Jak vybrat chladničku

Důležitým kritériem při výběru chladničky je klimatická třída. Jiné požadavky budete mít na ledničku do kuchyně, kde je celoročně stálá teplota, jiné na přístroj na chatu, kde se teploty často mění. Neméně důležitá je energetická třída, od které se odvíjí spotřeba energie, dále využitelný objem chladničky nebo beznámrazové systémy.

Čtyřdveřová americká chladnička ve světlém broušeném nerezu (model Hisense RQ760N4AIF) obsahuje 352 l v chladicí části a 233 l v mrazicí části. Beznámrazová technologie, rovnoměrná cirkulace ionizovaného vzduchu, dvě extra velké zásuvky Fresh Crisper na ovoce a zeleninu, alarm otevřených dveří. Ve dvířkách je „bar“ s dávkovačem studené vody, ledu a tříště. Doporučená cena 59 990 Kč, foto Hisense

 

Chladničky (nebo chceteli lednice) jsou k dostání v řadě různých velikostí a provedení, jejich základní princip je však shodný – jedná se o izolovaná tepelná čerpadla, která ve svém vnitřku udržují nižší teplotu, než je teplota okolního vzduchu. Tím zpomalují rychlost množení bakterií a pomáhají udržet potraviny déle čerstvé. Co tedy ohlídat při nákupu lednice?

foto Hisense

Energetický štítek

Chladnička je po ekonomické stránce spotřebičem, který vaši peněženku zatíží. Na rozdíl od většiny ostatních spotřebičů totiž chladničky běží takřka nepřetržitě, a proto si pozorně prohlédněte přiložený energetický štítek. Ten od letošního března doznal významných změn. Nejviditelnější z nich je použití jednotné škály energetických tříd od A do G, díky níž zmizí dosud běžné označení s jedním až třemi „+“, přidávanými ke třídě A. Nejúspornější produkty, které mají nyní třídu A+++, tak budou odpovídat přibližně třídě B či C nového štítku. Další novinkou, která se na novém štítku objeví, bude QR kód, jehož prostřednictvím bude možné nahlédnout do evropské databáze výrobků EPREL. Ta umožní jejich snazší porovnání a spočítá například provozní náklady na energii a vodu.

Potřebujete menší chladničku na chalupu nebo do bytu pro babičku či vysokoškoláka? Velkým pomocníkem je vestavný model Bosch KIL24NSF0 s rozměry 122,5 x 56 cm. Pro jednočlenné domácnosti nabízí dost místa pro chlazené (183 l) i mražené potraviny (17 l) a je extrémně tichý (37 dB). K dispozici máte elektronické ovládání teploty. Doporučená cena 16 990 Kč, foto Bosch

 

Užitný objem

Tato informace udává, jaké množství potravin může chladnička teoreticky pojmout. Tvrzení výrobce však nelze brát doslova. Skutečný naměřený využitelný objem ledničky (a mrazničky) může být i o několik desítek litrů menší. Výrobci při uvádění objemu totiž často nepočítají s tím, že v chladničce nebo mrazničce jsou ještě poličky a zásuvky, které výsledný objem snižují. U kombinovaných chladniček se počet poliček pohybuje od tří do pěti, počet šuplíků od jednoho do tří. V mrazicí části se setkáte nejčastěji se třemi šuplíky, někdy jsou však jen dva.

Plášť z tmavého nerezu kombinované chladničky Philco PCD 3602 NFDX ukrývá beznámrazovou technologii Double NoFrost pro déle čerstvé potraviny i ušetření práce, aktivní ionizátor IonFresh i uhlíkový filtr (pro prostředí bez zápachu a bakterií). Speciální přihrádky jsou určeny pro skladování ovoce a zeleniny, masa a ryb. Ovládání dotykovým multifunkčním displejem. Mraznička dokáže fungovat až do –15°C okolní teploty. 16 990 Kč, foto Philco

 

Hlučnost

Výhodnější je pochopitelně zvolit tišší chladničku. Hluk produkovaný tímto spotřebičem, respektive jeho kompresorem, se zdá zanedbatelný, avšak zejména ve večerních a nočních hodinách, kdy je v domácnosti ticho, může působit velmi rušivým dojmem.

foto Philco

 

Klimatická třída

Výrobky chladicí a mrazicí techniky se rozdělují do čtyř klimatických tříd zohledňujících teplotu místnosti, ve které budou stát:

  • SN (Subnormal) – teplota okolí +10 až +32 °C
  • N (Normal) – teplota okolí +16 až +32 °C
  • ST (Subtropical) – teplota okolí +18 až +38 °C
  • T (Tropical) – teplota okolí +18 až +43 °C

Většina přístrojů je určena do několika klimatických tříd zároveň, například SN, N, ST. To znamená, že budou správně fungovat v teplotách odpovídají cích rozpětí všech těchto tříd – ve výše uvedeném případě tedy od 10 do 38 °C. Budeli chladnička stát v chladné spíži, měla by každopádně být z klimatické třídy SN (od 10 °C), horní hranice není v našem klimatu tak důležitá. Nebudeli teplota odpovídat, nebude mít výrobek optimální podmínky pro svůj provoz, což se může projevit nejenom zvýšenou spotřebou energie, ale i na jeho funkčnosti.

Počet kompresorů a termostatů

Pro praktické používání kombinované chladničky nemá údaj o počtu kompresorů příliš velký význam. Nevypovídá ani o výkonu, ani o životnosti. Zato dvoukompresorové modely jsou jednozačně dražší. Mnohem důležitější je, zda má kombinovaná chladnička dva termostaty, tedy zda umožňuje nezávislé a přesnější nastavení teploty v chladicí a mrazicí části. I když většina chladniček s dvěma termostaty má zároveň dva kompresory, některé mají jen jeden. „Při výběru tak můžete na počet kompresorů s klidem zapomenout a vybírat podle počtu termostatů. Na trhu jsou již spotřebiče se třemi termostaty, které umožní separátní nastavení teploty i pro tzv. nulovou zónu, která je určena k uchovávání choulostivých potravin, jako jsou čerstvé maso nebo ryby, výrobci ji nazývají například BioFresh, CoolSelect a podobně. Více termostatů se hodí i v případě, že chcete odmrazit mrazničku při zapnuté chladničce nebo naopak,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Rozměry a počet i typ poliček a boxů

Pokud kupujete kombinovanou chladničku podle rozměrů, počítejte s tím, že pro správné fungování je třeba kolem ní nechat pár centimetrů prostoru kvůli cirkulaci vzduchu (nad ní to pak může být klidně pět nebo deset centimetrů). Doporučené odstupy najdete většinou v návodu k použití. Pokud se jimi nebudete řídit, stoupne vám spotřeba energie. Mimo pečlivé změření místa, kam hodláte novou chladničku postavit, si rozmyslete, na kterou stranu se mají otevírat její dvířka. Některé modely umožňují oboustranné otevírání, což se hodí zejména v domácnostech, kde není místa nazbyt.

Bez námrazy to jde lépe

Hana Hofmannová dále doporučuje vybírat modely s beznámrazovým systémem jak v chladicí, tak mrazicí části: „Odpadá tím nutnost vnitřní prostory pravidelně odmrazovat. Tyto systémy se většinou nazývají No Frost, v poslední době se objevují také názvy Low Frost nebo Smart Frost. Pokud byste chladničku i mrazničku pravidelně neodmrazovali, projeví se to horším fungováním a vyšší spotřebou energie.“

Jak se zbavit staré lednice?

Nejschůdnější možnou cestou je zpětný odběr. V praxi to znamená, že při nákupu nové chladničky máte právo prodejce požádat o odvoz staré ledničky či zařízení podobného typu (pokud této možnosti nevyužijete, můžete samozřejmě lednici odvézt do sběrného dvora). Zpětný odběr, recyklace a likvidace (a jejich financování) patří totiž k zákonným povinnostem výrobců. Aby byl tento proces usnadněn, byly vytvořeny tak zvané kolektivní systémy, které představují neziskové asociace výrobců. Kolektivních systémů je v České republice šest. O velké domácí spotřebiče, kam spadají i chladničky, se starají systémy Elektrowin, RETELA, REMA a OFORecycling.


Typy chladniček

  • volně stojící
  • podstavné – můžete je umístit například pod kuchyňskou linku
  • vestavné – po zabudování do interiéru kuchyně splynou s prostředím a působí nerušivým a elegantním dojmem
  • kombinované modely chladničky s mrazničkou – v horní části chladí a v dolní mrazí (nebo naopak)
  • americké chladničky – chladicí a mrazicí část není rozdělena horizontálně, nýbrž vertikálně. Tyto přístroje jsou kromě vyšší ceny prostorově náročnější.

 


Které potraviny do lednice nepatří?

  • Rajčata – pobyt v chladném prostředí negativně ovlivní jejich chuť a strukturu
  • Vodní meloun – stejně jako rajčata i melouny po delší době v lednici ztrácí na kvalitě svých senzorických vlastností
  • Brambory – v chladničce mohou nepříjemně zesládnout
  • Cibule – rychle měkne a plesniví
  • Česnek – při uložení v lednici začíná poměrně rychle klíčit, měkne, ztrácí říz a snadno zplesniví
  • Pálivé omáčky – chilli a jiná pálivá dochucovadla obvykle nemají problémy s trvanlivostí i několik let při uložení v pokojové teplotě
  • Banány – při nízkých teplotách rychle černají a získávají horší chuť

 

 

text Vanda Jesenská ve spolupráci s dTest

foto se souhlasem firem  Hisense, Bosch, Philco

Edit: