Rekonstrukce bytu v nástavbě v nuselském činžovním domě

Interiér bytu v nástavbě na pražském nuselském činžovním domě vypadá už na první pohled jako dobře promyšlený. Nápaditá řešení, skvěle pojaté úložné prostory, hra se světlem… Za tímto dojmem však stojí i hodiny počítání a přepečlivé práce s každým centimetrem prostoru. A to zcela bez nadsázky.

Byt v nové nástavbě pořídila investorka Helena pro sebe a svou dceru. Architektku Lenku Juklíčkovou přizvala ke spolupráci prozřetelně už ve fázi hrubé stavby. Už v této chvíli totiž začal boj o každý centimetr, a to nejen proto, že byt s dispozicí 3+kk má výměru jen 65 metrů čtverečních a prostor tak bylo nutné využít pokud možno beze zbytku.

Stolek v kombinaci dřeva a černého kovu pochází z internetového obchodu, sedačku si nechala majitelka vyrobit na zakázku. Hlavní požadavek byl, aby se dala rozložit na plnohodnotné dvojlůžko.

ČISTĚJI A PŘEHLEDNĚ

Úskalí, která od počátku realizace interiéru až do jejího konce komplikovala mnohá řešení, zde totiž představoval především „nečistý“ půdorys. „Bylo to takové – potřebujeme-li se něčemu vyhnout, uděláme tady výklenek, tady zkosený roh…. K tomu se přidaly zkosené stropy, které jsou ve všech místnostech včetně předsíně nebo koupelny, ale třeba také komín procházející bytem, vystavěný kvůli krbu v bytě o patro níž,“ popisuje počáteční situaci architektka. Rozvržení místností se kvůli orientaci na světové strany neměnilo, ale dispozice se vyčistila, narovnala.

DOKONALE NA MÍRU

Z uvedených důvodů je většina nábytku v interiéru navržená a vyrobená na míru, každý kus nejen slouží účelu, kterému je určen především, ale zároveň řeší nějaký nedostatek prostoru. Stejně je to s luxferovou stěnou. Byla zde vybudována zejména proto, aby v ložnici i kuchyni, které od sebe odděluje, přibyly potřebné centimetry. „V projektu developera byla v tomto místě navržena zkosená stěna. Abychom se tomuto řešení vyhnuli a zajistili jak v ložnici dostatek prostoru po obvodu lůžka, tak v kuchyni místo kolem jídelního stolu, navrhla jsem mezi těmito dvěma pokoji oblou luxferovou stěnu. Z nedostatku se tím stala přednost, zvláštnost celého bytu,“ popisuje Lenka Juklíčková.

Zhotovení luxferové stěny mezi kuchyní a ložnicí bylo poměrně náročné, ale problémy s nedostatkem místa i zkosenými stropy tím byly vyřešeny.

 

KUCHYŇ BEZ KOMPROMISŮ

Dalším příkladem je kuchyň situovaná do místnosti spolu s obývacím pokojem. „Nemáme-li prostor, slučujeme funkce…,“ podotýká architektka. Tato místnost sice představuje pouze 26 metrů čtverečních, přesto je v ní vše, co kuchyň i obývací pokoj potřebují, ba dokonce více. „V projektu byla zakreslena malá kuchyňská linka ve tvaru písmene L. Ale protože ráda a často vařím, věděla jsem od počátku, že je malá. Jedním z mých nemnoha konkrétních požadavků tak bylo ji zvětšit. A také jsem toužila po kuchyňském ostrůvku,“ popisuje Helena. Architektce se podařilo tato přání naplnit, a to bez kompromisů, kapacitu původní kuchyně zvětšila na dvojnásobek.

VŠE, CO JE TŘEBA

Centrem kuchyně je poměrně velkorysý kuchyňský ostrůvek s varnou deskou a zbývající zázemí je skryto v promyšleném bloku skříní, který pozvolna přechází do knihovny v obývací části. Právě toto řešení bylo co do počítání jedno z nejnáročnějších. Jednak bylo třeba zohlednit šikminy stropu, jednak velké okno vedoucí na terasu. Touto místností navíc prochází i zmíněný komín krbu, který si nechali vybudovat majitelé bytu o patro níž. V kuchyni bylo pak nutné zajistit dostatečný prostor pro pohodlí při vaření, kolem stolu zase pro bezpečný pohyb. Pokud jde o zařízení, také to bylo potřeba v místnosti smysluplně „poskládat“. Například volně stojící chladnička s mrazničkou, která měla být elegantně skryta v nábytkové nice, vyžadovala na rozdíl od jiných spotřebičů tohoto druhu větší hloubku. K už tak složitému počítání centimetrů se přidala ještě další okolnost: Stěna za kuchyňskými skříněmi byla nerovná a tento nedostatek bylo třeba napravit kvůli keramickému obkladu kuchyňských zad. „Počítali jsme, přepočítávali, zase počítali a zase přepočítávali. Nakonec se to podařilo,“ vzpomíná s úsměvem architektka. A kam se poděl komín? „Je ukrytý za jedněmi z dveří, takže se tváří jako potravinová skříň,“ vysvětluje Lenka Juklíčková.

Výhodou koupelny je střešní okno, které do místnosti vpouští ceněné denní světlo. Dešťový senzor zajišťuje, že se při prvních padajících kapkách automaticky zavře.

Většina nábytku je vyrobena přesně na míru prostoru. Bytu vládne dekor dřeva, bílá a šedá barva.

PRO MALOU SLEČNU

Jednou z velkých radostí, které majitelce nový byt přinesl, je prý skutečnost, že má k dispozici konečně vlastní ložnici a její dcerka vlastní dětský pokoj. Aby se v něm cítila dobře, navrhla tu pro ni architektka třeba skrýš u stropu nebo polstrování na stěně u lůžka. „Do každého dětského pokoje se snažím vytvořit nějaký ,zbytečný´ prostor či ,zbytečnou´ věc. Myslím tím nějakou schovku, ozvláštňující prvek.
V tomto případě je to malé pódium nad vstupními dveřmi, na které se dostanete po žebříku a jenom, jste-li dítě,“ popisuje architektka a majitelka potvrzuje, že i její dcerka tento nápad přivítala s nadšením: „Schovávačka je hojně využívaná, na jídlo, na čtení, na esemeskování.“ Další zajímavostí je čalounění na stěně podél lůžka. Zútulňuje prostor a zajišťuje pohodlí nejen při spánku, ale zejména při odpočinku vsedě. Podobný čalouněný prvek na zakázku nahrazuje také čelo postele v maminčině – dospělácké ložnici.

OŘÍŠEK LOŽNICE

Luxferová stěna sice zajistila v ložnici maminky dostatek místa kolem plnohodnotného dvojlůžka, ale v případě ostatního vybavení se opět počítalo a přizpůsobovalo, tu oknu, tu radiátoru, tu zkosenému stropu. Jeho šikminu kopíruje i velká vestavěná skříň. Do ložnice se pak vešla i malá komoda. Architektka se i s její pomocí snažila vyřešit nedostatek úložných prostor.

Umělé osvětlení v bytě zajišťují bodová světla, ke zpestření slouží závěsná svítidla a lampy s drátěnými stínítky. Španělská dlažba byla použita nejen na podlahu v předsíni, koupelně a na toaletě, ale i jako obklad vany a také kuchyňské linky.

Investorka Helena od svého nového bytu požadovala, aby byl přívětivý a světlý a aby nabízel dostatek úložných prostor.

UKLÁDAT, KDE SE DÁ

„Problém tohoto bytu spočíval i v tom, že zde není žádná velká plnohodnotná stěna, která by umožňovala vybudovat velkou vestavěnou skříň, a nechtěly jsme, aby byl prostor přeplněný. Takže chvála bohu i za komodu…,“ říká s úsměvem architektka a ukazuje na vestavěné skříně v předsíni: „Za dveřmi je sice prostor na ukládání třeba šatů, bot nebo vysavače, ale vše je vymyšlené tak, aby bylo kdykoli možné se za uložené věci dostat k vývodům instalací, plynovému kotli, servisním zařízením – to všechno je v útrobách skříně v předsíni uschováno.“

OBOUSTRANNÁ SPOKOJENOST

Majitelka si po několika měsících užívání chválí, že byt je světlý, příjemný a architektka zase s úsměvem podotýká, že investorka byla vskutku skvělá. „Dohodly jsme se hned na začátku, že chci byt světlý, kuchyni větší, úložné prostory, což ale není nic neobvyklého, a pak už neměla moje vize žádné jasné kontury, nejsem odbornice na interiéry. A nelituji ničeho, jsem se vším spokojená. Byt je přívětivý, světlý i teplý, jak se ukázalo v uplynulé zimě. Jak to bude vypadat v létě, teprve uvidíme, ale na případnou klimatizaci už je vše nachystáno,“ podotýká majitelka.
Architektka dodává, že osvícenost investorky se projevila i v tom, že vsadila na kvalitu, a to i za vyšší cenu. Dřevěná podlaha, pečlivě vybraná španělská dlažba s patinovaným vzorem ve tvaru opět moderního šestihranu, pohovka vyrobená na zakázku, to vše pozvedá dojem z prostoru o několik tříd a zároveň zajišťuje pohodlí používání i trvanlivost. Obě ženy si svorně chválí i přístup developera, jeho ochotu a vstřícnost ke všem změnám, kterých bylo nepočítaně. A na co se dnes už vzpomíná s úsměvem? „Když vidíte vizualizace budoucího zařízeného prostoru, máte pocit, že je všechno obrovské, místa všude habaděj. Když ale přijeli truhláři s nábytkem, v jednu chvíli jsme si říkaly, kam se všechen vejde… Prostoru je tu ale dost, nic nás neomezuje,“ uzavírá Helena.

PŮDORYS BYTU: 1 – chodba, 2 – WC, 3 – dětský pokoj, 4 – kuchyň a obývací pokoj, 5 – ložnice, 6 – koupelna, 7 – balkon

VIZITKA BYTU:

Realizace: 2016
Užitná plocha: 65 m2 + balkón
Vytápění: plynový kotel, podlahové vytápění
Podlahy: keramická dlažba, plovoucí dřevěná podlaha (dekor dub)
Okna: plastová
Dveře: dýhované, bezfalcové

VIZITKA ARCHITEKTKY

MgA. Lenka Juklíčková
www.obliqo.cz

Vystudovala grafický design (SUŠG Jihlava), textilní design (TU Liberec), magisterské studium ukončila v ateliéru prostorové tvorby (UTB Zlín). Interiéry navrhuje a realizuje 10 let. Samostatné interiérové studio OBLIQO založila v roce 2014.

„Máme zkušenosti z různých oblastí návrhů interiérů, jak komerčních, tak rezidenčních. V této široké škále jsme se zaměřili zejména na privátní interiéry. Stále se snažíme objevovat nové materiály, konstrukční řešení, přicházet s novými nápady. Zkrátka děláme lidem domovy. Děláme je od úvodní studie až po realizaci.“

Text: Kateřina Nová
Foto: Tomáš Dittrich

Více informací se nachází v dubnovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Uložit

Uložit

Komentáře

Napsat komentář