SENAA: Lehký závan léta

Pod záhadnou zkratkou SENAA se skrývá architektonický ateliér, který založili Jan Sedláček a Václav Navrátil. Dnes vám ukážeme jejich projekty, které zdobí různá místa naší republiky.


SENAA architekti
Setkali jsme se na fakultě architektury v Brně a společný ateliér založili v roce 2011, krátce po dokončení mého studia,“ říká Ing. arch. Jan Sedláček, starší z dvojice zakladatelů. „Už předtím jsme získali cenné pracovní zkušenosti v ateliérech v Brně, Praze, Rotterdamu, Los Angeles i New Yorku a dále je rozvíjíme. Ke každému zadání přistupujeme individuálně, hledáme nová řešení a klademe velký důraz na proveditelnost stavby. Pracujeme v týmu mladších, ale zkušených architektů (momentálně je nás rovný tucet) a spolupracujeme s řadou specializovaných firem. Zabýváme se všemi oblastmi architektury od urbanismu přes novostavby a rekonstrukce až po návrhy interiérů. Zpracováváme všechny stupně projektové dokumentace. Jelikož pocházíme z Hané a Slovácka, jsou nám blízké tradiční principy a selský rozum.
www.senaa.cz


Dům s atriem v Podluží

Dům s atriem v Podluží, foto Alex Shoots Buildings

Jak obtížná byla realizace domu na malém svažitém pozemku?
Pozemek je relativně malý a svažitý, ale nabízí krásný výhled na Pálavu. Zadání, které jsme od investorů přijali, bylo stručné: „Rodinný dům. Pokud se dá na pozemku vůbec něco postavit.“ Jak vidíte, nakonec to šlo. Dům je součástí nově vznikající ulice na okraji malé moravské obce. Nová výstavba zde nezohledňuje kontext tradiční řadové zástavby slovácké vesnice. Domy jsou volně stojící, bez jednotícího prvku, vzájemně nerespektují orientaci hřebene nebo sklon střechy. Výzvou pro nás bylo navrhnout současné moderní bydlení na vesnici v sousedství převážně katalogových domů.

Výsledkem je vzdušný dům, skoro „pod širým nebem“…
Návrh reaguje na morfologii terénu. Polozapuštěným atriem umožňuje pohodlný výstup z přízemí i podkroví do zahradní části domu. Celkové řešení je založeno na maximálním využití každé části pozemku pro dům a zahradu a na jejich vzájemném propojení. Zahrada je důmyslným rozšířením interiéru – s vlastním obývákem, venkovní kuchyní i jídelnou. Jednotný funkční celek interiéru a exteriéru poskytuje příjemné bydlení s dostatečným technickým zázemím a úložnými prostory.

Ten dům spojuje letní atmosféru, eleganci a důstojnost. Jak jste toho docílili?
Celková kompozice domu je symetrická. Hlavní vstup jsme umístili do středu dispozice. Přes zádveří vcházíte do prostorné haly. Důstojnost prostoru umocňuje průhledová osa do vnitřního atria. V přízemí se nachází soukromá část domu včetně zázemí (koupelny, šatna, sauna, technická místnost). Sochařsky pojaté schodiště, vedoucí z haly do horní obytné části, tvoří ústřední motiv domu. Celé horní podlaží je jedním spojitým prostorem, který se otvírá do hřebene střechy. Do prostoru umístěný „box“ zázemí integruje pracovnu, knihovnu, WC, spíž a krb. Box zároveň vymezuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyni. Z jídelny i obývacího pokoje se vstupuje přímo na terasu a zahradu.

Stavbu domu decentně doplňuje přízemní dřevěný pavilon…
Ano, jde o zahradní domek s venkovní kuchyní a skladem zahradního vybavení, v jehož suterénu se nachází vinný sklípek. Zahrada svou velikostí spíše rozšiřuje vnitřní obytný prostor. Není rozlehlá, ale splňuje veškeré představy investorů o užívání. Zahrnuje bazén se sprchou a relaxační částí, bylinkové záhony i kompost.

Vizitka domu
Místo stavby: Podluží
Autoři projektu: Václav Navrátil, Jan Sedláček
Spolupráce: David Korsa, Jan Gadziala
Zahradní architekti: Atelier Partero
Plocha pozemku: 570 m2
Zastavěná plocha: 137 m2
Hrubá podlahová plocha: 233 m2
Užitná plocha: 158 m2
Projekt: 2016
Dokončení realizace: 2019


Viladům Máj v Praze

Viladům Máj v Praze, foto Alex Shoots Buildings

Svažitý pozemek je situován ve vilové čtvrti poblíž lesoparku. Projekt viladomu ctí soudobý vzhled, ale zároveň respektuje urbanistickou strukturu původní zástavby. Prioritou zadání bylo vytvořit příjemné prostředí domu i jednotlivých bytů s vysokým standardem nabízených prostorů a detailů. Důraz je kladen na dosažení velké individuality řešení dispozic, podporování vzájemné nezávislosti, pocitu intimity a soukromí bytů. Viladům je členěný na dvě symetrické části se čtyřmi mezonetovými byty a dvěma apartmány. Každý mezonet má samostatný vstup a vlastní zahradu. To záměrně přibližuje standard bydlení komfortu v rodinném domě. Stavba ve svahu má dvě plně nadzemní podlaží, jedno ustupující a jedno podzemní podlaží. Vjezd na pozemek je v severním, nejníže položeném rohu. Sjezd vede přímo do podzemních garáží, kde je 10 parkovacích stání. U prvních pěti stání lze použít zakladač, tím se kapacita navýší na 15 stání. Každý byt zde má jednu kóji. Výstup do přízemí je buď po příjezdové rampě, nebo bočním schodištěm.
V úrovni přízemí jsou samostatné vstupy do mezonetových bytů a společný vstup do apartmánů, jež jsou umístěny v ustupujícím podlaží nad mezonety. Dispoziční řešení všech mezonetů (4 + kk) je obdobné: Ze zádveří vstoupíte do centrální haly, odkud se pokračuje do obytného prostoru, koupelny s WC a na schody do soukromé zóny v patře. Obytný prostor nabízí vstup na vlastní terasu a zahradu, zadní byty mají na zahradě bazén. Apartmány jsou řešeny rovněž jako 4 + kk a mají o půl patra převýšenou ložnicovou část. Tímto uskočením vzniká převýšený prostor v obytné místnosti, což bytu dodává na velkorysosti.

Vizitka domu
Místo stavby: Praha 5 – Motol
Autoři projektu: Václav Navrátil, Jan Sedláček
Spolupráce: Jan Gadziala, David Korsa
Investor: Nová Praha CZ
Konstrukce: suterén jako železobetonová bílá vana, základová deska tl. 400 mm, stěny horní stavby z akustických keramických tvarovek tl. 300 mm, železobetonové stropní desky
Dokončení realizace: 2021


Probuzený dům v Brně

Probuzený dům v Brně, foto Alex Shoots Buildings

Stávající rodinný dům pochází z první poloviny 70. let. Je podsklepený, má zvýšené přízemí a hlavní obytnou část orientovanou do ulice. V přízemí je obývací pokoj s kuchyní, ložnice a koupelna. V patře se nachází tři samostatné pokoje a koupelna. Projekt rekonstrukce se snaží reagovat na možnosti celkového zlepšení komfortu bydlení – jak v jednotlivostech, tak v celku. Proto je základní snahou návrhu otočit hlavní pohled a výstup z domu na terasu v zahradě, namísto stávající orientace do ulice. Pro celkový vzhled volí architekti střízlivou barevnost převážně v odstínech bílé, krémové a slonové kosti pro stěny i nábytek. Nejvýraznějším prvkem interiéru je kvalitní dřevěná podlaha v tmavším odstínu. Jsou zvýrazněny některé solitérní prvky jako jídelní stůl, závěsná světla nebo rámy zrcadel. Celková rekonstrukce se snaží využít „spící potenciál“, který dům, pozemek i lokalita nabízí. Stěžejním prvkem návrhu je vytvoření kvalitního prostoru, který celý dům propojuje a zároveň nabízí dostatek soukromí každému obyvateli.

Vizitka domu
Místo stavby: Brno
Autoři projektu: Jan Sedláček, Václav Navrátil
Spolupráce: Kateřina Zabadalová, Klára Podešvová
Zahrada: Eva Wágnerová
Dokončení realizace: 2021


 

 

 

text Vít Straňák

foto Alex Shoots Buildings

Edit: