Více světla a prostoru

Mladý pár, který se před čtyřmi lety obrátil na architektonický ateliér Davida Krause, chtěl původně pomoci „pouze“ s řešením rekonstrukce starší chaty. Všechno však nakonec dopadlo trochu jinak…

Když se majitelé chaty stojící uprostřed jedné z menších středočeských obcí setkali přímo na pozemku s architektem Krausem, ještě netušili, že jejich původní představa o rekonstrukci a dostavbě stávajícího objektu vezme brzy za své.
Jejich starou chatu měly stavební úpravy proměnit v moderní světlou stavbu, která svým obyvatelům poskytne daleko více prostoru než původní objekt a navíc bude plynule propojena s okolní zahradou.
„Přistavovat novou část ke starému a problematickému objektu představovalo již od počátku velice náročné řešení,“ popisuje počáteční fázi David Kraus a dodává, že při návštěvě a obhlídce stavby dostal hned na místě okamžitý nápad, jehož realizaci se po několika letech nakonec podařilo dotáhnout do zdárného konce. Kromě architekta Krause se na rekonstrukci podílela ještě kolegyně Kateřina Fričová.

Stěny mají jednoduchý a nekomplikovaný povrch
– pokrývá je hladká bílá sádrová omítka.

V symbióze starého s novým

Původní budova byla orientována na sever, proto se architekti rozhodli pro malou jednopodlažní přístavbu natočenou směrem k západu. Vznikla tak rozměrná obytná místnost příjemně navazující na zahradu, do níž velkými okny proudí celý den dostatek světla. S bývalou chatou byla nová část propojena skrze vnitřní dispozici. Vstup do domu byl posunut více do středu stavby – ihned za dveřmi vás uvítá prostorná vstupní hala, která působí světle a optimisticky nejen díky rozměrným proskleným plochám, ale také díky použití bílé a žluté barvy. Ostatně tato svěží barevná kombinace je typická i pro další interiéry v domě.
„Barevné ladění bylo přáním majitelů domu. Jsou to mladí, neortodoxně uvažující lidé,“ vysvětluje použití bílo-žluté kombinace David Kraus a dodává: „Naše spolupráce byla velice svižná a nabitá mladou energií. Měli jsme štěstí, že jsme se potkali s tvořivými nekonzervativními klienty, které samotné bavilo přinášet nové nápady, aktivně se účastnili celého projektu. Po celou dobu mezi námi panovala vzájemná důvěra a byla znát radost z procesu tvoření.“

Jedna změna za druhou

V přízemí domu najdete vstupní halu, hlavní obytný prostor spojený s kuchyní, dále koupelnu, technické zázemí i pracovnu, která podle potřeby může fungovat také jako pokoj pro hosty. Patro pak představuje klidovou část domu zahrnující dvě ložnice, koupelnu a WC.
„Kuchyni jsme přesunuli do obytného prostoru přístavby. Vznikl tak ve stávajícím objektu prostor pro pracovnu, zvětšily se koupelny a získal se dostatek místa i pro úložné prostory a šatny. Západo-východní orientace přístavby s velkými okenními tabulemi dodala vnitřnímu prostoru tolik potřebné světlo, vzdušnost a propojení se zahradou,“ popisuje architekt Kraus.
Tím však výčet proměn domu zdaleka nekončí. Došlo i na celkovou změnu vnitřní dispozice původní patrové stavby, a tak v domě mohla vzniknout ještě jedna koupelna, samostatné WC, dále dva samostatné světlé pokoje a také praktická spojovací chodba. Na střeše nové části budovy pak byla vytvořena terasa, na níž se dostanete právě z obou nově vzniklých pokojů.

Moderní materiály i staré kousky

Co se týče vybavení jednotlivých místností, majitelé vsadili na moderní řešení i materiály. Podlahy pokrývá bílá litá stěrka, která místnosti opticky spojuje do jednoho prostoru. Netradiční vizuální prvek představuje také schodiště spojující obě patra domu, pro které byla vybrána betonová stěrka žluté barvy. Litou betonovou stěrku pak najdete i na stěnách koupelen a na WC.
Nábytek v domě je stylovou kombinací řemeslné truhlářské práce na míru danému prostoru se sériově vyráběnými kusy obchodního domu IKEA (například kuchyňská linka). Další kousky a zajímavé solitéry si majitelé vybrali v bazarech na internetu.
Jistý oříšek k rozlousknutí představovala volba osvětlení, po vzájemných diskuzích však nakonec padla definitivní volba na Rendl light studio.

Bílá litá stěrka na podlahách spojuje místnosti do jednoho prostoru, pouze na schodišti má žlutou barvu.

Místo pro relaxaci

Dům je obklopen vzrostlou zahradou s dospělými keři a stromy, jež slouží k rekreačním účelům a k odpočinku členů domácnosti i jejich tří psích miláčků. Během stavebních prací bylo nutno mírně upravit její terén poblíž terasy a také vstupní část pozemku, kde postupně vznikla parkovací místa pro auta a zahradní minibazén.

Ing. arch. David Kraus

Člen České komory architektů, jehož realizace jsou k vidění v ČR, USA, Německu, Ománu a SR. Přednáší na FA ČVUT v Praze a publikuje, jeho práce získaly celou řadu ocenění, jsou zastoupeny v Národní galerii.
Při své práci rozvíjí vlastní alternativní cestu moderního pojetí architektury, pracuje s neobvyklými zdroji inspirací, s obrazy a principy současného světa. Jeho experimentální tvorba byla prezentována na výstavě VIZE 1997. Byl o něm natočen dokument Bílé vrány (ČT).
Od roku 2003 vlastní architektonicko-urbanistický ateliér Architektura, s.r.o., jenž zajišťuje komplexní služby ve stavebnictví od návrhu, designu přes architektonickou koncepci, zpracování úplné projektové dokumentace, technický a autorský dozor až po realizaci staveb.

1. NP
1 – vstupní hala se schodištěm, 2 – chodba, 3 – ložnice, 4 – pracovna, 5 – prádelna a technická místnost, 6 – koupelna s WC, 7 – kuchyň a obývací místnost, 8 – terasa

2. NP
1 – chodba, 2 – WC, 3 – koupelna, 4 – pokoj, 5 – pokoj, 6 – terasa

VIZITKA DOMU

Doba realizace: 2014–2016
Užitná plocha: 160 m2
Podlahy: litá bílá stěrka
Schodiště: žlutá litá stěrka
Okna: dřevohliníková
Vstupní dveře: dřevohliníkové
Vytápění a ohřev vody: podlahové, kotel, bez topných těles

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: Jiří Ernest

Edit:

Komentáře

Napsat komentář