Úzký dům s poloatriem

Tvar a podobu domu určuje zejména povaha pozemku, v případě této novostavby představovala ale stavební parcela velmi zásadní omezení. I na úzké ploše, z níž se nenabízely žádné závratné výhledy do krajiny, se však podařilo postavit rodinný dům, který nabízí všechny výhody moderního bydlení a dostatečné pohodlí svým majitelům.

Za projektem rodinného domu v Kostelci u Zlína stojí architekt Pavel Chládek. Podoba domu je v tomto případě tvarem pozemku ovlivněna větší měrou, než bývá obvyklé. Mohou za to jak jeho menší rozměry, tak tvar. „Pozemek je součástí rezidenčního záměru na zástavbu v ploše původního sadu. Jedná se o protáhlou, obdélníkovou parcelu bez většího převýšení, s příjezdem podél severní hranice parcely. Návrh domu vychází právě z malé šířky parcely, navíc bez výraznějších výhledů do krajiny z plochy zahrady,“ komentuje Ing. arch. Pavel Chládek.

Na náladě interiéru mají výrazný podíl originální výtvarná díla.

OTEVŘENÝ A PŘÁTELSKÝ

Spolupráce investorů s architektem byla v tomto případě hladká, což je způsobeno jednak vzájemným dlouhodobějším přátelským vztahem, jednak tím, že investoři se díky své profesi pohybují v prostředí developerských projektů a o současných požadavcích na bydlení, standardech a trendech mají přehled. Už prvotní zadání bylo v jistém smyslu osvícené. Požadovali dům otevřený, přátelský, propojený se zahradou, která však bude kvůli své velikosti a umístění spíše doplňkem domu a poslouží jen běžnému užívání. Objekt měl sloužit čtyřčlenné rodině.

Základ systému osvětlení představují vestavěná svítidla zalitá přímo do betonových stropů. Doplňují je svítidla dekorativní, stojací i závěsná, která jsou rozmístěna po celém domě.

V koupelně byla použita na podlahu i obklad stěn velkoformátová keramická dlažba.

ATRIUM A SVĚTLO

Zásadním prvkem domu, který jednak zajišťuje naplnění požadavku přátelskosti a otevřenosti, propojení se zahradou, ale také umožňuje přístup dennímu světlu do interiéru, je atrium, respektive poloatrium. Je vloženo do těžiště úzkého dvoupodlažního domu. „Navrhli jsme poloatriový dům, s atriem z jedné strany otevřeným, aby i na úzké parcele byl obytný prostor otevřený do více stran a aby do něj z více stran dopadalo důležité denní světlo. Mění v průběhu dne charakter obytného prostoru – po ránu svítí do jídelny, později do části s obývákem… Toto řešení také zajišťuje, že i při stísněnějších podmínkách nabízejí dům i zahrada různá zákoutí i nálady,“ popisuje architekt.

Poklidnou náladu prostoru zajišťuje příjemná kombinace vybavení v minimalistickém stylu se solitéry z masivního dřeva, přispívají k ní i originální obrazy na stěnách.

DVĚ HMOTY, DVA SVĚTY

Provoz domu je rozložen do dvou výškových úrovní. Přízemí tvoří vstupní hala s garáží navazující na uliční čáru a obytný prostor rozložený kolem atria, otevřený do plochy zahrady. Druhé nadzemní podlaží je dostupné schodištěm umístěným v těžišti objektu a sestává z dětských pokojů a ložnice rodičů se zázemím. Pracovna s knihovnou navazuje na plochu schodiště a je otevřená do prostoru atria.
Atrium rozděluje úzký dům nejen opticky, ale také funkčně – je určitým hraničním prvkem dispozičního řešení. „Dům jako takový dělí atrium na dvě hmoty. První hmota v přízemí představuje zázemí domu – vstupní prostory a garáž, a druhou tvoří hlavní obytný prostor. V patře pak dvě části rozdělené atriem odpovídají zóně určené rodičům – ložnici, šatně a koupelně, a pokojům dětí. Spojovací krček v prvním podlaží pak funguje jako prodloužená část obytného prostoru, majitelům slouží v podstatě jako pracovna. Obě části prvního podlaží mají k dispozici terasu.

Investoři požadovali dům otevřený, přátelský, propojený se zahradou, která však bude kvůli své velikosti a umístění spíše doplňkem domu a poslouží jen běžnému užívání.

HODNĚ VYSOKÉ DVEŘE

Základ interiéru je světlý, což podporuje dojem vzdušnosti a prostornosti: na podlahu v celém domě, vyjma koupelen, byl použit bělený dub. Vestavěný nábytek navržený domu na míru, je ve většině případů vyroben z bílé lakované MDF, stejný materiál byl použit také na kuchyni, kontrastující černá pracovní deska kuchyňského ostrůvku je vyrobena z xxxxxxx.
Za pozornost stojí rovněž bílé, ale především netradičně atypicky vysoké interiérové dveře. „Veškeré dveřní otvory jsou ponechané až po úroveň stropní roviny, provedené bez prahů či nadpraží – při jejich otevření prostor plynule přechází z jedné zóny do druhé, působí kompaktně, kontinuálně…“ popisuje architekt.

DECENTNÍ I ELEGANTNÍ

Vybavení domu bylo voleno s maximální pečlivostí, jeho charakter určuje téměř striktní barevná kombinace černé a bílé a šedé. Nechává mimo jiné dokonale vyniknout originálním obrazům, které dotvářejí náladu prostoru. K té velkou měrou přispívá i příjemná kombinace vybavení v ryze minimalistickém stylu se solitéry z masivního dřeva, jako je například jídelní stůl nebo vysoký odkládací stolek za pohovkou. „Záměrem majitelů, které vybavení interiéru řídili z velké části sami, bylo, aby se v prostoru nepotkávalo zbytečně mnoho různých druhů materiálů. Aby mimo jiné vynikly například zvýrazněné dřevěné okenní otvory, kterými lze vstoupit na zahradu či do prostoru atria. Interiér je tak záměrně jednodušší,“ vysvětluje Pavel Chládek.

1. NP
1 – vstupní prostor, 2 – WC, 3 – garáž, 4 – obytný prostor s kuchyní, 5 – schodiště, 6 – terasa

2. NP
1 – pracovna, 2 – technická místnost, 3 – dětské ložnice, 4 – koupelna, 5 – šatna, 6 – ložnice rodičů, 7 – terasy

VIZITKA DOMU

Realizace: 2012–2015
Zastavěná plocha: 262 m2 včetně terasy
Čistá užitná plocha: 145 m2
Materiály použité na stavbu: dům je cihelný, doplněný o kontaktní zateplovací systém, stropy železobetonové, monolitické.
Okna: dřevěná
Interiérové dveře: atypické bez prahů a nadpraží
Podlahy: dřevěné (bělený dub), v koupelnách keramická dlažba
Vytápění: tepelné čerpadlo

VIZITKA ATELIÉRU

Ateliér CHLÁDEK ARCHITEKTI byl založen v roce 1990. Jeho práce zahrnují stavby rezidenční i veřejné, navržené pro všechny stupně projektové dokumentace včetně řešení interiéru a provedení autorského dozoru.
www.chladekarchitekti.cz

Text: Kateřina Nová
Foto: Martin Zeman

Více informací se nachází v červencovém vydání z roku 2017.

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář