Flexibilita, variabilita

Často frekventované pojmy v době zrychlujících se společenských procesů. Pružná přizpůsobivost lidských zdrojů a proměnlivost produktů. Zaujal nás moderní objekt, jehož investoři si uvědomovali, že ani dům není dobré chápat jako něco defi nitivního. Plánovitá připravenost k mnoha variantám jeho vnitřního uspořádání je mimořádná.

Jak dům vznikal, nám vyprávěla paní, která stála u jeho zrodu a celý průběh koordinovala: „Náš původní záměr byl pro dvě dcery postavit dva shodné domy. Okolí stavební parcely jsme dobře znali, bydlíme v téže ulici, táhnoucí se šikmo svahem. Nelíbilo se nám, že skoro všichni, kteří začali stavět při horní straně svojí parcely, dosypávali zeminu, aby si pozemek srovnali, čímž vznikly nepřirozené a nepravidelně rozházené terénní zlomy. Kdyby to tak udělali všichni, na spodním konci ulice by vznikl přes deset metrů vysoký násyp, který by musela držet masivní opěrná zeď. Takové radikální přetváření terénu jsme nepovažovali za vhodné, raději jsme chtěli zachovat jeho přirozenou konfiguraci a stavbu tomu přizpůsobit.“

DIALOG S ARCHITEKTEM

Výběr architekta nebyl složitý. Vypracováním projektu byl pověřen architekt Peter Sticzay-Gromski, který s investory spolupracoval již při ztvárnění interiérů jejich vlastního domu. Už při zadání projektu nového dvojdomu investoři vyjádřili požadavek na širokou užitnou variabilitu. „Vzhledem k tomu, že v současné době dcery střídavě pobývají v zahraničí, zamýšleli jsme se nad různými variantami využití velkého prostoru dvojitého domu. Velký objekt se špatně pronajímá, snadněji se obsadí menší části. Nechali jsme ho rozdělit na čtyři uživatelské jednotky s požadavkem snadných změn vnitřního dělení.“ Probouráním nových dveřních otvorů nebo naopak zazděním zůstala otevřená možnost prostory spojovat nebo naopak dělit na menší funkční jednotky. Takové zásadní změny měly být snadno proveditelné bez zásahu do vnějšího vzhledu objektu, jehož styl měl být střídmě elegantní, v souladu s protějším domem, kde investoři žijí. Náročné zadání splnil architekt k naprosté spokojenosti klientů. „Práce na projektu probíhaly v průběhu více než jednoho roku, protože jsme si nechávali čas na rozmyšlenou při rozhodování o různých variantách, které architekt navrhoval. Věnovat fázi projektování dostatek času se určitě vyplatí, protože se definitivně rozhoduje o zásadních věcech.“

V úrovni horního podlaží je terasa s trávníkem a zimní zahradou. Plot tvoří ocelová lanka a popínavé rostliny.

KRÁSA VYCHÁZEJÍCÍ Z UŽITKU

Spojením dvou rodinných domů vznikla originální stavba jasného výrazu, na hony vzdálená představě nějakého fádního monobloku. Díky hravě působícímu členění hmot v souladu s dělením vnitřních prostor vznikla oku lahodící skladba zachovávající si proporce rodinného domu. Na fasádě se střídá přísný řád šedého keramického obkladu se zářivě bílou omítkou. Dům stojí na horní hraně pozemku, kde je přístupová komunikace. Z ulice se objekt jeví jako jednopodlažní, druhé podlaží je o úroveň níž, částečně zapuštěné do svahu. Jedna polovina dvojdomu je toho času rozdělená na tři samostatné jednotky. Jedna dcera, vracející se občas ze zahraničí, má ve spodním podlaží dvoupokojový byt s kuchyňským koutem. Vedle bytu má její bratr ateliér se samostatným vstupem z ulice. Ateliér je v části plochy otevřený na výšku obou podlaží, aby zde výtvarník mohl tvořit díla větších rozměrů. Ve spodním podlaží se nachází ještě technická místnost, v níž je umístěno tepelné čerpadlo, vytápějící oba domy, bojler, centrální vysavač pro jeden dům a odpadové hospodářství. V horním podlaží této poloviny domu je vzorkovna internetového obchodu s dětským oblečením. Dům je postavený jako železobetonový monolit, ale v určitých místech jsou zděné příčky, které je možné vybourat a prostory propojit. Velmi jednoduchými úpravami lze rychle změnit dispozici podle různých potřeb. Dvoupokojový byt lze spojit s ateliérem i s provozovnou nahoře. Je možné užívat dva domy samostatně anebo celý objekt propojit v jeden dvougenerační dům.

Součástí ryze soukromé zóny ve spodním podlaží je rodinný obývací pokoj. Dole jsou všechny podlahy z dubového masivu.

PRO SPOLEČNOST I PRO RODINU

Prohlédli jsme si druhou polovinu, která je uspořádána jako jeden dvoupodlažní rodinný dům. Od vstupu v horním podlaží se prochází chodbou s objemnou vestavěnou skříní do rozlehlého obytného prostoru, určeného pro všechny společenské příležitosti. Zde se nachází plně vybavený kuchyňský kout, jídelna a klubová část s krbem. Prosklená stěna umožňuje výhled přes údolí daleko do krajiny. Vyjít lze na terasu se zahrádkou a do zimní zahrady. Pod schodištěm je druhý téměř stejně velký obývací pokoj, také s plně vybaveným kuchyňským koutem. Dům obývá rodina se dvěma malými dětmi. Pokud nemá návštěvu, může celý den prožít ve spodním podlaží, kde mají děti v jedné rovině přístupnou rozlehlou zahradu. Spodní intimní zóna zahrnuje ložnici rodičů s připojenou šatnou, dětský pokoj, dvě koupelny, pracovnu a technickou místnost. Uživatelé si velmi pochvalují život ve spodním podlaží otevřeném do zahrady a dokonale izolovaném od ulice. Předností je rovněž celoročně velmi příjemné klima.

CENNÉ ZKUŠENOSTI

Stavbu chtěli investoři zadat jedinému dodavateli. Z krátkého výběrového řízení vyšla úspěšně společnost Morastav. „Spolupráce s nimi byla skvělá,“ chválí naše hostitelka, „byli jsme naprosto spokojeni. I po kolaudaci byli zodpovědní a spolehliví, ve všem nám vyšli vstříc. Stavba trvala necelý rok a firmu mohu vřele doporučit.“ Když se zeptáme na zkušenosti, slyšíme: „Investoři by se měli zamyslet, jaký dům potřebují, jak ho budou využívat. Měli by uvažovat nad variabilitou řešení do budoucna, kdy potřeby rodiny budou zcela odlišné od doby, kdy se dům staví.“

Koupelna se vyznačuje umírněnou barevností. Výraznou ozdobou jsou čínské znaky vyjadřující jména obyvatel. Černou barvou je napsala Jana Loskutová.

VIZITKA DOMU

Plocha pozemku: 1500 m2
Zastavěná plocha dvojdomu: 450 m2
Architekt: Ing. arch. Peter Sticzay-Gromski, GRIDO, architektura a design, s.r.o.
Generální dodavatel: MORASTAV, s.r.o.
Tepelné čerpadlo: VESKOM, spol. s r.o.

Popis stavby:
Konstrukce:
železobetonový monolit
Střecha: plochá zakrytá fólií
Okna: dřevěná, venkovní hliníkové žaluzie
Vnitřní dveře: šedý lak
Podlahy: dubové parkety, keramická dlažba
Fasáda: zateplená, keramický obklad
Vytápění: tepelné čerpadlo s výměníkem země-voda, podlahové topení, zapuštěné konvektory
Centrální vysavač

Karla Mafková
Foto: Pavel Rydl

Edit: