Koupelnový nábytek

Zařídit koupelnu, zvlášť když se její velikost počítá spíš jen na decimetry než metry čtvereční, je skoro stejná záhada jako vysvobodit pověstného ježka z klece. Jen u nábytku máte problém opačný: skříňky musíte dostat dovnitř, i když se na první pohled zdá, že už se tam nevejdou. Ovšem nábytek i do takových malých prostorů patří, vyberte si s námi ten pravý.

Pro každého něco: tak by se dala shrnout nabídka obchodů a studií s koupelnovým nábytkem. Najdete zde speciální kolekce určené jak do malých koupelen, tak zajímavé novinky pro ty, kteří na nějaký ten centimetr či korunu nekoukají. Ti se pak mohou orientovat podle poslední módy, která preferuje dřevo a nestárnoucí bílou barvu. Své místo si však v koupelných nachází i šedá a setkat se můžete s barvami, jako je fialová nebo bordová.

2

Série Deko se skládá z bílého lakovaného stolku s retro nohami, který stojí 57 800 Kč, a doplňuje ho zásuvková skříňka pod stolek za 34 500 Kč se zrcadlem o velikosti 150 x 70 cm. To stojí 12 400 Kč, ceny jsou bez DPH. Il Bagno

1

Koupelnová dvířka lze digitálně potisknout technologií Overface, třeba motivem bublin či jakýmkoli jiným, který si můžete vybrat z vlastního archivu nebo galerie firmy. Tisk navýší cenu dvířek o 2100 Kč. Trachea

BÍLÁ: BARVA MÓDY A ČISTOTY

Není to tak dávno, kdy bílý nábytek rovnal se ten nejlevnější a ne příliš hezký. Ovšem lesklý povrch a všeobecná obliba této barvy velmi brzy způsobily, že bílé skříňky patří nejen mezi nejžádanější, ale i nejluxusnější a nejdražší. Důvody, kromě diktátu módy, jsou dva. Bílá stále platí za barvu čistoty a o tu přece v koupelně jde. A také se hodí všude. Malé koupelny opticky prosvětlí a zvětší, ve velkých tvoří neutrální a vhodný základ pro kombinaci s dalšími materiály – nadčasovou a elegantní kombinaci vytvoříte třeba kombinací bílé a dřeva – nebo více či méně výraznými barvami. Trochu překvapivě jí konkuruje šedá. I když jak potvrzují odborníci, ono to tak překvapivé není. Jde o dobrou alternativu pro ty, kdo si přejí nadčasovou koupelnu, ale celobílá se jim zdá nudná nebo nezajímavá a dřevěné ani barevné doplňky je nelákají. Pak zazáří šedá, která se v interiéru chová stejně jako bílá. Ve vysokém lesku – matný šedý nábytek seženete jen těžko – působí jako zrcadlo a díky odrazům dokáže prostor opticky zvětšit. A protože se řadí mezi neutrální odstíny, i ji jde snadno kombinovat s jinými materiály a výraznými barvami. Dokonalejší výrobní technologie pak přejí také dřevu v koupelně, pravému i imitaci tohoto přírodního materiálu. Platí, že designéři volí dřevo v jeho přírodním odstínu. Pokud jde o imitace, vypadá nábytek jako z dubu či ořechu, které se v posledních letech vrátily do módy. U nábytku z masivního dřeva pak firmy volí exotické dřeviny, tedy hlavně wenge, makasar či zebrano.

3

4

Závěsné skříňky pod umyvadlo DE70 BOURGIE a DF65 ATELIER nabízí firma Keramika Soukup včetně keramických umyvadel. První má šířku 75 cm a stojí 9348 Kč. Druhé měří 65 cm a pořídíte ho za 9120 Kč.

5

Skříňka Wenge Naturel má rozměry 35 x 31,5 a výšku 82 cm. Skrývá v sobě praktický výklopný koš na prádlo. SIKO Koupelny ji prodávají za 4990 Kč.

KDYŽ SE V KOUPELNĚ USADÍ DŘEVO

Už výčet barev a dřevin to naznačuje – trendy v koupelnovém nábytku kopírují všeobecnou módu světa bydlení. Proto není divu, že i skříňky určené do této místnosti vypadají tak, že byste se za ně nestyděli ani v obývacím pokoji. Podobně jako v obývacích místnostech i v koupelnách designéři preferují dvířka hladká, bez úchytek či dalších dekorativních prvků. Otevírají se pomocí takzvaného dotykového ovládání známého hlavně z kuchyní. Na přední čela tak stačí jen lehce zmáčknout nebo ťuknout kolenem a ona se sama otevřou. Podobně se po lehkém dotyku zavřou, a to bez zbytečných ran. Levnější variantou jsou pak dvířka, která mají v horní části vyfrézované po celé své délce několikacentimetrové madlo, do kterého pohodlně zastrčíte prsty a otevřete. A stejně jako v obytných místnostech i v koupelně nacházejí uplatnění závěsné sestavy. Jejich výhody jsou jak hezčí vzhled a to, že působí lehčím a subtilnějším dojmem než nábytek stojací, tak praktičnost. A nejde jen o to, že pod nimi snadněji vytřete, aniž by vám překážely nožičky. U závěsného nábytku si můžete nastavit výšku podle potřeby, což přivítají obzvlášť lidé nadměrných či podměrných velikostí.

6

Vysoké a úzké skříňky se vejdou i do malé koupelny. Například boční sloup Ravak Uni vlevo od umyvadla má velikost 41 x 35 a výšku 180 cm. Jeho cena je 7590 Kč. Vpravo stojí skříňka se zásuvkou ze stejné kolekce, která se prodává za 6490 Kč.

7

Koupelnový nábytek Dreja Plus od Dřevojasu v provedení švestka skvěle zapadne do každého interiéru. K dostání je v závěsné variantě i na nožičkách. Pořídit ho lze v ceně od 7270 Kč.

8

Elite – to je praktická sestava nábytku českého výrobce EDEN, která se skládá ze skříňky pod umyvadlo široké 60 cm, vyrobené z laminátu imitujícího dekor olivového dřeva. Cena je 7070 Kč a doplňuje ji zrcadlo a vysoká skříňka, které přijdou na dalších 4170 a 5770 Kč bez DPH.

NÁBYTEK DO MALÝCH KOUPELEN

I když obchody a studia nabízejí nepřeberné množství nábytku, do malých prostorů se však nehodí vše. A to se týká nejen rozměrů, ale i jeho vzhledu. Rozhodně to však neznamená, že byste museli volit jen bílé kousky či světlé dřevo. I do malých koupelen lze dát střední a tmavší odstíny, aniž aby prostor zahltily a opticky zmenšily. Stačí tmavý nábytek doplnit světlými obklady a dalším zařízením a dopřát si zde dostatek světla. Také se držte zásady, že do malých prostorů jsou lepší plné skříňky než otevřené police. Nejenže do nich dáte zpravidla více věcí, ale prostor působí čistým a uklizeným dojmem, ne roztříštěně. I když máte opravdu malou koupelnu, vždy byste měli mít volné místo pod umyvadlem a využít můžete i horní část stěn. Do nich jsou ideální skříňky, které připomínají kuchyňské horní skříňky, takzvané „klopny“, a otevírají se stejně. Dvířka také vyklápíte směrem nahoru, proto na malém prostoru nezabírají další místo.

9

Koupelnový nábytek IKEA Godmorgon nabízí skříňky pod umyvadlo a nástěnné díly v několika barevných provedeních a rozměrech. Cena za kus začíná na částce 1790 Kč.

10

Koš na prádlo k vysoké a nízké spodní skříňce z kolekce Bern v bílém lesklém laku koupíte u firmy Richter + Frenzel za 872 Kč, cena skříněk samotných začíná na 2291 Kč.

POZOR NA HRANY!

Rozdíl mezi koupelnovým a obývákovým nábytkem však minimálně jeden existuje. Ten do koupelny musí být kvalitnější, aby odolal zvýšené vlhkosti a působení vody. Proto při nákupu skříněk z tuzemských dřevin dávejte pozor na to, kolika vrstvami laku, vosku, či oleje je jejich povrch ošetřen. Při koupi zkontrolujte, zda je dřevo ošetřené a nalakované nejen na povrchu skříňky, ale také zezadu a ve vnitřním úložném prostoru. Stejně postupujte i v případě nábytku vyrobeného z MDF desky a lamina. Důležité je pak zkontrolovat především hrany nábytku. Právě skrz netěsnosti a poškození v těchto místech se do korpusu nábytku nejčastěji dostává voda, která dokáže celý nábytek nenávratně poškodit.

11

Designová novinka roku 2012 – to je jednozásuvková skříňka Galaxy v provedení Spring něžné květy, kterou zdobí nejen krásný design dvířek, ale především krystaly Swarovski. U firmy MYJOYS je k mání v ceně 75 390 Kč.

Více informací se nachází v červencovém vydání z roku 2012, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.php

Datum vydání: 3. 3. 2016

Edit: