Malý mezi velkými

Ještě několik kroků před cílem jsme nevěřili, že jdeme navštívit rodinný dům. Nadřazeně se tvářící paneláky se však nečekaně rozestoupily a my zahlédli nenápadně schoulenou řadovou zástavbu.

Hmotu krbu pokrývá matný gresový obklad. Zajímavým ho činí skladba formátů dvou šířek s přiznanými spárami bez výplně. Majitelé se zpočátku kontrastní černobílé kombinace obávali. Dnes jsou rádi, že se dali přemluvit. Odstíny černé zvýrazňují prostorové prvky jako překlad a schody. Odezvu našly i na nábytku. Foto: Robo HUBAČ, Vladimír VAVREK ve spolupráci se SUNIX INTERIÉR

Při očekávání nového přírůstku do rodiny se mladý manželský pár začal ohlížet po prostornějším obydlí. Terčem jejich zájmu se staly byty v novostavbách s velkorysou terasou. Několikaměsíční hledání přineslo zasloužené ovoce. Nečekaně objevili starší rodinný dům jen několik ulic od jejich dosavadního bydliště. Splnil více, než čekali od nového bytu. A navíc za rozumnou cenu.
Během první prohlídky se o intimitu bydlení uprostřed sídliště ještě staraly vzrostlé jehličnany. Avšak dříve, než se noví majitelé stihli nastěhovat, zelení strážci opustili své dlouholeté stanoviště. Museli být odstraněni pro velké poškození škůdci.

 

Změny od základu

Stav domu vyžadoval kompletní rekonstrukci.Ve xteriéru si vyžádala renovaci střecha a fasáda. Interiér potřeboval nové rozvody, okenní a dveřní výplně, podlahy a úpravy stěn. Ale ještě předtím byly nutná sanace vlhkých zdí jedné strany stavby. K nemilému překvapení majitelé odhalili příčinu v prasklé sousedově kanalizaci. Po vyřešení tohoto problému se mohli pustit do přestavby, která dodala domu ze sedmdesátých let novou tvář. Napomoc si přizvali architektku Zuzanu Dudákovou, se kterou je spojují obdobné představy a vkus.

Interiérové proměny

Více práce vyžadoval interiér, i když z dispoziční stránky nebylo nutné zásadně měnit řešení vnitřního prostoru. Architekt původního domu Stanislav Talaš totiž navrhl na danou dobu ultramoderní bydlení: dvojúrovňovou společenskou zónu, kubistické tvary blízké funkcionalistické architektuře. Majitelé s architektkou zrušili jen příčku vymezující kuchyň a velkoplošným prosklením lépe propojili obývací pokoj se zahradou. Nejvíce si vyhráli s otevřenou obývací částí. Novou tvář získal krb a schody mezi úrovněmi. Zatímco první přibral na objemu, šířka schodů se zmenšila na polovinu.

Stylový a komfortní

Z celého interiéru je cítit smysl pro detail a kvalitní provedení. Zařízení domu se nese v moderním duchu. Přispívá k tomu minimalistický nábytek s vysokým leskem a strohá barevnost, obě jemně vyvážené přirozeností dřeva. Nechybí tu ani efektní podsvícení a svítidla v různých podobách. Za povšimnutí stojí zejména osvětlení koupelny, které tvoří převážnou část stropu.

Přestože navštívený dům zvenku působí subtilním dojmem, překvapivě ukrývá velkou podlahovou plochu rozprostírající se na třech podlažích. Do velké míry k tomu přispívají sklepní prostory, které majitelé dodatečně přičlenili k obytným. V jejich útrobách mají domácí velkorysou pracovnu, své místo si tu našla i samostatná prádelna, kterou může domácí paní závidět nejedna hospodyně.


Ing. arch. Zuzana DUDÁKOVÁ

Projekční kancelář PER-A-PER

autorka interiéru

„Základní koncept domu byl výborný, vhodný pro dynamické lidi z města. Po odstranění některých technických nedostatků objektu stačilo jen pár dispozičních úprav. Díky nim majitelé získali komfortní bydlení výborné prostorové a vizuálně-estetické kvality. Tento projekt pro mne znamenal radost z práce. Neměnily se základní rysy domu. To nejlepší a nejkrásnější z původního konceptu jsme artikulovali prostřednictvím současných prvků. Interiér přízemí se uvolnil a provzdušnil. Zvýraznilo se propojení s malou zahrádkou, která je organickou součástí rodinného života. Suterén tvoří podstatnou užitkovou část domu a nabízí prostor pro osobní koníčky jeho obyvatel.“


 

 

Inéz BÚCI, Katarína ŠATANKOVÁ
Foto: Robo HUBAČ, Vladimír VAVREK ve spolupráci se SUNIX INTERIÉR

Edit: