Vše na padesáti metrech

2

Pro jídelní místo designér zvolil vyšší sezení s jednoduchým stolem, aby gradoval výšku od sedačky přes jídelnu k vysoké lednici. Jako bonus nabízí barová židle jinou perspektivu pohledu na byt.

 

Atypičnost rekonstruovaných půd může vést k bezradnosti při jejich zařizování. Je proto na místě přizvat si profesionála. Nejde jen o krásu, ale zároveň o co nejlepší využití prostoru. Podívejme se, jak se interiérovému designérovi Ivu Prokelovi podařilo na padesáti čtverečních metrech vytvořit mladistvý byt se všemi potřebnými funkcemi.

Byt v činžovním domě ze čtyřicátých let slouží jako vzorová přestavba půdních prostorů, které postupně rekonstruuje společnost SNEO pro Městskou část Praha 6.

1

Ve vstupním prostoru je vše, co má být, a v souladu s řešením hlavního prostoru co nejvíce odlehčené – skříň vyrobená na míru zkosenému stropu i stupňovité podlaze, botník, zrcadlo. Volnost podtrhuje věšák z lana zatíženého závažím a opatřeného háčky.

 

NETŘÍŠTIT PROSTOR
„Hlavním benefi tem tohoto bytu jsou velká ateliérová okna, která vyniknou jen tehdy, zůstane-li prostor otevřený,“ říká Ivo Prokel. Z toho vyplynula i cílová skupina, pro kterou je byt zařízen – mladý pár či singl… „Výhodou bylo, že jsem byl ke spolupráci vyzván v době, kdy se začínal rodit stavební projekt, který jsem měl možnost připomínkovat a dosáhnout toho, aby prostor zůstal působivý a byl přitom maximálně využitelný.“ Příčkami je proto vyčleněna pouze vstupní část, koupelna a komora. Díky tomu nás po vstupu do hlavní obytné místnosti doslova ohromí světlý prostor s vysokými členěnými okny, dodávajícími více než dostatek světla. Okna poskytnou výhled na střechy okolních domů, častěji však bývají zastřená lehkými bílými žaluziemi, které světlo příjemně rozptýlí.

4

Vysoko položený zkosený prostor je vtipně využit jako skříně, přístup k nim umožňuje posuvný žebřík.

 

5

Transparentní japonská stěna zajišťuje ložnici intimitu, přitom dovoluje dennímu světlu přicházet i do pracovny. Celý obytný prostor sjednocuje dubová podlaha.

 

6

Tmavá stěna vytváří pozadí pro kuchyň a jídelní místo, sjednocuje je.

 

NIC NESCHÁZÍ
„Do tohoto prostoru bylo třeba dostat všechny bytové funkce – kuchyň, jídelnu, místo na odpočinek i na spaní, a také pracovnu. Scházet nesměly ani úložné prostory,“ popisuje designér. Jednotlivé funkční sekce jsou nenápadně vymezeny rozmístěním nábytku. Místo pro kuchyň bylo více méně dané tvarem místností a umístěním přívodu vody a odpadu. Na ni navazuje vysoký jídelní stůl s barovými židlemi. Dvě ateliérová okna pak napomáhají pocitovému oddělení obytné odpočinkové části od ložnice, které podtrhuje umístění pohovky, k níž přiléhá stejně vysoká ložnicová komoda. „Obytná část musela navazovat na jídelnu a kuchyň, z čehož vyplynulo umístění postele naproti dveřím, což není ideální. Tuto slabinu jsem řešil dvěma vysokými japonskými stěnami. Jsou natolik transparentní, aby prostor zůstal prosvětlený, přitom však poskytují dostatečnou intimitu.“ V rohu částečně odděleném výčnělkem komína vznikla pracovna, oddělení je zdůrazněné policovou skříní přiléhající ke komínovému tělesu. Také v tomto malém bytě bylo třeba připravit dostatek úložných prostor, aby nemusel být zatížen velkými skříněmi. Nahrazuje je komora vedle koupelny a vtipně řešený těžko využitelný zkosený prostor nad koupelnou a komorou. Designér ho uzavřel dvířky, snadno otevíratelnými na dotyk. Takto vzniklé skříňky skrývají mimo jiné i klimatizaci, jsou přístupné pomocí posuvného teleskopického žebříku, který pojíždí na kolejnici a je možné ho přiblížit nebo oddálit. Takové řešení bylo možné zvolit díky tomu, že byt není určen pro rodiny s dětmi či osoby s pohybovým omezením.

7

8

9

NÁBYTEK NA MÍRU?
Tyto skříně stejně jako všechen další atypický nábytek vyrobila firma Z.K. interiéry z Pazderny u Frýdku-Místku, se kterou Ivo Prokel výhradně spolupracuje, i když se jako v tomto případě jedná o vzdálenou zakázku. Atypické prostory nutně vyžadují i atypický nábytek, hlavně skříně a police, které se přizpůsobí potřebným tvarům a rozměrům, avšak ne všechno je nutné individuálně navrhovat. I vzhledem k omezenému rozpočtu vybral designér mnohé ze zařizovacích předmětů například v IKEA či v internetových obchodech, jako například Designoutlet či Eco-design.

10

Dlažba prochází celým vstupním prostorem a prochází do koupelny bez prahů a přechodových lišt.

 

12

ŠEDÁ A BÍLÁ
Barevně je byt řešen v tónech od bílé po černou. Převládá bílá výmalba a bílé korpusy a dvířka skříněk, s níž kontrastuje sytá šedá stěna a ve stejném tónu deskový obklad stěny kuchyňské linky. „Šikminy jsou krásné a neměly by se zatěžovat nějakou barvou, ponechal jsem je proto bílé. Navíc zde nezůstalo původní trámoví, tedy i trámy jsou obloženy bíle,“ vysvětluje Ivo Prokel. „Mám rád šedou, protože předpokládám, že každý, kdo si zařizuje interiér, přinese množství barevných věcí, nejen cílených doplňků, ale v knihovně má každá kniha jinou barvu, položíte tašku, přehodíte šaty přes židli, mnoho barevného se objeví na kuchyňské lince… Šedá vytváří klidné pozadí tomuto barevnému zmatku, i dřevěná dubová podlaha krásně zazní právě díky šedé. Vždy je možné najít si nějakou barvu, která interiér doladí, tady je to světle tyrkysová.“ A navíc v tomto bytě je nejdůležitější světlo – jak přirozené, tak umělé, které rozehrává hru různých odstínů, rozhodně to není šedobílý byt.

13

1 – vstup 2 – koupelna 3 – komora 4 – obytný prostor s ložnicí

 

14

Mgr. Ivo Prokel
interiérový designér
Absolvent Pedagogické fakulty — katedra výtvarné tvorby na Ostravské univerzitě a Střední uměleckoprůmyslové školy v Brně — ateliér tvorby nábytku a interiéru. Od roku 2004 spolutvůrce pořadu České televize Bydlení je hra. Rostoucí zájem vedl v roce 2009 k založení interiérového studia, v němž spolupracuje s týmem zkušených architektů a designérů a nabízí svůj nezaměnitelný pohled na interiér. Zajišťuje i kompletní realizaci návrhu interiéru v rámci celé České republiky, a to od podlahovin přes výrobu nábytku na míru až po doplnění uměleckými a výtvarnými díly.
Kontakt:
IVO PROKEL
Interiérové design studio
tel.: 739 080 739
www.ivoprokel.cz

Edit: