Útulný domov v podkroví

Oázou klidu je pro své majitele nově zrekonstruovaný půdní byt, který najdete na pražských Vinohradech v domě postaveném někdy na přelomu 19. a 20. století. Původně byt sloužil mladému páru a jejich dceři. Protože se nachází v podkroví staršího domu, jeho dispozice lze bez větších stavebních úprav jen stěží nějak zásadně měnit.

To ani jeho noví majitelé neměli v plánu, když se se svými požadavky na vytvoření domova pro sebe, malou dceru a dva čtyřnohé kočičí miláčky obrátili na architektonický ateliér Skvadra. „Hlavním požadavkem bylo zefektivnit využití prostoru a dodat mu vzdušnost, a také zvětšit rozsah stávajících úložných prostor,“ vzpomíná na počátky spolupráce s klienty architekta Milena Kubiszová. „Dále jsme měli najít místo pro pracovní kout, začlenit kuchyň do obytné zóny a celkově sjednotit design bytu. Dalším prvkem zadání bylo vytvořit místo pro kočky. Těm patří jejich vlastní „byt“ v horním patře skříně spolu s vycházkovou trasou nad schodištěm. Investoři určitě chtěli jemné přírodní materiály a tóny. Velkou výhodou bylo, že hned po první návštěvě bylo jasné, že mají oba estetické cítění a dokážou si svůj prostor skvěle zabydlet a dodat mu svou vlastní osobitost,“ vysvětluje architektka.

Za tři měsíce hotovo

„Rekonstrukce spočívala především v drobných stavebních úpravách, které měly maximálně zpřístupnit všechny prostory a zefektivnit jejich využití. Zároveň majitelé požadovali navrhnout a sjednotit jednotlivé interiéry. Posouvala se příčka a předělávala se koupelna u ložnice, realizovaly se nové schody s úložnými prostory, měnily se podlahy, bouraly se příčky koupelny v obytném patře,“ popisuje úpravy v bytě architekt Volný a dodává: „Aby se zvětšila kuchyň, vznikla lávka nad chodbou, měnila se také orientace obývací části. Pro uložení věcí a zasunutí jídelního stolu bylo využito šikmých prostor.“
Podlahy v bytě byly kompletně vyměněny a sjednoceny. Nový povrch tvoří olejovaná prkna masivního běleného dubu. Truhlář, kterého architekti studia Skvadra majitelům doporučili, vyrobil na míru většinu nábytku, interiérového vybavení a dalších netypických prvků, které v bytě najdete.

Zajímavými prvky v bytě jsou i vzdušná cesta pro kočky a lávka pro květiny nad schodištěm. Zasouvací stůl, který, pokud ho není potřeba, nezabírá prostor a neblokuje přístup na terasu.

Podkroví ve dvou úrovních

V prvním patře, kudy se do bytu vchází, najdete kromě menšího pokoje také velkoryse řešenou ložnici majitelů spojenou s koupelnou. Tu architekti zmenšili a učinili ji součástí ložnice v podobě jakési „kapsy“. Tak se do ložnice pohodlně mohla vejít velká vestavná šatní skříň i volně stojící vana.
„Spodní koupelna byla původně přístupná z chodby, nyní se nachází vedle ložnice a je oddělena pouze skleněnou posuvnou stěnou. Důvodem byla snaha co nejvíce opticky zvětšit prostor ložnice a denní světlo přivést i do koupelny, která se v podstatě stala součástí ložnice,“ objasňuje hlavní myšlenku spojení obou prostor architekt Volný.

Po schodech vzhůru

Koupelna v horním patře pak plní zároveň funkci technické místnosti a skladiště. I její plocha byla zmenšena, ale přesto se sem pohodlně vejde toaleta s umývátkem, kotel zajišťující ohřev vody i pračka se sušičkou. Zbytek prostoru přičlenili architekti k obytné zóně. Vznikl tak dostatek místa pro kuchyň s ostrůvkem, přes nějž vidíte do otevřeného prostoru horního patra a na schodiště. Také kuchyňská linka s bíle lakovanými dvířky je vyrobena na míru, bílá je i pracovní deska z kompozitního materiálu. Vestavné spotřebiče si majitelé vybrali od několika různých výrobců.

Úložné prostory, kam oko ohlédne

Architekti si doslova pohráli s úložnými prostory, které podle jejich slov najdete v bytě všude, kde to jen trochu šlo. Úložné skříně a skříňky na míru byly vybudovány pod schodištěm a v šikmině za horní koupelnou, vestavné šatní skříně najdete v ložnici, spoustu úložného prostoru nabízí také kuchyňská linka, která v rámci zachování jednotné designové linie ukrývá za dvířky i vchod do koupelny. Další úložné prostory v šikminách ukrývají kapsu, kam může zajíždět jídelní stůl, a niky, kam se dají zasunout židle pro případné návštěvy, které by v bytě jinak byly navíc.

Ementál pro děti i kočky

Vskutku netradičním prvkem je pak multifunkční skříň pro děti a kočky. Součástí je i výsuvný stoleček a nechybí ani vnitřní osvětlení. „Horní část obývají kočky, zbytek skříně je pro děti, kde si mohou hrát, zavřít se dovnitř jako do domečku, ukládat si sem hračky a knížky,“ popisuje architekt. A dodává: „Investoři chtěli do obytného prostoru nějakým způsobem zakomponovat i koutek pro dceru, aby si mohla hrát a zároveň být v jejich blízkosti. Potěšilo nás, že nápad s obytnou skříní „ementálem“ sklidil velký úspěch a holčička ho zhodnotila jako nejlepší vánoční dárek. Tráví v něm hodně času hraním i čtením, poskytuje jí soukromí a skříňka zároveň udržuje svět hraček za dvířky.“

Dominantou ložnice je solitérní vana, z níž je působivý výhled střešním oknem ven na nebe nad hlavou.

Staronová svítidla

Hlavní osvětlení jednotlivých prostor obstarávají výrazné lustry, které si s sebou do nového domova majitelé přinesli z předchozího bytu. Doplňkové nasvícení některých zón v bytě pak bylo vyřešeno pomocí zabudovaných nenápadných LED pásků.
„Celý projekt byl pro nás výjimečný v tom, že se nám s investory velmi dobře spolupracovalo, že jsme si hned rozuměli a že si náš návrh ihned osvojili. Snad se to promítlo i v jeho realizaci,“ uzavírá architekt. „Nevím, jestli i byt nazvat výjimečným. Myslím ale, že otevření a zpřístupnění zdánlivě malých a nevyužitelných prostorů může bytu velmi pomoci a dodat mu na lehkosti a velkorysosti.“

Skvadra

Ateliér byl založen v roce 2008 dvojicí architektů Ing. arch. MgA. Milenou Kubiszovou a Ing. arch. Ondřejem Volným. Oba architekti se specializují na návrhy interiérů bytových i nebytových prostor a rekonstrukce rodinných domů i komerčních objektů.
www.skvadra.cz

VIZITKA BYTU

Doba realizace: 2015
Autoři návrhu: ateliér Skvadra
Užitná plocha: 89 m2
Podlahy: bělený dub prkna olej, kamenná mozaika v koupelně
Okna a dveře: původní
Vytápění a ohřev vody: plynový kotel a bojler

Více informací se nachází v listopadovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: archiv firem

Uložit

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář