Domov jako místo návratů

Byt v pražském historickém činžovním domě zaujal majitelku na první pohled. Čtvrté patro slibovalo podívanou na okolní domy v úzkých ulicích starých Vršovic, orientace východ-jihozápad zase zajímavou hru světla. Symbolický název ulice Na Spojce pak byl pro ni jasným znamením – byt je spojnicí a útočištěm, spojuje její služební cesty po světě v jeden bod, nově vytvořený domov.

Vysoké stropy, velká špaletová okna, poctivé cihlové zdi… Potenciál, který vycítila i majitelka se smyslem pro detail a čistotu prostoru. Architektky z Ateliéru Bárka vyprávějí: „Byt si klientka pořizovala během rekonstrukce rozjeté developerskou firmou. Navržené dispoziční a materiálové řešení jí však nevyhovovalo, a tak hledala někoho, kdo jí pomůže z bytu s velkým potenciálem vytvořit otevřené a lehké místo s kvalitními materiály, a ne dispozičně kopírovaný byt bez těchto vlastností. Na základě našich předešlých realizací si vybrala právě náš ateliér a projekt plný detailů, poctivých materiálů a zajímavých prvků mohl začít.“

V RYCHLÉM SLEDU

Investorka měla jasnou vizi, kterou se autorkám projektu podařilo už během návrhu vystihnout, a realizace pak navazovala v rychlém sledu. Byt bylo potřeba vyčistit od nových nekvalitních konstrukcí, které zpětně nešly použít. Staticky se zpevňovaly nosné konstrukce podlah, zvláště v místě skleněné dělicí příčky. Během stavebních prací se odhalila pěkná klenba v chodbě a cihelné obrazce na stěnách, které po dohodě s investorkou architektky nechaly očistit a zachovaly. Kvůli původnímu rákosovému stropu bylo v celém bytě třeba vybudovat podhled. Z prašného neútulného bytu se vylouplo zářivě čisté místo.

Z JEDNÉ MÍSTNOSTI DVĚ

Dispozičně je byt řešen jako 1+1, avšak díky skleněné akustické příčce se závěsem jej lze považovat za funkční 2+1. Příčka dělí kuchyni od obývacího pokoje, který se v případě potřeby oddělí jako hostinský pokoj. Na podlaze je položena dřevěná podlaha z běleného dubu. V hlavní obytné místnosti je kuchyň řešena rozměrným šedým boxem s varnou plochou, skrytými rozvody digestoře a množstvím úložných prostor. Centrální ostrůvek je ve stejném dekoru, avšak tmavší barvy. Pracovní deska z umělého kamene má v lité frakci zlaté částečky, které reflektují mosaznou baterii u dřezu.

SEZENÍ NAD KNIHOU

Sedací a úložná lavice z bělené březové překližky podél delší stěny pokoje je v dispozici zásadní. Paní je vášnivou čtenářkou, která místo večerů u televize raději tráví chvíle nad knihou. Lavice jí k tomuto koníčku nabízí nespočet možností. Je také úložná, schovává radiátor vytápějící plochu k sezení, a současně supluje polovinu míst k sezení u velkého jídelního stolu.
Stůl vznikal dlouho: „Výběr stolu byl snad nejdelším procesem v celé realizaci. Naštěstí výroba stolu dopadla podle představ klientky i našich a je důstojným designovým prvkem v minimalistickém interiéru. Při vzorkování desky jsme dbaly na barevnou a strukturální podobu dřeva na podlaze. Podnož je inspirována tzv. bruselským stylem a materiálově navazuje na design barových stoliček a dalších interiérových detailů.“

VZPOMÍNKY NA RODINU A CESTY

Jídelní židle jsou po babičce, dovezla si je kdysi ze své rodné země, Rumunska. Citlivá repase jim navrátila život. Také květinový koberec v obýváku pochází od malé rumunské řemeslné rodinné firmy. Po komodě v obýváku pátraly architektky z Ateliéru Bárka dlouho. Nakonec se podařilo sehnat malou lékárnickou komodu z investorčiny oblíbené Francie. Detaily a příběhy při výběru a celé realizaci vytvořily z bytu Na Spojce oázu domova pro pracovně vytíženou majitelku, která se konečně vrací ráda domů.

ZÁZEMÍ PLNÉ SLUNCE

Dlouhá úzká chodba, do níž je zakomponována velká vestavná šatní a úložná skříň, je zakončena vstupem do ložnice. Kazetové dveře s nadsvětlíkem umožňují, aby se ložnice mohla s chodbou podělit o ranní slunce. V budoucnu se snad podaří čiré sklo vyměnit za pískované dekorativní, které majitelka ukořistila z odstraňovaných vchodových dveří do domu. Ložnice je ranní oázou světla, kterou si klientka přála co nejsvětlejší a bílou. Malý zázrak, který navíc splnil potřebu úložných prostor i místa pro knihy.

Ani koupelnu architektky nezatěžovaly výraznými barvami, na bílém základu vynikají černé armatury a další černé doplňky.

PROMYŠLENÁ HYGIENA

Koupelna a toaleta je schovaná za posuvnými dveřmi na celou světlou výšku bytu, téměř tři metry. Polovinu plochy koupelny zabírá sprchový kout, který přizdívkou schoval rozvodné stupačky. Do přizdívky se vešla nika na odkládání kosmetických potřeb. Kout dělí od zbytku koupelny jen skleněná příčka v černém rámu, který barevně koresponduje s barvou baterií, koupelnové skříňky, a vlastně i s mnoha dalšími detaily v bytě. V místnosti s toaletou je za nábytkovými posuvnými dveřmi schovaný kotel a technické rozvody domu. Do koupelny a na toaletu architektky vybíraly obklady a dlažby s historizujícím dekorem, pod nimi je instalováno podlahové topení.

VIZITKA BYTU

Dispozice: 1+1 (2+1)
Rozloha: 72m2
Realizace: 2019
Stěny: cihlové, skleněná příčka
Okna: špaletová
Podlahy: bělený dub, dlažba
Dveře: dřevěné
Vytápění: plynový kotel, podlahové topení v koupelně a na WC

ATELIÉR BÁRKA

Ing. arch. Barbora Jandová
Ing. arch. Karolína Röschl

Jsme ateliér Bárka. Tvoříme architekturu. Vnímáme prostor.
Věnujeme se architektuře od malých měřítek po ta velká.
Vždy se stejnou důležitostí, komplexností a zodpovědností.
Baví nás práce s klienty, hledání možných řešení a (ne)očekávaný výsledek.

Text: Jana Matoušková
Foto: Tomáš Jána

Edit: