S pracovnou ve skříni

Byt v novostavbě v širším centru Prahy sice nepatří k těm, kde by bylo třeba za každou cenu šetřit místem, ale věnovat pracovně samostatný pokoj přišlo majitelům přesto líto. Řešení zvolili vskutku originální – plnohodnotný pracovní kout ukryli do skříně.

Investoři oslovili architektonické studio Martina Design v roce 2016, kdy se strašnický developerský projekt nacházel ve fázi hrubé stavby. Na realizaci interiéru podle představ investorů ale došlo až loni, více než rok tedy vznikal návrh. Úkolem architektů bylo zařídit celý byt s výjimkou jedné místnosti, která by se měla v budoucnu stát druhým dětským pokojem – a na ten přijde řada velmi záhy, neboť do mladé rodiny nedávno přibyl druhý potomek. Jedním z konkrétních přání klientů bylo zakomponovat pracovní kout do obývacího pokoje s kuchyní, což poměrně zásadně nabouralo původní projektové řešení.

ZA DVEŘMI SKŘÍNĚ

„Dispozičnímu uspořádání jsme se spolu s klienty intenzivně věnovali. Pracovní kout jsme nechtěli pojmout obyčejně, ale zároveň tak, aby nenarušil ráz nejdůležitější místnosti bytu. Nejlepším řešením bylo učinit jej součástí kuchyňské linky a opticky a materiálově vše sjednotit,“ popisuje Ing. arch Martina Durdisová a spoluautorka projektu, designérka Martina Pištěláková dodává: „Barevný koncept byl navržený v základní kombinaci bílé barvy s dubovým dřevem, kterou jsme zvolily už při výběru standardů na podlahu a dveře. K tomuto základu jsme přidaly odstíny šedé až antracitové s malými detailními kontrasty černé.“

ZAKÁZKOVÁ VÝROBA

Téměř veškerý nábytek je vyroben na míru, a to z lamina, na výrobu kuchyňské desky byl použit vysokotlaký laminát (HPL). Na zakázku vzniklo také čalouněné čelo postele Dafné od společnosti Polstrin. Část vybavení pak byla pořízena v obchodech s nábytkem po vzájemné dohodě mezi architekty a klienty. Jídelní židle nesou značku HAY, světlo nad jídelním stolem je Lampe Gras. V roce 1921 navrhl tuto sérii svítidel francouzský inženýr a vynálezce Bernard-Albin Gras pro použití v kancelářích a průmyslových objektech.

Dětský pokojík v bílo-dřevěné kombinaci oživuje světle růžová.

VÍCE NEŽ TŘI OŘÍŠKY

Úlohou architektů je vytěžit z běžných podmínek, prostorů a dispozic maximum, což znamená řešit nejeden oříšek. V tomto případě bylo umístění pracovního koutu sice oříškem největším, ale nikoli jediným. Složitější vymýšlení i dosažení shody mezi architekty a klienty má za sebou i dispozice ložnice, kde byl v původní podobě developerského projektu komplikovaný vstup na předzahrádku bytu. Delší cesta vedla i k řešení lamelových dveří na potravinových skříních a zmíněném pracovním koutu. Vývoj zaznamenal také návrh dětského pokoje, kde původně zamýšlené klasické lůžko po dlouhých diskusích nahradila patrová postel, jež neubírá tolik podlahové plochy. A nezvykle více času zabralo také řešení televizní stěny, kde se pečlivě pracovalo s rozměry jednotlivých komponent repro-soustavy.

VIZITKA BYTU

Realizace: leden až srpen 2018
Dispozice: 4+kk
Užitná plocha: 99 m2, předzahrádka 50,3 m2
Podlahy: třívrstvá dřevěná podlaha, přírodní dub, koupelna a chodba velkoformátová keramická dlažba
Okna: plastová
Dveře: laminátové, Sapeli
Vytápění: centrální

Martina Design

Ing. Arch. Martina Durdisová a Martina Pištěláková
Architektonické studio zaměřující se na rezidenční a komerční interiéry
„Povedeme vás od úvodních návrhů po realizaci. Soustředíme se především na komplexní návrhy celých bytů či rodinných domů. V případě menších projektů nabízíme individuální domluvu, ve většině případů stačí konzultační pomoc…“

Text: Kateřina Nová
Foto: Robert Žákovič

Edit:

Komentáře

Napsat komentář