Snídaně? Rychlá a zdravá!

Snídaně, první jídlo dne, patří k důležitým stimulům, které nám jej pomohou příjemně zahájit. Mnozí však máme přesto tendenci tento ranní rituál odbývat a co nejvíce jej zkracovat, a tak snídáme ve spěchu, v horším případě vůbec.

Ve spoustě rodin nebývá ráno ani dostatek času připravit startovací menu pro sebe a své blízké s náležitou péčí, natož pak si pokrm jak se patří vychutnat. „Snídejte kvalitní potraviny v dostatečném množství a hlavně v klidu,“ hlásají časopisy o zdravém životním stylu a módní blogy o jídle. Ale proč je vlastně snídaně tak důležitá?

Elektrický jogurtovač vám umožní vyrobit si domácí jogurt bez konzervantů, barviv nebo umělých aromat, a to za pouhých 12 hodin, nádoba pojme sedm skleniček o objemu 200 ml (jsou součástí balení), 699 Kč. www.tchibo.cz

Několik důvodů, proč nezapomínat

Lidé, kteří pravidelně snídají, mají více energie během dne a zároveň je z ničeho nic nepřepadne „vlčí hlad“, tak jako ty, kteří se snaží snídani ošidit, nebo ji pravidelně vynechávají úplně. Kromě toho, že se snídající necítí tak často unavení, nemají ani tendenci se přejídat při obědě nebo při večeři a zároveň nemají tak silnou touhu konzumovat během dne ve velkém množství čokoládu, různé druhy cukrovinek i další potraviny plné cukrů a tuků. Daleko snáze si také udržují štíhlou linii.

Foto: www.decodoma.cz

Poslouchejte své tělo

Věděli jste, že tělu nejvíce prospívá, zasednete-li ke snídani v době přibližně do půl hodiny až hodinu a půl po probuzení? Ideální je také stihnout se nasnídat přibližně do deváté hodiny dopolední, kdy je váš žaludek nejvíce aktivní.
Další službou, kterou pro svůj organismus můžete učinit hned po ránu, je začít den teplou snídaní nebo alespoň teplou tekutinou. Teplá ovesná kaše či teplá polévka, nebo alespoň šálek teplého čaje je právě to, co byste si měli každý den dopřát. Naopak sklenice studené vody či studeného mléka není právě tím nejvhodnějším startérem, protože vaše tělo potřebuje být po ránu v teple a na zahřátí spotřebovává spoustu energie.
Základ dobré a vydatné snídaně by měly tvořit potraviny s nízkým glykemickým indexem a také bez složitých cukrů. Řadí se k nim například cereálie, mléčné výrobky, bílkoviny, oříšky, ovoce i zelenina.

Foto: www.decodoma.cz

Dokonalá všeumělka

Malá, ale šikovná, přesně touto větou by se dala charakterizovat nová varná konvice SP 8010. Kromě horkých nápojů a různých druhů čajů totiž umí připravit také domácí jogurt, čatní z ovoce a zeleniny, dále rýži nebo některé polévky. S její pomocí snadno rozpustíte také čokoládu pro fondue nebo ohlídáte přesný čas ohřevu dětské stravy. Konvice je vybavena pěti základními programy pro přípravu různých čajů a několika speciálními programy pro ledový čaj, svařené víno i oblíbený cider. Po vložení vnitřní skleněné nádoby lze použít další programy: například pro výrobu domácího jogurtu nebo čatní. Konvici je tak možné používat několika způsoby: buď samostatně, nebo s vloženým nerezovým sítkem či se skleněnou nádobou na vaření. Součástí balení je i praktická brožura, kde najdete celou řadu receptů tradičních i méně tradičních nápojů a pokrmů. www.catler.cz

Pravidelná snídaně

  • Pomůže nastartovat metabolismus.
  • Doplní energii po nočním odpočinku.
  • Nepřímo omezuje přejídání a nezdravé mlsání.
  • Působí proti únavě.
  • Zlepšuje celkovou koncentraci a výkonnost během dne.

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: archiv firem

Edit:

Komentáře

Napsat komentář