Vila s observatoří

Panoramatický výhled na pražskou kotlinu poskytuje ze svého nejvyššího patra rodinná vila, jejíž funkcionalistická tvář byla během minulého a počátku tohoto století několikrát pozměněna.

Funkcionalistická vila, která vyrostla ve svahu nad pražským Bráníkem ve druhé polovině dvacátých let minulého století, již několikrát prošla nejrůznějšími typy úprav, které se na její podobě projevily citlivým, ale i méně šetrným způsobem. Poslední přestavba budovy proběhla nedávno, mezi lety 2010 a 2012. Noví majitelé si přáli zachovat původního ducha vily, vnitřní dispozice však úplně neodpovídaly jejich představám o moderním způsobu života. Kromě toho chtěli dům také více prosvětlit a propojit jej s krásnou rozlehlou zahradou, kterou by tak mohli daleko lépe využívat.
Rozhodli se tedy pro změnu, po níž následovala přístavba několika nových částí, citlivě napojených na původní hmotu domu: komunikačních prostor v přízemí, pracovny situované v nejvyšším patře a suterénních prostor, sloužících jako technické a sportovní zázemí. Budova získala na hodnotě i zbudováním tzv. obytného okna ve společenské místnosti, které zvětšilo její původní prostor.

Snem současných majitelů vily byla vzrostlá zahrada se stromy a keři. Na terase, která zahradu propojuje s domem, tráví čtyřčlenná rodina spoustu času.

Úpravy byly velkorysé

Otázku, komu svěřit rekonstrukci nového domova, majitelé příliš dlouho neřešili. Obrátili se totiž na architektonické studio ML Designers, s jejímiž architekty se po pracovní stránce dobře znali již z minulých let a měli s jejich prací velmi dobré zkušenosti.
„Vzhledem k počtu přestaveb, které za dobu své existence již prodělal, neměl dům před další renovací jednotný styl, a nebyl tedy čistým architektonickým reprezentantem své doby. Nevelká užitná kvalita původního objektu však umožnila velkorysé pojetí přestavby s maximálním otevřením vnitřních prostor,“ vzpomíná na počáteční stav budovy architektka Marta Lukešová.
A dále dodává: „Dům je navržen tak, aby byly minimalizovány zpevněné plochy a naopak zdůrazněny plochy zeleně. Právě důraz na maximální propojení exteriéru s interiérem domu se stal hlavním motivem celého návrhu.“

Prostornou kuchyň s ostrůvkem, na němž je umístěno varné centrum, lze od obývací části oddělit uzavřením dveří.

Staré v symbióze s novým

Z původní stavby zůstaly po rekonstrukci pouze tři nosné stěny. Díky tomu však dům působí kompaktněji a není roztříštěn do několika částí, jako tomu bylo v původní stavbě. Nová přístavba přitom stále jemně naznačuje, které části domu jsou původní a které k němu byly připojeny později.
„Celý dům jsme bourat nechtěli, ale zřejmě by nám to ušetřilo spoustu starostí i peněz, protože napojování starého a nového se často neobejde bez problémů. Dnes, když už je vše vyřešeno, jsme rádi, že jsme zachovali alespoň část genia loci tohoto místa,“ vysvětluje paní majitelka a dodává: „Na rekonstrukci vily se podíleli velmi zruční řemeslníci, kteří skvěle převedli návrhy architektonického ateliéru do reality. Nejvíce jsme žasli nad truhlářskými pracemi a třeba okna dopadla fantasticky.“

Vinný sklípek, tělocvična i observatoř

Snahou architektů bylo dále minimalizovat rozlohu nadzemních částí domu s ohledem na charakter okolní zástavby, proto se rozhodli situovat technické zázemí i garáže pro auta do podzemních prostor. Najdete tady prádelnu, velkoryse pojaté úložné prostory, ale také tělocvičnu a malý vinný sklípek.
Přízemí vily zaujímá společenská zóna, která je tvořena vstupní halou, prostorným obývacím pokojem spojeným s jídelnou a na ni navazující kuchyňskou částí, kterou však lze podle potřeby uzavřít a oddělit od obývací části vysokými dveřmi. Pracovna a zároveň studovna, situovaná do místnosti hned vedle schodiště, není primárně určena dětem, ale každému, kdo se potřebuje soustředit na práci.
Klidová zóna poskytující zázemí a dostatečné soukromí se pak nachází v dalším patře domu. Najdete zde ložnice všech členů rodiny, koupelnu, šatnu a také pracovnu paní majitelky.
Nejvyšší patro domu zaujímá pánská pracovna s terasou a částí určenou pro odpočinek, které se někdy přezdívá observatoř. Majitel domu si sem nechal instalovat dalekohled, jímž lze za dobrého počasí na noční obloze pozorovat hvězdy. Ve dne vám velké plochy oken poskytnou úžasný panoramatický výhled do okolní krajiny.
Nejvíce času však tráví rodina na prostorné terase v přízemí domu, která plynule navazuje na rozlehlou zahradu. „Tady se scházíme k jídlu a také grilujeme. Manžel nás nutí pobývat tu už v dubnu v péřových bundách, v létě je tu ale příjemný chládek,“ usmívá se majitelka.

Proměna interiérů

Veškeré vnitřní vybavení vily bylo vyrobeno na zakázku. Zajímavě působí parapety s nestandardní výškou 45 centimetrů, které mohou členové rodiny využívat také k sezení.
V interiérech převažuje bílá, jež má navodit pocit volného prostoru, nebeské čistoty a naděje. Tento dojem ještě více podtrhuje použití malého množství rozdílných materiálů.
„Stěny jsou omítnuté, na klempířské prvky se užila patinovaná měď, pochozí plochy tvoří pískovec, okna původního objektu jsou dřevěná a nové prvky naopak pocitově odděluje užití hliníkových rámů,“ vysvětluje Marta Lukešová.
Jediným zdobným prvkem jsou vodorovné žlábky na fasádě (kanelury), které zvenku i uvnitř domu lemují hlavní komunikační prostory. Neobvyklé je řešení kuchyňské digestoře, jejíž odtah je vyveden skrze patra domu až na střechu.

Pod korunami starých stromů

Do zahrady kolem domu se majitelé zamilovali na první pohled. Letité rostliny, z nichž některé jistě ještě pamatují první obyvatele vily, vytvářejí příjemnou zelenou oázu a dnes se o ně stará systém automatického zavlažování. Najdete mezi nimi i zajímavé exempláře, například cedr atlantský, tvarované zakrslé borovice nebo na jaře bohatě kvetoucí magnolie. Současní majitelé považují za velkou výhodu, že zahrada je vzrostlá a žije si již mnoho let vlastním životem. Nebylo zde potřeba začínat od úplného počátku a pak dlouhá léta čekat, než stromy a keře vyrostou a zahalí dům svou zelení.
K jistým úpravám však přece jen došlo. Některé původní rostliny musely ustoupit rozšiřování vily, jinde pán a paní domu vysadili nižší keře a byliny, aby celkový ráz porostu trochu oživili. Například kolem původního zahradního domku, který dnes převzal funkci dětské klubovny, roste borůvčí, jahodníky a různé druhy voňavých bylinek. Z původních zelených obyvatel této části zahrady si zde své místo uhájila také rebarbora.

ML Designers.cz

Za architektonickým ateliérem ML Designers stojí Marta Lukešová, Luboš Chudoba a Veronika Balášová, kteří se soustřeďují jak na návrhy privátních, tak veřejných interiérů a exteriérů ve všech oborech architektury a od roku 1997 mají za sebou již nespočet úspěšných realizací.
S rekonstrukcí vily v pražském Bráníku se v roce 2014 ML Designers zúčastnili Grand Prix architektů v kategorii rodinné domy.
www.mldesigners.cz.

VIZITKA DOMU

Doba realizace: 2011 – 2012
Zastavěná plocha: 224,9 m2
Plocha pozemku: 1700 m2
Dispozice: 8+1
Konstrukční řešení: cihly a zateplení
Podlahy: dlažba z pískovce, masivní dřevo
Okna: v původní části dřevěná, v nové s hliníkovými rámy
Energetická náročnost: nízkoenergetický

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: Robert Žákovič

Více informací se nachází v srpnovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Uložit

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář