Útulný domov pod střechou

Půdní vestavba, vybudovaná pod střechou řadového dvoupodlažního domu v jedné z klidnějších čtvrtí moravské metropole, byla od počátku plánována jako dostatečně prostorný byt, jenž splní všechny požadavky na příjemné bydlení mladé rodině se dvěma dětmi.

Zadání bylo jednoznačné. „Byt měl působit jednotně, prostorně a čistě, klienti preferovali mou osvědčenou škálu kombinace dřeva a bílé. Sjednocení prostoru se nakonec podařilo, přestože se jednalo o poměrně velkou plochu. Byt je ve všech svých částech vnímán jako spojitý celek, kde jeho obyvatelé společně žijí a zároveň mají dostatek místa pro své soukromí,“ popisuje počáteční situaci architekt Radek Sládeček, kterého majitelé bytu přizvali, aby jim pomohl vytvořit konečnou podobu jejich nového podkrovního bytu.

Kuchyňská linka probíhá celým obytným prostorem, a to ve formě parapetních skříněk a lavice jídelního stolu.

Jak to začalo…

„Vytipovali jsme si několik architektů, kteří realizují své projekty v okolí našeho bydliště. Pak jsme se s nimi spojili a seznámili je s naší představou, jakou jsme o podobě půdní vestavby měli. Na základě již hotových realizací, společného setkání a předloženého řešení jsme se nakonec rozhodli pro pana architekta Sládečka,“ vzpomíná majitel na počátky spolupráce s odborníkem.
„Projekt interiéru jsem zpracoval ve fázi začátku stavby podle návrhu stavebního inženýra. Dispozice prošla pouze drobnými úpravami, důraz byl kladen na ztvárnění tří hmot vkládaných do celkového prostoru: hmota – dřevěná kostka, plocha – šedá stěna s dveřmi v chodbě a do toho začleněné originální komínové těleso z původních očištěných cihel,“ vysvětluje architekt.

Dokonale promyšleno

A pak už se volná stará půda postupně začala proměňovat v útulný podkrovní byt, z jehož původní podoby zůstalo zachováno jen cihlové komínové těleso na chodbě. Prvotní stavební práce započaly v červnu roku 2016, do nového domova se majitelé stěhovali v květnu následujícího roku.
Celým bytem se prolíná symbióza dubového dřeva a bílé barvy. V tomto duchu je zařízen jak hlavní obývací prostor propojený s kuchyňskou a jídelní částí, tak koupelna, další obytné pokoje i terasa, na kterou vede z obýváku pohodlný přístup. Asi nejzajímavějším prvkem v bytě je takzvaný multifunkční kubus, do něhož architekt navrhl umístit šatnu, spíž a také knihovnu. Celá kostka je obložena dubovou dýhou, jež příjemně koresponduje s nábytkem i podlahou z dubových prken.

Nábytek na míru

Převážná většina nábytku je zhotovena na míru danému prostoru a společně se podstatnou měrou podílí na architektuře interiéru. Solitérní kousky nábytku pak pocházejí od různých výrobců, velmi kvalitní je například sedačka a stůl, dovezený až ze Slovenska. Židle k jídelnímu stolu byly vybrány v bazaru.
Úložné prostory najdete v bytě hned na několika místech: tvoří je samostatná šatní místnost jako součást kubusu, dále vestavěné skříně v pokojích a také praktická úložná lavice.
Také kuchyň je zařízena v identickém duchu i barevném ladění. Při její výrobě byly použity ověřené, cenově dostupné a zároveň trvanlivé materiály – na korpusech a dvířkách kuchyňských skříněk najdete lamino Egger, pracovní deska byla vybrána z materiálu Postforming, obklad na stěně za pracovní plochou je z kaleného skla. Při výběru domácích elektrospotřebičů pak padla konečná volba na značku Bosch.

S důrazem na kvalitu

Součást vybavení koupelny tvoří kvalitní prvky od renomovaných firem. Vana Oberone pochází z produkce značky Villeroy & Boch a byla vybrána kvůli čistému tvaru, dostatečné velikosti a hloubce. Umyvadlo značky Duravit vkusně doplňuje baterie Grohe. Na stěnách a podlaze pak najdete velkoformátovou dlažbu v neutrálním šedivém odstínu – stejně tak jako na chodbě, schodišti i na terase.

Precizně vyřešené osvětlení

Důležitou roli v půdním bytě hraje osvětlení. Přirozené denní světlo přivádějí do místností světlíky a střešní okna na obou stranách dispozice. Umělé osvětlení je kombinací liniového nasvícení významných prvků a centrálních dekorativních svítidel, přičemž liniové zajišťuje průběžný LED pásek zapuštěný do stropního podhledu. Často je v interiérech použito i nepřímé osvětlení na horních hranách skříněk, případně je zapuštěné přímo v nábytku – za hranou lavice a nejrůznějších skříněk.
Nad jídelním stolem je umístěno designové svítidlo Flos Eim od bratrů Boroullecových. V komunikačních prostorech pak bylo instalováno směrové osvětlení zajišťované bodovými reflektory.
V chodbě, která se nachází ve středu dispozice bytu, jsou použity světlovody, a tak je sem po většinu dne přivedeno přirozené denní světlo.

Uspokojivý výsledek pro všechny

„Konečná podoba bytu splnila naše očekávání, jsme spokojeni, a to nejenom díky jeho vizuální stránce, ale také díky promyšlené dispozici, dostatku světla a velikosti,“ shrnuje majitel spokojeně a dále dodává: „Reálný provoz (bydlíme zde něco málo přes rok) nám ukázal pár věcí, které bychom trošku pozměnili. Jedná se ale spíše o drobné technické dořešení. Jde například o posunutí dveří na terasu z pracovny z důvodu dodatečné montáže předokenních žaluzií, drobná úprava délky a pozice světelných led pásků nebo například příprava na předokenní žaluzie.“
Ohlédne-li se rodina za necelým rokem příprav, plánování i nekonečných hodin prací, oba partneři souhlasně přikyvují, že velké úsilí stálo rozhodně za to. „Spolupráci s panem architektem Sládečkem hodnotíme kladně jak z hlediska výsledku, tak z hlediska komunikace při realizaci. Pokud bylo potřeba něco operativně rychle vyřešit, našel si vždy čas a společně jsme to zvládli.“
Také architekt byl s průběhem spolupráce s manželi velmi spokojen. „Spolupráce s klienty byla výborná, patří jim velké poděkování za podporu při samotné realizaci a společný tah na bránu. Z mého pohledu šlo o skvělé společné naladění, u klientů jsem musel mnohokrát ocenit velký cit pro barevnost, tvarové řešení i pro kvalitu provedení,“ uzavírá Radek Sládeček.

půdorys
1 – chodba
2 – kuchyň a obývací pokoj
3 – multifunkční kubus
4 – pracovna
5 – technická místnost
6 – šatna
7 – ložnice
8 – koupelna s WC
9 – pokoj
10 – terasa

VIZITKA BYTU

Doba realizace: 2016 – 2017
Užitná plocha: přes 150 m2
Podlahy: třívrstvá dubová lamela Princparket, velkoformátová dlažba Dipro
Okna: Velux
Dveře: bezfalcové křídlo, zárubně slícované se stěnou
Vytápění bytu: ústřední vytápění plynovým kotlem

Ing. arch. Radek Sládeček

Autorizovaný architekt ČKA
1992–1999 VUT Brno, Fakulta architektury
1996 University of Strathclyde, Department of Architecture and Building Science, Glasgow, UK
Praxe v atelierech:
Studio Polách & Fabián Olomouc
Davis Duncan Architects Glasgow – Obytný soubor Matrix Glasgow
Kuba, Pilař architekti Brno – OC Omega Náměstí Svobody
Po založení vlastního atelieru nadále úzce spolupracuje s kanceláří Archial Architects (původně Davis Duncan Architects, Glasgow).
tel.: 778 144 061
radek@architekt-sladecek.cz

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: Jaroslav Hejzlar

Edit:

Komentáře

Napsat komentář