Schodišti i oknům na míru

Cesta k vysněnému domu vesměs nebývá jednoduchá, někdy se dokonce může proměnit ve slepou uličku. To se mohlo snadno stát majitelům dřevostavby, kterou se po trnitých začátcích přesto podařilo zdárně dokončit.

Na začátku bylo dlouhé hledání pozemku, který však bylo opět nutné prodat a najít vhodnější, s lepší dopravní dostupností. Na začátku byl typový projekt, který si mladí manželé vybrali na německém veletrhu vzorových domů – ještě pro původní pozemek. Na začátku byl krach dodavatelské firmy, v době, kdy ještě nebyly dokončené základy. Na začátku byl projekt pro stavební povolení, který už neměl kdo zrealizovat. Na začátku bylo hledání nového začátku. A jeden ztracený rok.

Z obdélníkového půdorysu domu vystupuje přízemní obývací pokoj, který zároveň chrání obytnou terasu.

Individuální přístup

„Hledali jsme firmu, která by byla schopná a ochotná nám v této situaci pomoci. Obvykle jsme narazili na odpověď, že stavějí podle typových projektů a jsou schopni pouze určitých změn ve svých vlastních projektech. Na základě kladných referencí jsme se nakonec obrátili na ateliér Kubus, který byl ochotný modifikovat projekt a postarat se o realizaci stavby,“ vypráví majitel. Architekt Radek Začal doplňuje, že pro ně bylo výzvou rychle přeprojektovat celou konstrukci domu: „Vzhledem k okolnostem byl na přípravu realizace velmi omezený čas. Dům byl původně navržen na konstrukční systém z prefabrikovaných sendvičových panelů, my jsme zvolili systém „two by four“ s kompletně provětrávanou fasádou. Zajímavým specifikem byla nutnost doladit konstrukci domu tak, aby bylo možné použít již vyrobená okna a vstupní dveře. Znamenalo to provést jednotlivé stavební otvory opravdu přesně. Situace byla navíc ztížená tím, že majitelé trvali na použití rohových oken bez podporových sloupků. V rámci statiky domu nebyla tato část konstrukce zcela triviální, statik musel navrhnout speciální provedení příhradových vazníků nad rohovými okny.“

Betonové schodiště v dřevostavbě

Majitelé si přáli betonové schodiště, protože se báli vrzajících schodů. „Umístit betonové prefabrikované schodiště do konstrukce dřevostavby pro nás znamenalo další výzvu. Instalace probíhala za pomoci jeřábu do předem připraveného otvoru ve stropě prvního patra. Opět to znamenalo velký tlak na přesnost předem připraveného otvoru,“ vzpomíná architekt. „Pevné schody instalované velmi krátce po zahájení stavby si pak všichni pochvalovali. U dřevostaveb bývá finální schodiště jednou z posledních truhlářských subdodávek a po dobu stavby se k přesunu lidí i materiálu mezi patry využívají provizorní schody, nebo často jen žebřík, což samozřejmě práci komplikuje.“

Betonové schodiště je obloženo stejným materiálem jako podlaha. Ústí do prostoru kuchyně s jídelním koutem, od obývacího pokoje ho oddělují posuvné skleněné dveře.

Úsporná dřevostavba

Majitelé měli od samého počátku jasno v tom, že chtějí bydlet v dřevostavbě. Měli s nimi předchozí zkušenosti z častých pobytů ve Švédsku, majitel dokonce delší čas pracoval v Kanadě pro firmu zabývající se stavbami ze dřeva. Stejně tak věděli, že chtějí energeticky úspornou stavbu z důvodů ekologických i finančních. Podařilo se dosáhnout na dotaci Zelená úsporám a stavba těsně na hranici pasivního standardu se jim odměňuje i nízkými provozními náklady. „Máme rádi teplo, takže 23 ºC je pro nás běžná teplota v interiéru, hojně využíváme infrakabinu, sušička a pračka jsou díky dvěma dětem téměř neustále v provozu… Přesto roční účet za elektřinu přesahuje jen lehce 20 000 korun. A to dokonce elektřinou i topíme – přímotopy a v podlaze instalovanými topnými rohožemi,“ popisuje majitel. „Kdyby mi někdo před časem řekl, že budu topit elektřinou, určitě bych se s ním přel. Mám rád technologie, uvažoval jsem o tepelném čerpadle i o solárech, ale vzhledem k tomu, že je potřeba přitápět maximálně tři měsíce v roce, se to nevyplatí. Hlavně oceňujeme řízené větrání s rekuperací tepla, díky tomu máme neustále čerstvý vzduch, a jako alergikům nám hodně pomáhá i v létě díky jeho filtraci. Příjemné je, že v létě i chladí.“ Větrací jednotka zajišťuje i levný ohřev vody. Pro vytváření atmosféry je v obývacím pokoji krb na biolíh, který domu s malými tepelnými ztrátami vyhovuje lépe, než klasická krbová vložka.

Pod bílými trámy

V přízemí dominuje prostoru strop s přiznanými trámy natřenými bílou transparentní barvou, celý interiér domu pak sjednocuje dřevěná třívrstvá podlaha ve formátu prken. Jen v zátěžových místnostech je použita dlažba. O materiálové řešení i zařízení se starala především paní majitelka, částečně ve spolupráci s architekty. Od jara do podzimu je jednou z nejvyužívanějších „místností“ venkovní terasa, kterou z jedné strany chrání stěna obývacího pokoje, v létě zastiňuje skleněnou střechu markýza. „Terasu jsme si natolik oblíbili, že uvažujeme o jejím rozšíření po celé délce domu a případném zasklení bočních stěn,“ říká majitel.
Přes počáteční peripetie jsou se svým bydlením nadmíru spokojeni. Kdyby dnes začínali znovu, s dnešními zkušenostmi, možná by zvážili vyústění schodiště do centrálního prostoru. Ukázalo se, že velmi dobře nese do horních pater zvuk. Tomu částečně brání posuvné skleněné dveře oddělující kuchyň s úpatím schodiště od obývacího pokoje, možná, že v budoucnu nahradí zábradlí skleněná stěna.

Půdorys patra
1 – schodišťová hala, 2, 3, 4 – pokoje,
5 – koupelna s infrakabinou, 6 – šatna, 7 – WC

Půdorys přízemí
1 – zádveří, 2 – koupelna, 3 – šatna a technická
místnost, 4 – technická místnost, 5 – kuchyň
s jídelnou, 6 – spíž, 7 – pracovna, 8 – obývací
pokoj, 9 – terasa

 Vizitka domu

Projekt: Ing. arch. Lubomír Korčák (Projekty domů, s.r.o.), Ing. Radek Začal, Ing. Jan Růžička, Ph.D. (atelier KUBUS)
Realizace: Ing. Radek Začal, Ing. Jan Růžička, Ph.D. (atelier KUBUS), Stanislav Šturc

Zastavěná plocha: 114 m2
Užitná plocha: 171 m2

Spodní stavba: základová deska bez podsklepení, svařovaná foliová hydroizolace, tepelná izolace podlahy na terénu deskami z podlahového pěnového polystyrenu
Konstrukční systém: sloupková konstrukce „two by four“ zateplená minerální vatou a dřevovláknitými deskami
Schodiště: betonové prefabrikované
Fasáda: předsazený plášť s odvětrávanou dutinou, fasádní stěrka s probarvenou omítkou v kombinaci s obkladem – sibiřský modřín rhombus
Střešní krytina: keramická pálená glazovaná matná
Okna: plastová šestikomorová s tepelně izolačním trojsklem
Podlahy: betonové, povrch keramická dlažba a vícevrstvá lepená lamela – kouřový dub olejovaný, podlaha 2. NP – spřažený dřevobetonový strop + nášlapné vrstvy
Vytápění, větrání, ohřev vody: větrací jednotka – systém centrálního řízeného větrání s aktivní rekuperací odpadního tepla a elektrodohřevem včetně přípravy teplé užitkové vody, doplňková elektrická přímotopná tělesa a elektrické podlahové rohože, krb na biolíh, příprava na instalaci FV elektrárny na střeše objektu

Ing. Radek Začal

Do roku 2016 spolumajitel a zakládající člen ateliéru Kubus, certifikovaný projektant
pasivních domů (Passivhaus Institut Darmstadt). Nyní působí ve studiu PÁTÝ
ROZMĚR, které se zabývá projektováním a realizací energeticky efektivních domů
koncipovaných na principech udržitelné výstavby.
Kontakt: pátý rozměr s. r. o., www.rozmer.cz

Ing. Jan Růžička, Ph.D.

Zakladatel a spolumajitel ateliéru Kubus, který se zaměřuje na architekturu a design
nízkoenergetických a pasivních domů navrhovaných na principech udržitelné výstavby.
Kontakt: Kubus atelier, s. r. o., www.kubus.cz

Text: Miloslava Perglová
Foto: Radek Pokorný

Více informací se nachází v prosincovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Uložit

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář