Vzduch čistý!

Ruku na srdce, můžete toto říci ve své kuchyni? Pokud ano, pak je vše v pořádku. Pokud ne, zaměřte se na digestoř. S velkou pravděpodobností jste něco zanedbali při jejím výběru.

DŮLEŽITÉ PRO VÝBĚR

Podle výrobců je základním parametrem pro výběr digestoře výkon, který musí odpovídat velikosti prostoru, v němž bude digestoř čistit vzduch. Vliv na účinnost odsavače má přitom konstrukce spotřebiče – jak plocha filtrů a jejich umístění, tak vedení vzduchu či provedení odtahu. Spojování kuchyní a obývacích pokojů v jeden velký společný prostor dodává na významu i parametru hlučnosti. Pozor však – výsledná hlučnost nezávisí na údajích od výrobce, ale velkou měrou i na instalaci. Příliš dlouhé odtahové potrubí, jeho špatný sklon, mnoho ohybů a redukcí, to všechno negativně ovlivňuje vlastnosti odsavače – zvyšuje jeho hlučnost a zároveň snižuje výkon.

SNADNÝ VÝPOČET

Výkon digestoří se udává v metrech krychlových za hodinu. Vypočítává se jako objem místnosti (šířka x délka x výška), který se násobí číslem 7 (minimálně tolikrát je během hodiny třeba vyměnit vzduch v místnosti, ideální je ovšem desetkrát). Pro místnost o šířce 5, délce 6 a výšce 2,5 metru je výpočet následující: 5 x 6 x 2,5 x 7 = 525 m3/hod. Výsledek lze považovat za ukazatel vhodného minimálního výkonu odsavače pro danou místnost.

Nástěnný odsavač Miele DA 6096 W Wing. Vítěz dTestu. Vysoký výkon – 650 m3/h na intenzivní stupeň. 10vrstvý nerezový tukový filtr. Bezpečnost a snadná údržba – Miele CleanCover. Pro odtah i recirkulaci. 34 990 Kč, miele.cz

MOHOU KOMUNIKOVAT

I digestoře dnes disponují inteligencí, která spočívá v tom, že s uživateli komunikují: dají vědět, pokud je třeba například vyměnit filtry. Vyspělé modely vás pak téměř neobtěžují. Samy se uvedou do provozu, když začnete s vařením, samy přizpůsobí svůj výkon tomu, co se na varné desce děje, samy se vypnou, když je vzduch opět čistý. A kromě domluvy s uživatelem mohou být také komunikačně propojeny s varnou deskou.

  • Digestoře se dělí podle typu odsávání/filtrace na filtrační (recirkulační), které nepotřebují vývod z domu ven, ale cirkulují vyčištěný vzduch zpět do místnosti, a na odsavače určené pro odtah, které vyvádějí odsátý vzduch ven z domu.
  • Není třeba pořizovat digestoř a varnou desku zvlášť, je možné mít obě funkce – vaření i čištění vzduchu – v jednom spotřebiči. Moderní jsou také výsuvné digestoře určené k instalaci do pracovní plochy.
  • Odsavač by měl být schopen vyměnit vzduch v místnosti sedm až desetkrát za hodinu, a to v takovém režimu, u něhož je hlučnost maximálně 55 decibelů.

Komínový nakloněný odsavač Bosch Serie | 8 DWK98PR60 (90 cm) s přímým výběrem nastavení a osvětlení přes displej nebo pomocí telefonu či tabletu v aplikaci Home Connect. Senzor PerfectAir pro automatickou kontrolu nastavení, maximální výkon a minimální hlučnost. Více na bosch-home.cz.

Používáte digestoř správně?

Zapnout byste ji měli již před vařením, aby vzduch začal správně cirkulovat, volit vhodné výkonnostní stupně podle intenzity vaření a po skončení práce na varné ploše nechat digestoř ještě chvíli pracovat na nižší (a tišší) stupeň pro dočištění.

 

Text: Kateřina Nová
Foto: archiv firem

Datum vydání: 29. 4. 2019

Edit: