Rodinný dům s atmosférou dalekého severu

Svérázný projekt rodinného domu, zasazený do rovinaté krajiny středočeského Polabí, získal díky své poloze na pozemku přezdívku Dům v plotě.

„S klienty jsme si od začátku ,sedli´ a spolupráce byla opravdu příjemná. Jelikož nám důvěřovali, byla práce na projektu poměrně rychlá a ve všem jsme si rozuměli. Návrh v podstatě naplnil jejich zadání požadující malý, ale velkorysý dům,“ usmívá se architekt Jan Vondrák, jeden z členů týmu, jenž se na tvorbě podoby domu podílel.
Manželům, kteří se hodlali pustit do stavby nového domova, doporučil liberecké architektonické studio kamarád, a podle toho, jak se vše již několik týdnů po navázání prvního kontaktu rozeběhlo, byla volba oboustranně šťastná.

Pro dva, občas pro čtyři

Dům byl od počátku koncipován pro čtyři osoby, tedy pro manželský pár a jejich dva odrostlé potomky, kteří už doma pobývají spíše sporadicky. Ovšem když přijedou za rodiči na návštěvu, nejčastěji na víkend, chtějí mít v novém domově potřebné zázemí, které je jen a jen jejich soukromým královstvím.
„Dispozice návrhu je jednoduchá,“ popisuje architekt patrový rodinný domek. „Za zádveřím se nachází symetrický obytný prostor s kuchyní, který má po stranách dva menší pokojíčky a koupelnu s toaletou. Po schodech do patra se dostanete do rodičů, odkud je pěkný výhled na okolí domu.“

Stěny ve všech místnostech v domě pokrývají dřevěná prkna, která jsou bíle natřena. Za jednoduchou regálovou stěnou v obývacím pokoji se ukrývá bukové schodiště do patra.

Dvířka skříněk kuchyňské linky s velkým ostrůvkem jsou z bukového dřeva, pro pracovní desku manželé zvolili bezespárový kompozit.

Ve stálém spojení se zahradou

Oba pokojíky pro syna a dceru v přízemí nejsou nijak zvlášť rozměrné, zato však mají veliká okna, která je sympaticky propojují s prostorem zahrady a tím je opticky zvětšují.
Také hlavní obývací pokoj spojený s kuchyní, který je srdcem celé domácnosti, je propojen se zahradou rozměrnou skleněnou stěnou. Právě obývací část i zahradní kout za skleněnou tabulí bývají nejčastěji vyhrazeny společným rodinným setkáním i četným návštěvám, které za jednotlivými členy domácnosti přijíždějí.

Místo pro hygienu

Hlavní koupelnu najdete v přízemí domu, její vybavení tvoří dvě umyvadla položená na dřevěné desce, toaleta, vana se skleněnou zástěnou a praktická regálová stěna, poskytující dostatek prostoru pro toaletní potřeby, ručníky i další nezbytnosti. Druhou toaletu si nechali majitelé domu vybudovat v patře hned vedle manželské ložnice. Její praktické umístění ocení zejména v nočních hodinách, kdy se jim často nechce podnikat cestu po schodech dolů do přízemí.

V severském duchu

Zařízení domu je poměrně jednoduché, zahrnuje jen nejnutnější nábytek subtilních tvarů, takže prostory všech místností v domě působí světle a nekomplikovaně – jako by byly zařízeny v duchu severského designu. Z materiálů nejvíce převládá dřevo, které najdete kromě nábytku také na stěnách a na stropě.
„Barevné pojetí vychází z našeho návrhu, ale klienti byli během představování studie absolutně nadšení z každého nápadu a některé věci ještě posunuli o trochu dál,“ líčí příjemnou atmosféru, která panovala mezi členy studia a jejich klienty během celé spolupráce, Jan Vondrák.

Minimum nábytku

Jednotlivé místnosti v domě působí vzdušným dojmem. Najdete tu opravdu jen nejnutnější kusy nábytku, nic není zbytečně zastavěno. Část nábytkového vybavení byla vytvořena na míru a pochází z dílny Studia VD a TFH. Další kousky, jako například jídelní židle, si majitelé vybrali v Tonu, jídelní stůl přesně podle jejich představ objevili na Aukru.
Úlohu úložných prostor plní vestavěné skříně v zádveří a v jednotlivých ložnicích. Jako pomocný úložný prostor, kam se vejdou všechny další nezbytnosti včetně nářadí a dalšího „harampádí“ potřebného pro práce i odpočinek v domě a na zahradě, pak slouží venkovní kontejner.

Technické zázemí

Vše potřebné pro fungování domácnosti a bezchybný chod jejích systémů najdete v zádveří hned za hlavními vchodovými dveřmi. O ohřev vody v domě se stará elektrický boiler, vytápění je řešeno topnými rohožemi instalovanými do každé podlahy v jednotlivých místnostech v přízemí i v patře. Regulaci tepla pak zajišťují standardní termostaty.

Zahrada na startu

Zahradu kolem domu chrání plot z modřínových prken, jímž je pozemek obehnán. Dům byl situován až do severního cípu zahrady, čímž vznikl velkorysý prostor, který se rodina snaží v teplém období roku maximálně využívat. Zejména v části za domem, která je s centrálním obytným prostorem v přízemí úzce propojena již zmiňovanou prosklenou stěnou, najdete v parních letních dnech příjemný stín.
Přestože majitelé zahradu v rovinatém terénu ihned osázeli, je potřeba počkat ještě několik let, aby rostliny povyrostly a vytvořily z pozemku kolem domu intimní zelenou oázu tak trochu ukrytou před zraky náhodných kolemjdoucích i sousedů z okolních domů.

Mjölk architekti

Krátce po ukončení studia na liberecké Fakultě umění a architektury se rozhodlo několik spolužáků založit architektonické studio s názvem Mjölk architekti. Rukopis mladého týmu poznáte podle seversky koncepční jednoduchosti a přiznávaných materiálů, netají se tím, že je pro ně velkou inspirací severská architektura a design. Spolupracují se soukromými investory, ale i s městy a obcemi. Kromě návrhů staveb a interiérů se však věnují i dalším činnostem, jako je například organizace filmového festivalu Kino Liberec a běžeckých závodů Divočina.
www.mjolk.cz

1. NP:
1 – zádveří/šatna, 2 – kuchyň, 3 – obývací pokoj s jídelnou, 4 – koupelna a WC, 5 – pokoj, 6 – pokoj, 7 – technická místnost, 8 – schodiště

2. NP:
1 – WC, 2 – chodba/šatna, 3 – ložnice

VIZITKA DOMU

Doba realizace: 2015
Užitná plocha: 86 m2
Podlahy: leštěný beton
Povrchy zdí a příček: obklad ze smrkových prken
Schodiště: bukové dřevo
Okna: dřevěná
Dveře: dřevěné
Vytápění (a ohřev vody): podlahové – topné rohože, elektrický bojler

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: BoysPlayNice

Více informací se nachází v zářijovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář