteřin zlehka zatáhnout i z druhé strany. Grilovací plochu sundejte z grilu a přepněte trychtýř grilu na nepřímý žár. Grilovací plochu vraťte do grilu. Na nepřímém ohni pečte prsa zhruba 6 minut při 200 °C. Vnitřní teplota masa by měla dosáhnout ideálně 53 °C. Před porcováním nechte prsa pod pokličkou ještě zhruba pět minut odležet. Vnitřní teplota se tak zvýší na 59 °C.
Zdroj: www.outdoorchef.cz

Grilovaný losos na medu s bylinkovým salátem

Ingredience (pro 4 osoby)
4 steaky z lososa s kůží, každý cca 130 g
sůl
cukr
pepř
akátový med
směs bylinek (červená bazalka, kopr, klíčky, šťovík a jedlé macešky)

Postup

Okořeňte steak z lososa trochou soli, cukru a pepře a nechte před grilováním alespoň 3 hodiny odstát v lednici. Ochucením lososa předem zajistíte, aby ryba absorbovala více aroma, a zároveň se vám bude snadněji grilovat. Vyndejte steaky z ledničky. Pokapejte stranu bez kůže trochou oleje. Operte bylinky, otrhejte lístky a smíchejte dohromady v chutný bylinkový salát.
Připravte gril na přímý žár, asi 180 °C. Rošt ošetřete BBQ anti-stick olejem ve spreji a poté grilujte kousky lososa na straně bez kůže po dobu 4 minut. Rybu otočte a na každý kousek dejte trochu medu. Nechte steak 5 minut dopéci pod zavřeným poklopem. Losos je hotový, když teplota středu dosáhne 60 °C. Podávejte s bylinkovým salátem.
Tip:
Podávejte s lahodným dresingem vyrobeným z crème fraîche, který ochutíte čerstvou citronovou šťávou, solí a pepřem.
Zdroj: www.weberstephen.cz

Kuřecí špízy se zeleninou a čerstvým koriandrem

Ingredience (na 4 špízy)
4 kuřecí prsa
2 červené cibule
2 žluté papriky

čerstvý koriandr
grilovací jehly
Marináda
75 ml rostlinného oleje
2 stroužky česneku
10 g zázvoru
sůl
pepř

Postup

Rozkrájejte kuře na třícentimetrové kostičky. Oloupejte červenou cibuli a rozkrájejte ji na čtvrtiny. Odstraňte „kořen“ a čtvrtky lehce oddělte. Opláchněte papriky a rozkrojte je napůl. Odstraňte z nich semínka a rozkrájejte je na kostičky. Připravte špízy napíchnutím kusu červené cibule na jehlu, poté použijte papriku a dále část kuřete. Pokračujte, dokud na jehle není 4 až 5 kusů kuřete. Operte a najemno nasekejte koriandr. Odložte jej na stranu. Z oleje se zázvorem a česnekem připravte marinádu. Protočte kuřecí špízy v marinádě a dejte do ledničky, kde se budou alespoň 30 minut marinovat. Okořeňte špíz solí a pepřem.
Připravte gril na přímé teplo, cca 220 °C. Rošt ošetřete BBQ anti-stick olejem ve spreji. Položte špíz na rošt a pečte nad přímým teplem po dobu cca 15 minut. Každé tři minuty otočte. Grilujte, dokud teplota středu u kuřat nedosáhne 75 °C. Až budou špízy hotové, posypte je nasekaným koriandrem.
Tip: Můžete podávat s těstovinovým salátem a ledově studenou limonádou.
Zdroj: www.weberstephen.cz

Grilovaný banán s tyčinkami Snickers®

Ingredience (na 4 porce)
4 banány
2 tyčinky Snickers®
50 g oříškové směsi (například pistácie, lískové ořechy a pekanové ořechy)
vanilková zmrzlina nebo šlehačka pro servírování (volitelné)

Postup

Nakrojte banán po celé délce – řez by neměl jít skrz. Poté podélně rozpulte dvě tyčinky Snickers® a každou polovinu dejte do jednoho banánu. Nasekejte ořechy nahrubo.
Připravte gril na nepřímý žár, cca 180 °C, položte banány do středu grilovacího roštu a dejte na ně pokličku. Grilujte banány po 12 až 13 minut, dokud zcela neztmavnou a půlky tyčinek Snickers® se neroztečou. Sundejte banány z grilu a ozdobte je nahrubo nasekanými ořechy. Podávejte s trochou vanilkové zmrzliny nebo šlehačky podle vaší chuti.
Zdroj: www.weberstephen.cz

Cheese Burger & Bacon

Recept z knihy Kuchařka pro mého může (www.smartpress.cz)
Ingredience (na 4 burgery)
520 g mletého hovězího masa
4 lžíce oleje
8 plátků slaniny
4 plátky tvrdého sýra
4 velké celozrnné housky
8 plátků rajčete
4 kousky salátové okurky
8 lžic tatarské omáčky Hellmann´s
sůl a pepř

Postup

Maso opepři a rozmíchej do mazlavé konzistence. Vytvoř z něj placku tenkou asi 1,5 cm a nech v lednici 30 minut ztuhnout. Maso vlož na rozpálený gril a peč z každé strany zhruba 3 až 4 minuty (otoč ho jenom jednou). Maso nech asi 5 minut odpočinout a poté ho z obou stran osol. Housky rozkroj na půl a každou opeč na grilu. Na horní díl polož plátek sýra a nech ho rozpustit. Na grilu opeč dokřupava i plátky slaniny. Na spodní díl housky namaž lžíci tatarské omáčky Hellmann´s, vrstvu poklaď plátky rajčat, přilož na nudličky nakrájenou okurku, druhou lžíci tatarské omáčky, opečené maso a opečenou slaninu. Tu přiklop houskou s rozpuštěným sýrem.
Zdroj: www.smartpress.cz

Připravila: Mirka Vernerová
Foto: Outdoorchef, Smartpress a Weber Stephen

Více informací se nachází v červnovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Datum vydání: 15. 7. 2017

Edit: