Grilujte s chutí…

Příprava jídla uprostřed rozkvetlé zahrady může být pro vás nejen příjemným druhem vaření pod širým nebem, ale také vítanou formou relaxace. Aby byl výsledek co nejlepší, je třeba vybrat ten správný gril.

Název barbecue (zkratka BBQ) pochází od karibských indiánů, kteří k přípravě jídla nad ohněm užívali nástroj barbacoa. Díky rostoucí oblibě grilů jich na trhu existuje široká škála a volba by měla odpovídat hlavně místu a způsobu jejich nejčastějšího využití. S rozšířením pečení masa na mřížce se kromě dřeva postupně začaly používat uhelné brikety a dřevěné uhlí. V současnosti je vedle grilů na dřevěné uhlí k dostání i řada elektrických, plynových či případně hybridních typů (tj. jak na dřevěné uhlí, tak plynových). Každý amatérský šéfkuchař má svůj osvědčený systém přípravy omáček i masa na gril. Podle Davida Bendy z Hornbachu se však ke grilování nehodí potraviny naložené do solných roztoků (například šunka, uzená slanina nebo párky). Tuk z grilovaného masa by také neměl odkapávat do žhavého uhlí, aby nevznikal rakovinotvorný kouř, radí dále odborník.

Grily na dřevěné uhlí

Původnímu pečení masa na ohni jsou nejbližší grily na dřevěné uhlí, které nepotřebují přívod elektřiny ani plynu. Dřevěné uhlí se zapaluje snáze než brikety a v uzavřených kotlových grilech lze na něm dosáhnout vysokých teplot vhodných pro zapékání. Řada znalců ocení typickou zakouřenou chuť i vůni takto připravených pokrmů, hlavně klobás a zeleniny. Obsluha těchto grilů ale vyžaduje dostatek zkušeností.

Kvalitní materiál litinového grilu Lodge Sportsman’s nabízí vedle dlouhé životnosti i vysokou tepelnou vodivost a akumulaci tepla. Cena 5400 Kč. www.grilovani.cz

Plynové grily

Plynových grilů je mnoho typů, od menších přenosných po velké a dražší profesionální modely, ideální například do letních kuchyní. Mají několik hořáků, které lze zapalovat elektricky a mohou fungovat nezávisle. Teplotu obvykle hlídá zabudovaný teploměr. Poklop zajistí rovnoměrnou cirkulaci vzduchu a výhodou těchto grilů je, že nekouří. Menší plynový gril na plynovou kartuši můžete vzít i pod stan.

Na plynovou kartuši funguje Campingaz Party Gril 200. Při kempování ho využijete jako gril i vařič. Cena 1 979 Kč. www.4camping.cz

Elektrické grily

Ti, kdo nejčastěji grilují na balkoně a nemohou své okolí obtěžovat kouřem, by měli sáhnout po elektrickém grilu. Tyto typy bývají lehké, přenosné a příprava jídla na nich není nijak složitá, takže jsou ideální také k rychlému pohoštění pro návštěvy. Brzy se rozehřejí a díky termostatu lze na nich snadno udržovat požadovanou teplotu, která je rovnoměrně rozložena po celé grilovací ploše.

Rámem z bambusu je vybaven stolní gril Rohnson R-2520 s nepřilnavým povrchem. Má vyjímatelný tác i odnímatelný termostat. Cena 999 Kč. Mall.cz

Kontaktní gril Sencor SBG 5030BK disponuje automatickou regulací teploty s indikačním okénkem a časovým spínačem. Cena 2 799 Kč. Mall.cz

Hybridní grily

Hybridní grily kombinují výhody přípravy masa na plynu a na grilovacích briketách. Spojují totiž unikátní vůni dřevěného uhlí s pohodlím obsluhy plynových grilů, tedy rychlé a rovnoměrné teplo plynových hořáků. Nemusíte se rozhodovat, zda koupit gril na dřevěné uhlí, či plynový, a volbu nechat těsně před přípravou jídla podle toho, co vám vyhovuje nebo na jaký druh masa se daný typ zrovna lépe hodí.

Hybridní gril Char-Broil Gas2Coal 3B je vybaven třemi hořáky z nerezové oceli s odděleným ovládáním výkonu a elektronickým zapalováním, jeho boční hořák lze využít například k ohřevu omáček. Cena 12850 Kč. Mountfield.

TEXT: DITA FINGERLANDOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM A SHUTTERSTOCK

Datum vydání: 3. 8. 2020

Edit: