Myčky: Víte, co sem nepatří?

myčka nádobí

Foto: Miele

Vysoká teplota, příliš agresivní účinek chemických přípravků i intenzivní působení vody a vlhka – to vše může některé kuchyňské předměty a stolní nádobí i náčiní nenávratně poškodit. Do myčky byste je proto neměli vkládat ani tehdy, volíte-li krátký či šetrný program s nízkou teplotou vody. Které to jsou?

Mezi kuchyňské vybavení, které je lepší umývat v ruce nebo jen otírat vlhkou houbou, patří například:

  • Sklenice a mísy z olovnatého křišťálu
  • Všechny předměty z hliníku, stejně tak jako z dalších „choulostivých“ kovů – z mincovního stříbra nebo cínu, které vlivem vysokých teplot zoxidují a přijdou o svou původní barvu.
  • V ruce myjte raději také výrobky z litiny, jež by v myčce mohla postupně zrezivět.
  • Nepatří sem kuchyňské nože, neboť jejich ostří se zbytečně rychle ztupí
  • Pánve, jejichž povrch by mohl značně utrpět vlivem nešetrných účinků chemických přípravků a přišel by tak o své jedinečné nepřilnavé vlastnosti.
  • Opatrně si počínejte i s lepenými předměty a vybavením z dřeva, jako jsou střenky příborů nebo dřevěná prkénka a misky či proutěné ošatky, mohou se totiž v myčce rozlepit nebo změknout a v důsledku toho se zdeformovat – zvlášť při použití programů s teplotou nad 70 °C.

Na vysokou teplotu si dejte pozor též v případě plastového náčiní a nádobí. To se totiž může zdeformovat nebo roztavit zejména tehdy, je-li uloženo do spodního koše příliš blízko nezakrytému topnému tělesu (u starších přístrojů, novější myčky již mají topné těleso kryté a v bezpečné vzdálenosti od spodního koše).

Do myčky dále nevkládejte ani žádné vzácné předměty, například starožitné nádobí či památný servis po babičce, mohou se totiž zakalit či poškodit a čisticí přípravky postupně vybělí jejich původní glazuru a dekorativní potisk.

Text: Naděžda Vondrášková ve spolupráci se společností Henkel
Foto: se svolením firmy Miele

Datum vydání: 6. 4. 2024

Edit: