Slunce uprostřed domu

2

Výkonná krbová kamínka dokáží vytopit celý prostor, využívají se ku pomoci tepelnému čerpadlu především večer.

 

Jak zajistit výhled na protější svahy Brd a nikoliv na přebujelý sousední dům? Jak dodržet povinný odstup ode zdi hřbitova?Jak zajistit domu orientovanému na sever dostatek slunce? A to vše zároveň? Složitou situaci vyřešilo prosklené atrium.

Zvenčí zcela nenápadný, pohledu ze silnice ukrytý a pro konzervativní srdce možná nepřitažlivý dům se jak mávnutím proutku promění ve světelnou lázeň, vstoupíte-li dovnitř. Ocitnete se v prostoru, kde převládá dřevo a sklo, jimž vévodí světlo. A ve slunných dnech je pátým obyvatelem domu slunce.

3

Venkovní prostor splývá s vnitřním, subtilní sloupky atria jsou součástí i ozdobou interiéru.

 

4

RODINA PĚKNĚ POSPOLU
Mladí manželé se dvěma dětmi potřebovali opustit stísněný pražský byt a najít vhodnější bydlení, nejlépe se zahradou. Objevili cenově přístupný pozemek na kraji obce na úpatí Brdské vrchoviny, který nabízel nádherný výhled na obec, údolí i vzdálenější kopce. Sousedství hřbitova majitele nijak neodrazovalo, ctí ho jako znak obce, a navíc dává jistotu, že se tímto směrem nebude rozšiřovat výstavba. Obrátili se na svou známou, architektku Markétu Smrčkovou ze studia Lennox architekti. Znali osobně její vlastní byt shodující se natolik s jejich vkusem, že o hledání jiného architekta, respektive ateliéru, neuvažovali. Mají blízko k přírodě, nebo výstižněji k přirozenosti, k jednoduchému životu, což však neznamená, že by se vzdávali současného komfortu. Tomuto životnímu stylu měl odpovídat i jejich dům. Nejbližší jim byla představa syrové, neomítané stavby v zeleni, přízemní s plochou střechou. „Líbí se nám idea jednoho prostoru, starý princip sednice, v níž se odehrává rodinný život, kde jsou všichni pohromadě. Nechtěli jsme schody. Patro s jednotlivými pokojíky rodinu rozděluje a je přes den téměř nevyužívané,“ vysvětlují majitelé.

5

6

I kuchyňská linka je vyrobena ze stavební překližky, úložné skříňky nahrazují police zakryté textilní roletkou.

 

ZMĚNA PLÁNU
Architektka spolu s Tomášem Starým navrhla přízemní dům s velkou společnou místností a malými pokojíky po straně. Plochá střecha však narazila na nesouhlas stavebního úřadu, byť regulativy pro tuto oblast šikmé střechy pouze doporučovaly, nikoliv striktně vyžadovaly. Po dvojím odvolání na krajský stavební úřad byla plochá střecha přece jen povolena. Tento nepříjemný průtah trvající celé dva roky měl však nečekaně pozitivní dopad: Mezitím vyrostl na sousední parcele objemný dům, který zastínil velkou část pozemku a místo výhledu do krajiny jihozápadním směrem nabízel pohled do nepříjemně blízké zdi. S navrhováním se muselo začít znovu v nové situaci. Vzhledem k osmimetrovému ochrannému pásmu hřbitova nebylo možné dům posunout dále od novostavby do východní části pozemku. Byl proto posunut níže tak, aby zachytil paprsky západního slunce, jinak stíněného sousední stavbou, a aby se uplatnil krásný výhled, bohužel na sever. Vzhledem k obtížné orientaci ke světovým stranám a pro zachování soukromí navrhli architekti dům téměř čtvercového tvaru s proskleným vnitřním atriem. Přivádí tak do interiéru slunce celý den, nejvíce právě ze zastíněné jižní strany. Ranní světlo vniká do domu přes kuchyň a jídelnu, večer se přidá pozdní večerní slunce přes pracovnu. Dům byl navržen z tvárnic tvořených betonem a vrstvou styroporu. Pro majitele bylo důležité, že se jedná o technologii jednovrstvého zdění, tedy bez dodatečné tepelné izolace a nutnosti obvodové stěny omítat. A v souladu s životní filozofií rodiny je plochá střecha řešena jako vegetační.

7

8

Vizitka domu
Rodinný dům s atriem
Realizace: duben 2011 – červen 2012
Zastavěná plocha: 168 m2
Podlahová plocha: 140 m2
Atrium: 28 m2
Autoři: Tomáš Starý, Markéta Smrčková – Lennox architekti
Spolupráce: Petra Fialová, Terra Floridus / zahrada
Hlavní dodavatelé: Stavby Smutný, Maskop99, Brabec, Truhlářství Krále Jana, Gabriel
Konstrukce: obvodové zdivo z betonových tvarovek SUPER IZO PLUS a dřevěné sloupky kolem atria nesou dřevěný strop se zelenou extenzivní střechou
Výplně otvorů: prosklené s dřevěnými rámy, pouze vstupní dveře do objektu jsou plné
Prosklení atria: bezrámové s otvírkami ve dřevěných rámech doplněné dřevěnými sloupky
Vytápění: tepelné čerpadlo Daikin, krbová kamna Jotul
Ohřev vody: tepelné čerpadlo s elektrickým dohřevem

9

Půdorys domu: 1 – vstup 2 – WC 3 – kuchyň 4 – jídelna 5 – pracovna 6 – obývací pokoj 7 – koupelna 8 – ložnice 9, 10 – dětské pokoje 11 – atrium

 

SPOLEČNĚ KOLEM ATRIA
Atrium navržené kvůli zachování soukromí a přístupu světla poněkud pozměnilo původní záměr společné „sednice“. Přineslo však novou kvalitu, kterou je těžké popsat, tu je třeba zažít. Prostor je sice atriem rozdělen, ale díky prosklení je opticky spojen, jen cesta z jednoho konce domu na druhý není přímá, ale vede kolem atria. Nikoliv však chodbou, i komunikace je součástí obytného prostoru. V celém domě nenajdete jedinou chodbičku. Prostor zároveň nabízí i klidnější místa vnějších rohů využitých pro otevřenou jídelnu, polootevřenou pracovnu a uzavřenou ložnici. Do společného prostoru jsou zapojeny i dětské pokoje, je však možné je vyčlenit pomocí posuvných stěn. Atrium sice láká k posezení u oběda či kávy pod širým nebem, rodina však dává přednost volnému prostoru před domem s dalekým výhledem.

10

11

Pokoje malých slečen je možné uzavřít posuvnými stěnami, jedna z nich slouží jako tabule.

 

12

PROSTOR NAMÍSTO DESIGNU
Návrh interiéru byl nedílnou součástí návrhu domu. „Věřím, že je důležité využít potenciálu, který nabízí samotný prostor. Vyřešit dispozici domu tak, aby byl obyvatelný již sám o sobě, aby interiér nemusel čekat na svůj zrod pomocí zařizovacích předmětů. Světlo, funkčnost prostoru a souhra jednotlivých prvků tvoří základ domu,“ vysvětluje Markéta Smrčková. Dominantními materiály celého interiéru jsou dřevo a obyčejná stavební překližka, oblíbený materiál ateliéru Lennox architekti. V tomto případě obzvlášť dobře koresponduje s vnějším syrovým vzhledem domu. „Smrková překližka je v prvé řadě levná, zaujme výraznější kresbou, suky… Je s ní sice obtížnější práce než s nábytkářskou, protože nebývá zcela rovná a dále pracuje, ale snadno se opraví, přebrousí a nalakuje vodou ředitelným lakem.“ V tomto interiéru je použita na podhledech, kuchyňské lince, dveřích, policích… Police ze stavební překližky nahrazují klasické skříňky v kuchyni, pracovně i pokojích, uzavírají se textilními roletkami. Využití stejných materiálů na stavební i nábytkové prvky smývá přechod mezi stavební podstatou domu a jeho zařízením. Dalším charakteristickým prvkem pro tvorbu ateliéru Lennox jsou posuvné dveře, respektive celé stěny, které dokáží variabilně přetvářet prostor. Zde jsou použity u dětských pokojů, posunutím stěny zavěšené na kolejnicích ve stropě je možné pokoje oddělit nebo naopak nechat propojené. Jsou tvořeny smrkovými rámy obloženými MDF deskami. Při tvorbě interiéru velmi úzce spolupracovala Markéta Smrčková s majitelkou domu, přetvářela její přání a nápady v technicky realizovatelné. Dlouho například hledaly, jak by měl vypadat konferenční stolek, nakonec vznikly čtyři oddělené krychle, které je možné libovolně sestavit podle potřeby.

15

16

17

18

„Pro nás je důležité využít potenciálu, který nabízí samotný prostor, vyřešit dispozici domu tak, aby byl obyvatelný již sám o sobě.“

PŘIROZENÁ ZAHRADA
I zahrada je projevem životní filozofie majitelů. Je vlastně pokračováním louky, na které byl dům postaven. Přednost má vegetace, která sem přirozeně patří. Zatím na ni nezbývá příliš času, pro rodinu je však důležitý prostor a výhled, který poskytuje. Pro zpevnění plochy kolem domu nebylo možné vybrat jiný materiál než přírodní kámen. Ten se objevuje i v gabionových zídkách, které tvarují terén kolem domu. Zídky jsou zároveň využity k ukládání nářadí, venkovního nábytku a jiných potřebných předmětů, spodní skrývá i vnější jednotku tepelného čerpadla.

 

13

14

Ing. arch. Markéta Smrčková,
Tomáš Starý
Lennox architekti, s. r. o.
V roce 1998 jsme založili ateliér Lennox s cílem dělat architekturu, architekturu bez předsudků… Časem jsme zjistili, že předsudky jsou to jediné co máme, takže s tím odstraňováním jsme zase tak nespěchali, nic by nám nezbylo. V roce 2015 stále děláme architekturu, baví nás to a na předsudky chvílemi zapomínáme…“
Vybrané soutěže
2012 – 1. místo Penzion pro seniory, Opava
2011 – 2. místo Smuteční síň, Roudnice nad Labem
2010 – 2. místo Zastupitelský úřad ČR ve Washingtonu, USA
2001 – 1. místo Areál Zastupitelského úřadu ČR v Litvě
Kontakt:
Praha 6, Na Petynce 38
tel.: 608 982 637
www.lennox.cz

Edit: