Domov nad Vltavou

V bytě nacházejícím se v jednom z cihlových čtyřpatrových domů pražské Tróji, který prošel kompletní rekonstrukcí, doslova nezůstal „kámen na kameni“. Dnes už byste v něm jen stěží poznali standardní 3+1.

Řeka Vltava a zelený lesopark, které jsou téměř nadosah ruky, učarovaly novopečeným majitelům bytu, náležícím k typické městské zástavbě z druhé poloviny minulého století. Jeho původní podobu i vnitřní dispozice pak během rekonstrukce proměnili k nepoznání, zato však přesně podle svých představ. Výsledek rozhodně stojí za to!

Čas na změnu

Byt byl původně koncipován jako 3 + 1 s oddělenou kuchyní a jídelnou a malinkou umakartovou koupelnou bez okna. Předchozí majitel bytu, jímž byl již velice starý pán, se hodlal přestěhovat k synovi do nově postaveného domu a prodával nemovitost v původním nezměněném stavu. Mladí kupující hned při první návštěvě věděli, že původní dispozice jim nevyhovuje a že se prostor musí proměnit, aby splňoval jejich požadavky na moderní způsob bydlení. Lokalita však dýchala příjemnou atmosférou, a tak bylo rozhodnuto.
„Jednoznačná výhoda bytu je jeho umístění na kopci a krásný výhled na panoráma Prahy. Chtěli jsme tento výhled maximálně podpořit a také přivést do bytu co nejvíce světla. Máme rádi sklo a čistý moderní interiér,“ vysvětluje majitelka Darina svůj vztah ke zdejší pražské čtvrti.

Začalo to náčrtkem na kousku papíru

S prvním a zároveň revolučním návrhem, který odstartoval kompletní rekonstrukci a vtiskl místu úplně novou tvář, přišla kamarádka majitelky, designérka Bára Škorpilová ze studia Mimolimit, která svou myšlenku jen tak ledabyle načrtla na kus papíru. Díky tomuto zajímavému dispozičnímu řešení později vznikla v bytě také koupelna s oknem a samostatná šatna, prostor se celkově stal mnohem světlejším a vzdušnějším.

Změny v dispozici bytu však vyžadovaly stavební povolení, proto se majitelka obrátila na doporučené architektonické studio, kde jí pomohli návrh rozpracovat po technické stránce a „doladit“ také všechny další detaily, potřebné k vlastní realizaci projektu. A pak už nic nebránilo v cestě za novou podobou domova.

„Strhli jsme všechny nenosné stěny a úplně změnili dispozici bytu. Rekonstrukce trvala tři měsíce, které byly velice dlouhé… Poslední měsíc jsem totiž byla v devátém měsíci těhotenství,“ vzpomíná na náročné období majitelka.

A dále vysvětluje: „Během rekonstrukce jsme také spojili prostor s jižními a severními okny, propojili kuchyň s obývacím pokojem, čímž vznikl hezký světlý prostor s výhledem na panoráma Prahy.“

Kromě centrálního obývacího prostoru, z něhož lze vyjít na balkon poskytující nádherný výhled do širokého okolí, najdete v bytě samostatnou ložnici pro dospělé a dětský pokoj představující soukromé království nejmladšího člena domácnosti.

Moderní, světlé a jednoduché

Podle slov Dariny prostor nového domova ohromně prokoukl. „Povedly se barvy a kombinace bělené podlahy, skla a černého kamene,“ pochvaluje si.
Vše koresponduje pěkně dohromady, nábytek má nekomplikované tvary a je velice praktický. Najdete tu vedle sebe kombinaci standardních kousků z obchodního domu IKEA, které majitelka vkusně doplnila několika známými designovými ikonami, jako jsou například Campari světla od Ingo Maurera, Tolomeo od Artemide nebo oblíbené barevné židle „pantonky“. Vybavení bytu dále tvoří i nábytek zhotovený na míru, například corianový jídelní stůl, skříňky v koupelně nebo vybavení šatny.
Kuchyňskou linku si Darina opět vybrala v IKEA, přičemž vsadila na bílou lesklou variantu kuchyňských povrchů kombinovaných se sklem.

Stěny koupelny zdobí velkoplošné rektifikované dlaždice, jinde je výmalba. Celkem v bytě napočítáte asi 10 barevných odstínů zelené, šedé a béžové.

Vysněná koupelna s oknem

Také prostoru koupelny dominuje bílá, se kterou se setkáte jak na nábytku, tak také na stěnách, jež pokrývají velkoplošné rektifikované dlaždice. S nimi zajímavě kontrastuje šedivá keramická podlaha. Součástí vybavení koupelny je vana značky Kaldewei, prostorné deskové umyvadlo a skříňka se širokým šuplíkem, vyrobeným na míru.

Velkorysé řešení

Úlohu úložných prostor v bytě supluje šatna, do níž se vejde veškeré oblečení členů domácnosti i další nezbytnosti. Do vstupní chodby byl instalován botník a šatna na kabáty. Kromě těchto prostor mají obyvatelé bytu k dispozici také dvoupatrovou garáž a sklep, takže s úložným prostorem problém rozhodně nemají. Všechny věci si tak najdou své místo a nepřekážení v obytných místnostech. Vše tu má svůj řád a působí příjemně uspořádaným a zároveň vzdušným dojmem.

 Darina, majitelka bytu, se synem

„Velkou výhodou bytu je jeho umístění v klidné části pražské čtvrti Trója, kde vás ráno budí ptáci a zároveň jste poblíž metra. Blízkost řeky, cyklistické stezky a hodně zeleně ve vás vzbuzuje pocit, jako byste stále byli na dovolené.“

Půdorys:
1 – chodba
2 – WC
3 – obývací pokoj
4 – kuchyň
5 – koupelna
6 – chodba
7 – šatna
8 – dětský pokoj
9 – ložnice
10 – lodžie

VIZITKA BYTU

Doba realizace: 2007
Užitná plocha: 75 m2
Podlahy (v obytných místnostech, komunikačních prostorách a v koupelně…): bělený jasan, černý kámen
Okna: dřevěná
Dveře: dveře Wenge od výrobce Sapeli, v šatně skleněné zasouvací dveře GIGA-Line

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: Ivan Bárta

Více informací se nachází v zářijovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Uložit

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář