Rekonstrukce jako sen

Mít sen, čekat až k jeho splnění nastane vhodný čas a pak jej krok za krokem realizovat k úspěšnému závěru, to nebývá jednoduché. Majitelé tohoto bytu prošli tímto procesem s nezlomnou vůlí. Na začátku byla nespokojenost s prostorem, v němž žili, přidalo se přání, aby se jeho nové podoby zhostili konkrétní lidé, následovalo období rozhodování i střádání finančních prostředků a když čas dozrál, přišlo na radikální proměnu. Jen výsledek je trochu jiný, než si vysnili – zcela předčil veškerá očekávání.

Prostorný byt se nachází v Opavě, v domě, který byl postaven před dvaceti lety. Byl jedním z bytových projektů, který si krátce po revoluci stavěla první soukromá družstva za účelem nového bydlení se samostatným financováním. V objektu se nacházejí desítky bytů, v přízemí pak komerční prostory pro obchody a služby. Tehdy bezdětný pár si postavil v tomto projektu byt o velikosti 100 metrů čtverečních, k němuž náleží také velká terasa (přibližně 50 m2), balkón, garáž a sklep. Po změně začal byt volat nejen kvůli tomu, že se rodina rozrostla o dvě děti, kterým je dnes dvanáct a šestnáct let, ale logicky i proto, že za dvě desetiletí jednoduše zestárnul. Měnit adresu majitelé nechtěli, zejména kvůli dobré dostupnosti do zaměstnání a do škol dětí, bylo tedy nutné proměnit prostor.

DOBA ZRÁNÍ

„Rozhodnutí rekonstruovat byt zrálo dlouho. O to více času jsme měli na to získat konkrétní představu, co chceme změnit. Záměr oslovit tandem Ivana Dombková – Rostislav Černík byl od počátku našim velkým snem a tedy jedinou volbou. Jejich osobitou, promyšlenou a nadčasovou tvorbu jsme sledovali v časopisech o bydlení řadu let a nadšení neopadávalo. Když čas dozrál, našli jsme kuráž a zavolali…“ líčí s odstupem majitelka bytu Zdeňka.
První schůzka se odehrála, jak jinak, u investorů doma, kde si obě strany vyjasňovaly, co je pro investory důležité, jak tráví čas, co mají rádi, co potřebují k pohodlnému bydlení a jak to vše co nejlépe zohlednit v nové podobě jejich bydlení. „Ve stávajícím bytě jsme měli jednu jedinou skříň, do které jsme ukládali všechno, od oblečení přes knihy až po hračky dětí. Naším hlavním požadavkem tak byly především úložné prostory, knihovna a dále také velký jídelní stůl,“ podotýká majitelka.

Příjemně majitele překvapila nová podoba koupelny. Báli se, že budou muset volit mezi sprchovým koutem a vanou, nakonec mají obojí.

Kuchyň tvoří pracovní ostrůvek umístěný v prostoru a vestavěné skříně se zabudovanou lednicí, troubou a kávovarem. Pracovní deska je vyrobena z umělého kamene STARON.

PĚKNĚ OD PODLAHY

Majitelé sice věděli, co od bytu potřebují a očekávají, ale jasnou představu o tom, jak svá přání naplnit, neměli. „Na počátku byly ve hře dvě varianty. Buď zůstat u stávající dispozice bytu a provést jen kosmetické úpravy v podobě nových obkladů a sanity v koupelnách, nových podlah, kuchyně a tak dále, nebo změnit dispozici, upravit topný systém, vyměnit okna a předelat byt tak, aby rodině plnohodnotně funkčně i esteticky sloužil dalších dvacet let,“ popisuje Rostislav Černík z ateliéru I. D. Arch. Zvítězila varianta druhá, náročnější, která však slibovala efektivnější výsledek, byt byl totiž na hranici své životnosti, i pokud jde o technologie. Začalo se tak tedy v podstatě od začátku – z původní podoby zůstaly jen obvodové zdi a dvě části zdí nosných. Kvůli požadavku na podlahové vytápění byly vybourány i podlahy.
Prostor nově rozčlenily příčky s Ytongu, vytvořil se sádrokartonový podhled. „Vybudovány byly nové elektroinstalace, rozvody vody a kanalizace, podlahové topení bylo nově napojeno na moderní kondenzační kotel, vše podle dokonale připraveného projektu. Ten zahrnoval rovněž celou výrobní dílenskou dokumentaci pro výrobu nového nábytku, atypických úložných prostor, kuchyně, stejně jako typy obkladů a sanity v koupelnách,“ popisuje Rostislav Černík.

Jídelní části dominuje velký stůl, ke kterému se pohodlně vejde osm strávníků.

ZÁZRAKY V CENTIMETRECH

V nové podobě bytu zůstala zachována návaznost uspořádání místností, které bylo podle architektky Ivany Dombkové ideální zejména s ohledem na umístění terasy podél celé délky bytu, směrem na severovýchod. Po vstupu do bytu se vlevo nachází důmyslně skryté technické zázemí a dětský pokoj, vpravo koupelna a toaleta. Podél levé části chodby jsou situovány dvě šatní skříně, z nichž jedna slouží jako sezónní šatna. Společenská zóna je umístěna na konci bytu. Plynule přechází otevřenou chodbou do kuchyně, kterou tvoří do prostoru umístěný pracovní ostrůvek a vestavěné skříně se zabudovanou lednicí, troubou a kávovarem.
„Jídelní části dominuje velký stůl, ke kterému se pohodlně usadí osm strávníků. Je vyroben ze stejného materiálu jako podlaha, dokonale tak splývá s prostorem. Dalším výrazným prvkem je masivní knihovna, na kterou navazuje opět mnoho rafinovaných úložných skříněk a do prostoru vysunutá vinotéka. Své důležité místo zde má i pracovní koutek s počítačem. Oříškem bylo umístění klavíru dcery, který máme v pronájmu. Místo se našlo v naší ložnici, kde je připraven prostor pro televizi,“ popisuje majitelka a dodává: „Možnost posunutí příček, byť jen o pár centimetrů, umožnila zázraky. Díky tomu mohl vzniknout například oddělený prostor pro pračku, sušičku, ,serverovnu´ a izolovanou skříň pro plynový kotel, v jejíž dolní části se našlo místo na prostorný botník.“

SPRCHA, NEBO VANA

Milé překvapení čekalo majitele, pokud jde o podobu nové koupelny. V domnění, že budou muset volit mezi sprchovým koutem (přání majitele) a vanou (sen majitelky), proběhlo prý několik diskusí, co je lepší. „Nakonec, díky obdivuhodnému talentu paní architektky vidět prostor a pracovat s ním, máme obojí. A jsme za to nesmírně rádi, stejně jako za to, že se podařilo realizovat toaletu v oddělené místnosti, i to jsme si přáli,“ podotýká majitelka.

DOKONALE VYUŽITO

Kromě jídelního stolu, židlí a pohovky je veškerý nábytek v bytě vestavěný, podařilo se tak maximálně využít každý kousek místa. Barevné ladění ve světlých tónech a přívětivý dekor dubového dřeva prostor opticky zvětšuje a odlehčuje. Při výběru materiálu byl investory kladen důraz na přijatelnou cenovou dostupnost a snadnou údržbu, což použité lamino a dubová dýha naplňují. K pocitu celkové otevřenosti a prostornosti bytu přispívá i jednotná dřevěná podlaha, která propojuje všechny obytné místnosti. V koupelně a na toaletě jsou velkoformátové keramické dlaždice.

PŘÍJEMNÝ BYT I PŘÁTELÉ

Majitelé se pro rekonstrukci rozhodli přibližně před dvěma lety, tři čtvrtě roku trvalo vytvoření projektu a detailně propracované dokumentace, samotná realizace zabrala čtyři měsíce, po které bydlela rodina v bytě dědečka. Kromě pohovky a pračky, které časem prý rovněž čeká výměna, piana a osobních věcí majitelé všechny ostatní věci z původního bytu rozdali a rozprodali.
Jak na výsledek roční akce pohlížejí investoři? „Máme útulný, příjemný domov, milujeme ložnici, koupelnu, vlastně všechno… Jsme rádi, že jsme se pro takový zásah rozhodli, získali jsme mnoho: příjemné, komfortní bydlení a nevšední přátele, které vždycky rádi uvidíme a pobudeme s nimi. A těší nás, že se naše poděkování, hluboká úcta a radost dostaly i do Pěkného bydlení,“ uzavírá s úsměvem spokojená majitelka.

Po rekonstrukci
1 – chodba
2 – koupelna
3 – WC
4 –  kuchyň
a jídelna
5 – obývací pokoj
6 – ložnice
7 – šatna
8 – dětský pokoj
9 – balkon
10 – terasa

Původní stav
1 – chodba
2 – koupelna
3 – WC
4 – kuchyň a jídelna
5 – spíž
6 – obývací pokoj
7 – ložnice
8 – dětský pokoj
9 – komora
10 – balkon
11 – terasa

VIZITKA BYTU

Realizace (termín): září 2016 – leden 2017
Užitná plocha: 100 m2 + terasa (52 m2) + balkón (4,5 m2)
Podlahy: dřevěné, dub (koupelna a WC – dlažba)
Okna: plastová
Dveře: dýha, dub
Vytápění (a ohřev vody): elektrický kotel

VIZITKA ATELIÉRU

I. D. ARCH
www.dombkova.cz

Ing. arch. Ivana Dombková absolvovala Fakultu architektury na VUT v Brně. Od roku 1992 se s Rostislavem Černíkem věnuje architektonickým studiím, stavebním projektům, projektům pro realizace staveb, projektům pro realizace interiérů a vlastním realizacím interiérů. Je zakladatelkou značky Donlič. Od roku 2012 pracuje pod novou značkou I. D. Arch.

Text: Kateřina Nová
Foto: Iveta Kopicová

Více informací se nachází v srpnovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář