Dům s úchvatným výhledem

Zdálo se, že na svažitém pozemku hustě zarostlém křovisky snad ani nemůže vzniknout přívětivé obydlí. Architekt Luděk Rýzner však již první studií rodinného domu investory nadchl.

Život v městském bytě mladým manželům naprosto vyhovoval, rozhodně nepomýšleli na bydlení někde za městem. Vše se však změnilo po narození prvního dítěte. Uvědomovali si ohromné přednosti vlastní zahrady a volné přírody v blízkém okolí. Bylo jasné, že pro život s dětmi bude nejlepší postavit si dům v pěkném prostředí.

OPOMÍJENÉ MÍSTO

Oblast se zalesněnými kopci, mezi nimiž se klikatí řeka, měli v paměti z několika výletů. Při jedné průzkumné vyjížďce si všimli tabule nabízející několik pozemků. „Na místě nás okamžitě zaujal úžasný panoramatický výhled přes celé údolí,“ vzpomíná na první dojem náš hostitel. „Parcela sama byla v hrozném stavu. Žádná přístupová cesta, žádné sítě, jen nevábný zplaněný svah porostlý hustým křovím. Bylo těžké si představit, že tady může být dům se zahradou.“ Umístění uprostřed stávající obce a dojem z výjimečného výhledu však převážil. „Věděli jsme, že nepůjdeme na žádné nově rozparcelované a zastavované pole. Nechali jsme si udělat studii, a když jsme viděli, že by se tu dal postavit pěkný dům, pozemek jsme koupili. Pohled na protější zalesněnou stráň je fantastický a na prudkém svahu nehrozí, že ho nějaká stavba pod námi zacloní.“

Velikánská okna zasazená v hliníkových rámech stíní vnější žaluzie.

PŘESNĚ CÍLENÝ PROJEKT

Nastávající stavebníci od začátku věděli, že na domě nechtějí sedlovou střechu a že místo je natolik specifické, že na něm nelze realizovat standardní typový projekt z katalogu. Svažitý lichoběžníkový pozemek vyžadoval originální návrh respektující a využívající jeho vlastnosti. „Můj kolega mi doporučil architekta Rýznera, prohlédli jsme si jeho prezentaci a seznali, že jeho tvorba se nám hodně líbí. Na sjednané schůzce jsme si vyjasnili, co zhruba chceme.“ Klienti si představovali dům v moderním minimalistickém stylu se třemi pokoji pro děti, neboť plánovali, že u jednoho dítěte nezůstanou. „Aktivně sportujeme a v domě jsme si přáli krytý bazén, využitelný po celý rok.

Od stolu mají skleněnými stěnami výhled na dvě strany. Jednoduchá knihovna je bílá, aby barevno

Máme rádi uvolněný prostor, již v předchozím bytě jsme měli otevřenou kuchyň byť situovanou trochu stranou. Věděli jsme, že centrem příbytku je kuchyně a jídelna, proto jsme chtěli spojený obývací pokoj s jídelnou a kuchyní. Jakmile nám architekt poslal první studii, shodli jsme se, že přesně vystihuje naše přání. Jak vnitřním uspořádáním, tak vnějším vzhledem. Nadchlo nás, jak se trefil do našeho vkusu, návrh se pak upravoval jen minimálně.“ V poslední fázi projektování je potřeba specifikovat takové detaily, jako je například umístění zásuvek. Pro laika může být obtížné představit si budoucí prostor jen z výkresů. „Je velmi důležité všechno včas dobře promyslet a předejít tak pozdějším předělávkám. I v tom jsme se spolehli na pana architekta, nicméně určité úpravy ve velikostech některých místností, umístění zásuvek a vypínačů, směrech otvírání dveří a oken a podobně bylo potřeba provést,“ přiznává majitel. „Máme kladný vztah k novým technologiím a jako základní tepelný zdroj jsme chtěli tepelné čerpadlo. Považujeme ho za rozumnou investici, obzvlášť s energeticky náročným bazénem.“

DANOSTI PROMĚNĚNÉ V PŘEDNOSTI

Z ulice se stavba jeví jako průnik dvou kolmo přes sebe položených hranolů, ale tvar je poněkud složitější, na jižní straně se přizpůsobil lichoběžníkovému pozemku. Dvoupodlažní dům stojí na nejvyšším místě při horní hraně pozemku, kde je nově zbudovaná cesta. Směrem k jihu je výhled do údolí, na východní straně se rozkládá vlastní zahrada, dole zakončená opěrnou zídkou. Ložnici rodičů s vlastní koupelnou a šatnou odděluje chodba od tří dětských pokojů. Někoho překvapí, že klidová část s ložnicemi je ve spodním podlaží a společenská zóna v podlaží horním. Vyplývá to z konfigurace terénu a přístupu do domu odshora. Výhodou je, že pokoje vespod jsou vždy chladnější, což je pro spaní příjemné. Ložnice jsou v úrovni zahrady a horní podlaží má po celé délce jižní strany velkou terasu. Architekt Rýzner připomíná zvláštní okolnosti spolupráce: „Dům měl velice pěkný pozemek s poměrně komplikovaným profilem. Zajímavé bylo, že klient v té době pracoval v Moskvě, kde jsme shodou okolností prováděli autorský dozor na přestavbě rezidence velvyslance podle našeho projektu. Takřka celý dům a vývoj projektu jsme komunikovali elektronicky nebo jsme si dávali schůzky v Moskvě v Českém domě.“

Praktická šatna je umístěna mezi ložnicí rodičů a koupelnou.

DÁLKOVÉ STAVĚNÍ

„Pobývali jsme služebně v zahraničí a celou stavbu jsme organizovali na dálku. Velmi důležitý byl stavební dozor, který odvedl výbornou práci,“ hodnotí majitel. „Dlouho jsme vybírali materiál na fasádu i jeho barevný odstín. Jsou to lehké polymerované obkladové pásky s minerálním plnidlem.“ Architekt navrhl rozmístění nábytku i vzhled některých jednotlivých kusů. Interiéry jsou prosvětlené, vzdušné, nezatížené přemírou nábytku. Velkoprostorová skříň je při jedné stěně v chodbě, v domě je dostatek šaten a skladů.

V koupelně rodičů použili velkoformátové obkladačky v kombinaci s mozaikou malého barevného rozdílu.

ARCHITEKTURA PRO POHODLNÉ BYDLENÍ

„Z nového domu jsme nadšeni, jsme tu šťastní,“ shrnuje majitel. Velmi důležitý byl výběr architekta, jsme maximálně spokojeni. Byl jsem velmi překvapený, jak dokonale vystihl naše představy. Dům je promyšlený, je vidět, že architekt má i praktickou zkušenost a nekreslí jen hezké obrázky na pohled. Stavebníkům bych doporučil pořádně si prověřit stavební firmu z několika zdrojů. Původně vybranou stavební firmu jsme museli v průběhu stavby vyměnit, protože zcela zklamala naše očekávání z pohledu kvality a termínů, dostavba s novou firmou již proběhla bez problémů.“

VIZITKA DOMU

Plocha pozemku: 1390 m2
Zastavěná plocha: 310 m2
Užitná plocha: 300 m2
Architekt: Luděk Rýzner, OK PLAN architects
Dodavatel: BVS HK s.r.o.
Dvojpodlažní dům zapuštěný do svahu
Nosné zdi: cihelné bloky
Strop: ŽB monolit, horní strop keramický systém
Střecha: plochá, krytá folií
Fasáda: zateplená, tenkovrstvá omítka,
obkladové pásky CAPAROL
Okna: rámy hliníkové SCHÜCO, dvojskla
Dveře: atypické, matný lak, posuvné dveře z celoskleněné tabule
Podlahy: kouřový dub, hevea, keramická dlažba
Vytápění: tepelné čerpadlo, plošný kolektor v zemi, podlahové topení, u bazénu stěnové topení, krb dvojstranně prosklený
Schodiště: schody nesou do zdi vetknuté ocelové pruty a zavěšená táhla, schodnice kouřový dub

Karla Mafková
Foto: Pavel Rydl

Edit: