Úsporný a plný světla

Při plánování nového domova mysleli mladí manželé především na energetické úspory a vysokou kvalitu bydlení, která podle nich spočívá v nenáročné údržbě domu, a především dostatku denního světla a čerstvého vzduchu.

Městský byt začal být rozrůstající se rodině příliš těsný, a proto se manželé rozhodli řešit situaci výstavbou nového rodinného domu. Naštěstí se jim podařilo koupit pozemek s dobrou dostupností do centra města a lákavý zejména tím, že bezprostředně sousedí s lesem a nabízí tak intenzivní soužití s přírodou a hodně soukromí. Původně uvažovali o dvoupatrovém domě, ale nakonec dali přednost přízemnímu: „Návštěvy u známých nás od vícepodlažního domu odradily, nejen z důvodu nutného chození po schodech, ale i s ohledem na fakt, že máme malé děti,“ vypráví majitel. I proto upustili i od zamýšleného bazénu.

Svépomocí za rok

Majitel využil své dlouholeté zkušenosti ze stavebnictví nejen při projektování domu, ale i při jeho stavbě, kterou realizoval sám s pomocí dvou šikovných zedníků. Z ulice nenápadný dům s fasádním obkladem z termodřeva ukrývá vše potřebné pro pohodlný život mladé rodiny. Ze vstupního prostoru se prochází do přední části domu s pokojem pro hosty a vstupem do garáže, v níž si majitel zařídil dílnu. Za předsíní je kotelna, ze které se řídí všechny technologie v domě.
Centrem domu je obývací místnost s velkoryse řešeným kuchyňským koutem. Velkými prosklenými plochami je obytný prostor propojen s terasou, kterou je možné využívat celoročně. Před jižním sluncem ji chrání pergola s naklápěcími lamelami, boční stěny je možné ochránit před sluncem i větrem screenovými roletami. Na sever jsou orientovány obslužné místnosti – prádelna a spíž. Prosvětlenou vnitřní chodbou se vstupuje do soukromé zóny, v níž najdeme dva dětské pokoje orientované na jih a malou pracovnu. Ložnice rodičů je situována na sever. Přiléhá k ní opravdu veliká šatna, která je splněním snu majitelky domu. Zaujímá plochu 24 m2 a je plná denního světla.

Centrem domu je obývací místnost s velkoryse řešeným kuchyňským koutem, která je propojená s terasou, již lze celoročně obývat.

Minimální náklady na provoz

V nízké energetické náročnosti domu vidí majitelé potenciál z hlediska budoucího vývoje cen energií. Na tepelné úspory mysleli již od základů domu, proto je založen na pěnovém skle, které je vynikajícím izolantem. Obvodové stěny jsou z pórobetonu a zateplené expandovaným polystyrenem, finální vrstvu tvoří klasická omítka v kombinaci s dřevěným obkladem.
Únik tepla hlídají i kvalitní hliníková okna s izolačními trojskly, ta orientovaná na jih jsou navíc zároveň zdrojem solárních zisků. Plochá střecha je tepelně izolována padesáticentimetrovou vrstvou polystyrenu. Dosáhnout nízkých provozních nákladů pomáhá i instalace moderních technologií, včetně větrání s rekuperací a solárních panelů, které se využívají pro ohřev vody. „K získání energetického certifikátu budovy v kategorii A nám chyběla instalace tepelného čerpadla. Věřím však, že i tak se budou provozní náklady dlouhodobě držet nízko,“ doplňuje investor. Tepelný komfort v zimě zajišťuje teplovodní podlahové topení napojené na plynový kotel.

O to, aby byl všude dostatek světla, se starají světlíky, které jsou jak v hlavní obytné místnosti, tak v šatně, komoře, prádelně, na chodbě…

Světlo a vzduch

O řízené větrání v domě se trvale stará větrací rekuperační jednotka umístěná v technické místnosti. Přesto majitelé věnovali velkou pozornost i přirozenému větrání: „Jsme zvyklí hodně větrat, i třeba ve spíži nebo technické místnosti. Většina lidí však na větrání obslužných místností nemyslí, ani na jejich přirozené osvětlení. Já si však nedovedu představit, že bych i ve dne musel ve spíži pokaždé rozsvít a zhasnout, a že bych tam nemohl pořádně vyvětrat. Přirozené větrání oceníme při praní, sušení prádla i vaření, kdy nárazově vzniká hodně vlhkosti,“ vysvětluje majitel.
Z těchto důvodů je v domě instalováno šest světlíků VELUX. Světlo se tak dostane i do míst vzdálených od fasádních oken, dokonce i do místností zcela bez oken. Dálkově ovládané světlíky je možné otevřít o 15 cm a podle potřeby vyvětrat. Velké světlíky o rozměru 120 x 120 cm jsou umístěny v reprezentační části obytného prostoru, v šatně a prádelně, v níž je odvětrávání nadbytečné vlhkosti nezbytné. Menší světlíky 60 x 60 cm se nacházejí v chodbě, technické místnosti a v komoře na potraviny. „Větrám, když je potřeba, nemám nastavený automatický režim a jsem rád, že se díky dešťovému senzoru nemusíme starat o jejich zavírání, když začne pršet,“ doplňuje majitel. „Zpětně mne trochu mrzí, že jsem nedal světlíky i na jiná místa, dům s plochou střechou by se tak ještě více prosvětlil, denní světlo by bylo příjemné třeba i na toaletě.“

S výsledkem jsou spokojeni

Zatímco majitel se věnoval všem technickým záležitostem okolo stavby, jeho manželka se postarala o zařízení interiéru. A to dokonce s pomocí odbornice na feng-shui, se kterou řešily především rozmístění nábytku vzhledem k toku energií a geopatogenním zónám. „Museli jsme její návrhy trochu korigovat, ale s výsledkem jsme velmi spokojení, cítíme se tady výborně,“ hodnotí majitelka.
Jistě k tomu přispěly i hliněné omítky na stěnách. „Považujeme je za ekologické a zdravé. Hlína je přírodní materiál, který pomáhá udržovat příjemné mikroklima. Snažíme se, abychom zde měli vlhkost stále okolo 55 %,“ doplňuje majitel.

Vizitka domu

Založení: základová deska na pěnovém skle
Konstrukce: zděná, pórobetonové tvárnice Ytong, tloušťka 30 cm, zateplení 25 cm polystyrenu
Fasáda: minerální omítka, obklad thermowood
Střecha: plochá, zateplená 50 cm polystyrenu
Okna: hliníková s trojskly
Podlaha: třívrstvá dřevěná
Vytápění: teplovodní podlahové, zdroj: plynový kotel
Ohřev vody: solární kolektory, plynový kotel
Větrání: řízené s rekuperací tepla, mechanické okny a světlíky

Text: Miloslava Perglová s využitím podkladů VELUX
Foto: Martin Matula

Edit:

Komentáře

Napsat komentář